Jump to content

Agencijska provizija


Roba

Preporučene objave

Poštovani,

Molio bi pomoć i savjet .

Prije godinu dana sam potpisao ugovor o isključivom posredovanju ( ekskluzivu ) sa agencijom za posredovanje u prodaji nekretnina za prodaju stana .Moram napomenuti da sam Istovremeno i ja nudio stan na nekoliko portala .

prije nekoliko mjeseci sam raskinuo ugovor sa agencijom iz razloga jer nisam bio zadovoljan jer mi nije poslao niti jednog potencijalnog kupca , ali nakon 15 dana što sam prekinuo suradnju pismenim putem pojavi mi se kupac koji želi  stan i ja mu ga prodam.

sada me agencija traži da im isplatim agencijsku proviziju od 3% a ne pristaje na dogovoreni trošak od 2000,00 za manipulativne troškove i troškove marketinga za koje su navedeni u ugovoru ukoliko se stan proda u godinu dana, uvjet u takvom ugovoru iza to se slažem.

kupac stana nije nikada bio u kontaktu sa tom agencijom i agencija nema ništa sa njime.

pitam vas dali agencija ima osnove da me tuži , jer mi prijete da će me tužiti ako im ne platim proviziju.

Hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon kaze:

Citiraj

(3) Ako u roku do 12 mjeseci nakon prestanka ugovora o posredovanju nalogodavac sklopi pravni posao koji je posljedica posrednikova djelovanja prije prestanka ugovora o posredovanju, dužan je posredniku platiti posredničku naknadu u cijelosti, osim ako ugovorom nije drukčije ugovoreno.

Buduci da je stan prodan brzo nakon otkaza ugovora o posredovanju, moglo bi im proci da su oni bili ukljuceni u tu kupnju (recimo da su vidjeli oglas od agencije, a ne Vas), ali to bi se trebalo na neki nacin dokazati, kako s njihove, tako i s Vase.

Procitajte ugovor koji ste imali s njima i opce uvjete poslovanja koje mozete naci na njihovim stranicama. Trebali biste naci sve odgovore.

Pise li sto i o ekskluzivnom ugovoru? Jer ako oni imaju neki dokaz da ste oglasavali i samostalno, opet zbog kratkog vremena izmedu raskida ugovora i prodaje, mogli bi i na temelju toga nesto traziti.

Prijetiti tuzbom moze svatko, na Vama je da provjerite jeste li na neki nacin tom samostalnom prodajom prekrsili ugovor ili opce uvjete poslovanja.

I sto je tocno bilo dogovoreno ugovorom? Provizija, podmirenje troska ili oboje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Postovani. Podpisali smo ugovor s Agencijom o prodaji stare kuce. Provizija je 5%.U ugovoru pise, ako sami prodamo kucu, moramo Agenciju obavjestiti o tome. Oni nisu nasli 6mj.nikakvog kupca, jednom su pokazali kucu i stavili oglas na njuskao.

Mi smo nasli kupca. Sad me interesira, dali mi moramo svejedno njima platiti tih 5%. Htjeli bi svejedno, da Agencija sprovede cijeli postupak. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija