Jump to content

Izvršavanje rada za opće dobro


Legalis_pomoc

Preporučene objave

Poštovani,

imam problem s izvršenjem izrečene kazne. Moj kazneni postupak započeo je prije 7 godina te je završen ove godine u siječnju donošenjem, za mene, pravomoćne presude. U siječnju sam osobno preuzeo presudu na općinskom sudu, misleći da će to ubrzati postupak odrađivanja kazne, te mi je rečeno da će presuda postati pravomoćna za mene u trenutku kad je dostavljena ostalim optuženicima, kojih ima četiri. Tada mi je sutkinja obećala da će me izdvojiti iz spisa (ne znam da li sam se ispravno izrazio) jer su se ostali optuženici žalili na presudu prvostupanjskog suda (ja nisam) te je za njih postupak vraćen na ponovno suđenje. Naime, određen mi je rad za opće dobro te bi sud trebao dostaviti presudu uredu za probaciju kako bi mogao  odraditi kaznu. No sutkinja je spis poslala na vještačenje liječniku koje je određeno kao potrebno da bi se proveo ponovljeni postupak za druge optuženike (ne za mene, moja presuda je pravomoćna). U telefonskom razgovoru mi je sutkinja rekla kako trebam čekati povratak spisa za "izdvojenje" i da će tek onda moći poslati moju presudu uredu za probaciju te da nezna kad bi to moglo biti, no napomenula je da bi moglo biti i sljedeće godine (što je suludo). Moje pitanje je da li je sutkinja mene morala/trebala izdvojiti iz spisa i poslati presudu uredu za probaciju te po kojem propisu? U slučaju da je to trebala učiniti kome bi se mogao žaliti kako bi ovaj posupak priveo kraju?

Puno Vam hvala na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li sigurni da je postupak u odnosu na vas pravomoćno okončan? Naime, postoji mogućnost da, čak i kada se pojedini optuženik, u predmetu u kojem ima više optuženika, ne žali, da se po žalbi nekog drugog optuženika presuda ukine i u odnosu na njega. To je tzv. načelo "beneficium cohaesionis".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je meni poznato, u odnosu na vas ne bi smjelo biti zapreka za izvršenjem pravomoćne presude, jer kako ste i sami rekli, presuda jeste postala pravomoćnom i izvršnom.

Istina jeste kako bi se formalno vas trebalo izdvojiti iz predmeta, jer više zapravo niste njegov dio, a zašto sutkinja to nije odmah napravila, pitanje je za nju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija