Jump to content

Retroaktivno djelovanje zakona


pandora09

Preporučene objave

Pozdrav,

molim Vas ako mi netko može objasniti načelo retroaktivnog djelovanja zakona (propisa) i u kojim je slučajevima to dopušteno?

Konkretno, ako mi je kao službeniku utvrđeno jedno pravo po zakonu koji je u tom trenutku bio na snazi, može li mi se stupanjem na snagu novog zakona, odnosno izmjena i dopuna, utvrditi / nametnuti neko sasvim drugo pravo / obaveza, a koje nije bilo propisano prvotnim zakonom, u trenutku kada sam bila prvotno raspoređena na to radno mjesto, a temeljem istog?

Ili će te odredbe novog zakona vrijediti za sve slučajeve pro futuro?

uređeno: od pandora09
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , pandora09 je napisao:

načelo retroaktivnog djelovanja zakona (propisa) i u kojim je slučajevima to dopušteno

Načelo zabrane retroaktivnog djelovanja zakona i propisa državnih i drugih tijela s javnim ovlastima sadržano je u čl. 90 st. 4 Ustava RH, no u stavku 5 istog članka predviđeno je odstupanje od tog ustavnog načela i to na način da je propisano da samo pojedine odredbe zakona mogu imati povratno djelovanje.

Kod retroaktivnosti treba razlikovati radi li se o okončanim situacijama ili o pravnim situacijama koje su u tijeku, tj. ako se propis odnosi na okončane pravne situacije, tada se može govoriti i o retroaktivnosti, međutim ako se propis odnosi na pravne situacije koje su u tijeku i primjenjuje se na zatečene odnose koji se nastavljaju u budućnosti, retroaktivnosti nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Nedavno sam postavio slično pitanje kada je riječ o Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji.
Izmjenama i dopunama od srpnja 2019.godina uvedena je zabrana raspolaganja stanovima u vidu najma i prodaje na 10 godina od dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Zakonodavac je prijelaznim i završnim odredbama naložio i povratnu primjenu ovog zakona na sve one kupce kojima od dana potpisivanja ugovora o kupoprodaji nije isteklo 10 godina. Kao što je Matrix obrazložio, u čl.90 Ustava, stavku 5. jasno stoji da je povratna primjena nekih zakonskih odredbi moguća uz opravdane razloge.
Osobno smatram da su opravdani razlozi vrlo sirok pojam i iskreno zao mi je sto Ustavom to nije točnije definirano.

Naime u našem slučaju radi se o izravnom ograničavanju raspolaganja stanom uz sankciju ukoliko odlucimo postupiti suprotno novim odredbama. Ne treba vjerujem istaknuti da ovu zabranu nismo imali niti u ugovorima o kupoprodaji, a niti je dakle prije bila propisana zakonom.

S obzirom da se ova izmjena zakona ovako naprasno primijenila povratno pitamo se gdje je pravna sigurnost i što se još može dogoditi u budućnosti.
Volio bih doista neko obrazloženje što nam je činiti. 
Ustavom je nepovredivnost vlasništva deklarirana kao jedna od najviših vrednosta istoga. Apsolutno je neupitno da su svi kupci POS stanova doista i njihovi vlasnici, inače se ne bi zvali kupci. Isto je tako neupitno da se ovaj zakon primjenjuje za nove kupci kojima su uvjeti kupnje poznati.
Isto tako Ustav je definirao da se vlasništvo može ograničiti ili oduzeti u ime interesa države, no tada vlasnicima treba ponuditi obeštećenje.
Dakle, svi razumijemo da može postojati obrazloženje za povratnu primjenu ograničavanja raspolaganja našim stanovima, no zar je doista moguće ograničenja uvesti bez ikakvog obeštećenja?

Predali smo prigovor na naknadni upis ove zabrane u vlasničke listove, no isti je odbijen, jer je upis izvršen temeljem novih izmjena zakona što je i razumljivo.

Predali smo i žalbu na odbijeni prigovor, no uz inertnost sudova pitanje je kada će ona biti rješena i koji će na kraju krajeva biti ishod.

Savjetuju nas i da predamo Ustavnom sudu ocjenu o ustavnosti, no sve su to dodatni troškovi koje mnoge obitelji koje žive u tim stanovima nisu u mogućnosti platiti, jer je naravno potrebno angažirati odvjetnika.

Spominjem obitelji, jer je ovom odredbom država obitelji koje postaju brojnije protekom perioda od 10 godina, a sasvim je razumljivo da će mnogi postati roditelji jednog ili više djece, iste ograničila na premalene stanove neadekvatne za velike obitelji.
Dakle, o pravednosti ove odredbe dalo bi se raspravljati, no željeli bi neki savjet što još možemo učiniti.

Kad je riječ o pravednosti isti zakon je u olakotnim okolnosti u kojima se neće trpjeti sankcije ukoliko vlasnik proda stan prije isteka 10 godina naveo RAZVOD BRAKA. U cijelom ovom konktestu eto nerazumljivo je kako se obitelji sa djecom izostavilo i primorava ih se da žive u premalenim stanovima, a sve zato što nemaju novca da državi plate razliku do trižšne vrijednosti stana u vrijeme kupoprodaje.

Moje isprike što na neki način ponovno otvaram ovo pitanje, no nadam se da nam netko može dati savjet.

uređeno: od Biker1901
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija