Jump to content

plaća i pravilnik o radu


danijel014

Preporučene objave

molim za savjet.. Plaće radnika u tvrtki temeljem ugovora o radu upućuju na pravilnik o radu. Kada bi poslodavac odlučio smanjiti plaću radnicima ili za pojedina radna mjesta, i prethodno se savjetovati sa radničkim vijećem ili sindikalnim povjerenikom, i dobije suglasnost za izmjenu pravilnika o radu u dijelu smanjenja plaća. Da li to znači da se radnicima onda ne treba ponuditi aneks ugovora u dijelu o smanjenju plaća ako se sve regulira pravilnikom o radu, za razliku od ugovora o radu u kojem decidirano stoji kolika je npr. plaća radnika? 

 

puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno tako. Potpisivanjem ugovora o radu koji jasno upućuje da se Pravilnikom uređuje plaća, sami ste pristali na to da u određenim okolnostima poslodavac izmjenom pravilnika ( uz obvezno savjetovanje koje je ovdje i učinjeno ) može smanjiti plaću. Smatram da u konkretnom slučaju nema prostora za tužbu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako radnik odbija potpisati aneks, Poslodavac može dati radniku takozvani "otkaz s ponudom izmjenjenog ugovora".  Ako radnik prihvati taj izmjenjeni ugovor sa smanjenom plaćom, ostaje u radnom odnosu, ali svejedno zadržava pravo ako želi da pred sudom osporava zakonitost otkaza. Ovdje treba naglasiti da će radnici u ovim gospodarskim okolnostima puno teže nego inače dokazivati neopravdanost poslovno uvjetovanog otkaza.

Ako ne prihvati izmijenjeni ugovor, onda mu prestaje radni odnos kod tog poslodavca ( otkazom ).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija