Jump to content

Pravo služnosti


myamar7

Preporučene objave

Dakle, imam zemljiste, tocnije dvije cestice pravokutnog oblika, jedna uz drugu, omeđene zidom sa 3 strane s otvorom prema ulici sa sjeverne strane. Te dvije cestice dijeli bijeli puteljak koji vodi do zida međe susjedne nekretnine. Susjedi iz okolnih kuća postavili su sa svoje strane blok opeke i preskaču taj zid međe jer im sluzi kao precica do sjeverne ulice. Neke od susjeda koje smo zatekli kako preskaču smo upozorili, ali ne znam koliko se toga pridrzavaju jer ne boravimo tamo.

Na jednoj od dvije cestice su zapoceti radovi u cilju ishođenja građevinske dozvole te me zanima kako zabraniti susjedima prolaz preko zemljista, koje eventualne tuzbe pokrenuti i moze li se netko od njih pozivati na pravo sluznosti puta zbog takvih protupravnih prolazaka. Vlasnistvo zemljista je cisto, bez tereta, a svi susjedi imaju normalne izlaze, vrtove i garaze za automobile na juznu ulicu, dakle, ne radi se ni o kakvom nuznom prolasku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo i skica.
Plavom bojom označena je cesta.
Crvena crta označava zid moga zemljišta A1 i A2.
(sprekidana crta po sredini označava granicu te 2 čestice).
Sivo je puteljak. Dakle, susjedi sa cestice B i C preskaču zid da bi prečicom došli do ceste broj 1 (skrate si nekih cca 300 metara hoda).
Susjed sa čestice B čak je stavio mala vratašca na ogradu zida.
Vjerojatno prolaze tu godinama jer je zemljišta zaraslo i zapuštano, ali zatečeni su i upozoreni tek nedavno kada je započelo čišćenje zemljišta. Ne možemo svakodnevno kontrolirati prolaze li i dalje jer nismo u blizini. Ne postoji nikakva usmena ili pismena dozvola prednika kojom im je dano pravo služnosti.
Mene zanima mogu li oni stvarati probleme prilikom ishođena građ. dozvole i pozivati se na pravo služnosti puta stečeno dosjelošću? 
50520668_InkedPaint1_LI.jpg.25fb1447b295afcd3fa46a929c1159e6.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija