Jump to content

Rokovi - zahtjev za zaštitu prava


Lion7

Preporučene objave

Pozdrav. Što napraviti kada poslodavac odbija/ignorira preuzeti na pošti zahtjev za zaštitu prava koji je predan na vrijeme. Kada počinje teći poslodavčev rok za odgovor od 15 dana na moj zahtjev ako ga uopće nije ni preuzeo? Nije mi jasno kada pokrenuti tužbu. Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ne, ne znam. Na internetu vidim da se mora poslati preporučeno sa povratnicom. Riječ je o poslodavcu koji uglavnom ignorira i izbjegava komunikaciju nakon nezakonitog otkaza. 1 zahtjev za dostavu dokumentacije nije uopće preuzeo a sudeći po tome jednako će odigrati i slijedeći put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sjedište firme je na jednoj adresi a pogon na drugoj. Želim razjasniti teče li poslodavcu rok za odgovor na moj zahtjev za zaštitu prava od dana slanja zahtjeva na pošti, dana pokušaja dostave ili dana primitka, tj. da baš mora preuzeti pošiljku. Ne želim propustiti moj rok za obraćanje sudu nakon isteka 15 dana poslodavčeva roka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne treba te se gnjaviti sa fizičkom predajom zahtjeva. Trebate zahtjev samo poslati poštom preporučeno s povratnicom.

Ukoliko vam se vrati povratnica da je uručeno, rok poslodavcu na davanje odgovora smatra se da teče od dana uručenja.

Ukoliko vam se vrati kao neuručena, rok poslodavca za davanje odgovora smatra se da teče od dana vaše predaje zahtjeva na poštu.

Tako proizlazi iz sudske prakse kako slijedi:

"Rok za odgovor poslodavca na podneseni zahtjev radnika za zaštitu prava računa se od dana predaje tog zahtjeva preporučeno pošti."  Gž 965/2017-3

"Kada je radnik zahtjev za zaštitu prava predao u roku preporučenom pošiljkom putem pošte, kada je iz javne isprave (povratnice) imao podatak kada je poslodavac primio njegov zahtjev, tada se pitanje pravovremenosti traženja sudske zaštite prava sukladno roku iz čl. 129. st. 2. Zakona o radu ne može računati od dana kada je zahtjev za zaštitu prava predan pošti preporučenom pošiljkom, već od dana kada je poslodavac primio zahtjev radnika za ostvarenje povrijeđenog prava."  Pravno shvaćanje sa sjednice VSRH -Su-IV-19/2015-15, od 16.11.2015.g.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Postoji i odredba čl. 132. Zakona o radu -

"Na dostavu odluka o otkazu ugovora o radu te odluka donesenih u postupcima iz članka 133. ovoga Zakona, primjenjuju se na odgovarajući način odredbe o dostavi iz propisa kojim je uređen parnični postupak, ako postupak dostave nije uređen kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu."

I druga stvar - ima li poslodavac službenu e-mail adresu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija