Jump to content

Prava najmodavca u slucaju raskid ugovora najmpoprimca


ZackDeLaRocha

Preporučene objave

Imam aktivni ugovor sa najmoprimcem koji istice kraja ove godine, al me najmoprimac prije par dana preko sms obavjestio da ostaje jos 5 i 6.mjesec  ( nije naveo razlog raskida ugovora). Takodjer najmoprimac prije potpisivanja ugovora insistirao na duzi boravak, tako da za pocetak smo napravili ugovor na godinu dana, a on nakon 6 mjeseci zeli raskinuti ugovor. Zanima me koja su moja prava u ovom slucaju, sa obzirom da za mene ovo je jako neugodan tajming za otkazivanje ugovora. Moram napomenuti da nije bilo nikakvih nesporazuma ili prekrsaj uvjeta sa obe strane da bi doslo do raskid ugovora. Takodjer kao najmodavac dobio sam polog u iznosu od jedne stanarine, al ovjerio sam ugovor na godinu dana kod javnog biljeznjika po sto sam dobio resenje za platiti porez za cjeli ugovor od godinu dana? ( kako da platim porez kad najmoprimac je bio samo pola godine) Koja su moja prava kao najmodavac u ovom slucaju? Jel zakonski da ne vratim polog sa obzirom na sve ovo gore navedeno? Najmoprimac mora poslati raskin ugovora pismenim putem?

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najmoprimac u teoriji mora otkazati ugovor pismeno, za njega najbolje pismeno postom s povratnicom da ima potvrdu da ga Vi ne mozete teretiti za mjesece nakon otkaza. U praksi ne mora slati otkaz pismeno ako se Vi slazete sa svim, ali to je na kraju njegova briga, a ne Vasa, jer ako Vi ne zelite priznati taj SMS kao sluzbeni otkaz, on ce morati dalje placati najam. Ako ste mu vec potvrdili SMS-om, onda se ocito slazete.

Uglavnom, Vas stiti otkazni rok, obicno od mjesec dana prije kojeg najmoprimac mora otkazati stan. U tom roku biste trebali naci nove podstanare.

Pri primopredaji stana napravite zapisnik i sa pismenim otkazom mozete na poreznoj odjaviti poreznu obvezu za mjesece u kojem se stan vise ne iznajmljuje.

Polog ne smijete uzeti zato jer je ugovor raskinut, polog je samo za stete, tj. popravke. Mozete sa sljedecim ugovorom dopisati da imate pravo na odustatninu u nekom iznosu ako najmoprimac raskine ugovor prije dogovorenog roka. 

Takav princip koristim osobno, upravo zbog toga da ne bih imao svakih par mjeseci posla oko novih najmoprimaca. Obicno idem s realnom cijenom najma, cak mozda i minimalnom koja se moze naci u okolici, trazim minimalni ostanak od 1 g. uz odustatninu. To mi je do sad dobro prolazilo jer uzimaju ljudi koji nemaju kalkulacije u vidu ceste promjene stana, cijena najma nije prenapuhana i vise manje uzimaju na puno duze od 1 g. Dobro njima, a dobro i meni, na kraju mi je isplativije tako raditi, nego napuhavati cijenu pa imati posla oko trazenja novih najmoprimaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , ZackDeLaRocha je napisao:

za pocetak smo napravili ugovor na godinu dana, a on nakon 6 mjeseci zeli raskinuti ugovor.

Kako ste ugovorom regulirali pitanje raskida ugovora i otkaznog roka?

prije 3 sati , ZackDeLaRocha je napisao:

Jel zakonski da ne vratim polog sa obzirom na sve ovo gore navedeno?

A kako ste definirali polog u ugovoru i njegovo zadržavanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani, ne bih otvarala novu temu, no zanima me da li imam pravo tražiti najmodavca da sastavi i potpišemo novi, ispravan ugovor o najmu stana. 

Naime, u potpisanom i kod porezne uprave predanom ugovoru piše da je najamnina 2000 kn, a ustvari je 4000. Meni treba točno stanje za sud. Imam neke mail prepiske s vlasnikom koji očekivano neće potvrditi istinitost da plaćam 4000. I što je tu ustvari zakonski ispravno? Plaćati 2000 prema Ugovoru ili 4000, obzirom da postoje mailovi kao trag da sam pristala plaćati 4?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , ana.bab je napisao:

Poštovani, ne bih otvarala novu temu, no zanima me da li imam pravo tražiti najmodavca da sastavi i potpišemo novi, ispravan ugovor o najmu stana. 

Možete ga tražiti novi ugovor ili aneks postojećeg. Zatim možete plaćati samo taj iznos koji je u ugovoru. A za potrebe suda možete kao dokaz navesti i mailove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija