Jump to content

Vaše mišljenje


littlebee

Preporučene objave

Iskreno me zanima vaše mišljenje o poslodavcu koji ima zaposlene kao pomoćne radnike, koji obavljaju posao konobara, šankera, čistača, kuhara i osobe koja obavlja detaljno čišćenje cijelog lokala. Naime poslodavac od svojih zaposlenih, od kojih je uvijek jedan u smjeni, zahtjeva da primaju narudžbe od gostiju (hranu i piće), sami si pripreme to piće na tacnu, odnesu gostu, onda prelaze u kuhinju pripremati hranu koju su gosti naručili. U međuvremenu sjedne jedan-dva stola gdje zaposleni mora ostaviti hranu da se priprema dok ode primiti ta dva stola i obaviti proces ponovo (pripremiti i odnijeti piće, ujedno paziti na hranu u kuhinji koja je u procesu pripreme i naravno u kuhinji već pripremati nove narudžbe), takođe u međuvremenu treba paziti na čistoću wc_a jer ne daj Bože da gazda dođe i vidi prljav wc, tu nastaje prigovaranje, uzdisanje i prijeki pogledi. I tako taj zaposlenik kroz smjenu napravi do 500 eura prometa SAM SAMCAT U SMJENI, na relaciji terasa-šank-kuhinja-wc. plus se očekuje da su stakla čista, da je prašina očišćena, da je paučina skinuta i da je naravno iza sebe sve ostavljeno čisto, frižideri napunjeni, pod terase da nema mrvice i tako dalje. Naravno taj isti zaposlenik na kraju smjene mora očistiti cijel kuhinju, šank, wc, salu i terasu, izbaciti smeće, i naravno dok sve to radi mora posluživati pijane ili polupijane goste koji se okupe naveče, uz to sve radnik treba biti nasmijan i primati uvrede tih gostiju naravno sa osmjehom, jer ne daj Bože da izgubimo jednog gosta. Radnik je dužan uz to sve i primati narudžbe za van, pripremati ih i izdavati. Naravno i sve to lijepo naplaćivati i biti uljudan prema gostima dok ostali gosti pušu za stolom jer im narudžba kasni i dok hrana gori u kuhinji, onda vam stigne dostava koju treba uredno složiti i sve to iskoordinirati u svojih 9 sati rada. Pola sata pauze nema jer po ugovoru piše da se ona koristi u skladu sa obimom posla kojeg je ionako previše. Svakodnevno po 5-6 sati ne stignete otići do wc-a i obaviti malu nuždu jer uvijek ste u pokretu i strahu da li će gazda doći i vidjeti nešto što mu se neće svidjeti, trpite i trpite i trpite što vas na kraju dovede do toga da po noći kada bi trebali da spavate i da se odmorite od ovog "zvjerskog" posla vi ustajete po 5 puta da ispraznite mjehur koji je na poslu i po 6 sati trpio pun. Pušenja nema jer je zabranjeno za sve. Ako jedete jedete nabrzinu i gutate ogromne komade jer nemate vremena sažvakati, a pola sata vaše pauze za ručak naravno ne postoji! 

Molim vas za mišljenje i objašnjenje da li se ovdje radnik ikako može boriti za svoja prava jer ovo je očigledno iživljavanje, eksploatiranje i manipuliranje. Naravno smjene se mijenjaju kako se gazdi ćefne je eto njegova posla su uvijek preča od vaših, a i on povremeno radi tu. Kome se obratiti? Šta uraditi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija