Jump to content

EditaC

Preporučene objave

Pozdrav,
imam status redovnog studenta i voljela bih se baviti freelance radom preko stranica kao što su Fiverr i Upwork. Zanima me hoću li zbog toga izgubiti status redovnog studenta (također primam stipendiju) te na koji način me se oporezuje ako sam student, a novci mi sjedaju na račun bez studentskog ugovora? Do sad nisam uspjela doći do nekakvih cjelovitih informacija - neki su mi rekli da mogu freelanceati samo ako otvorim obrt ili tvrtku (što ne namjeravam jer mi je cilj zadržati studentska prava), a neki da mogu raditi normalno i zarađivati dokle god nakon svake uplate na moj račun ispunim joppd obrazac.  Također sam čula da je jedna od opcija primati novce na paypal račun, i da se u tom slučaju moj prihod ne oporezuje ako ga ostavim na paypalu i koristim samo za internet kupnju. S obzirom na to da se bavim umjetničkim radom, bi li autorski ugovor bio dobra opcija? Kako takav ugovor funkcionira kada je poslodavac iz inozemstva, i bih li izgubila studentska prava? Ako itko ima bilo kakvu korisnu informaciju, unaprijed se zahvaljujem. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , EditaC je napisao:

Također sam čula da je jedna od opcija primati novce na paypal račun, i da se u tom slučaju moj prihod ne oporezuje ako ga ostavim na paypalu i koristim samo za internet kupnju

Ovo je istina jer porezna nema uvid na paypal tako da vas ne mogu oporezovati

 

prije 3 sati , EditaC je napisao:

Zanima me hoću li zbog toga izgubiti status redovnog studenta (također primam stipendiju) te na koji način me se oporezuje ako sam student, a novci mi sjedaju na račun bez studentskog ugovora?

U tom slučaju bi trebalo raditi ugovor o djelu. Sad trebate dogovarat s naručiteljem hoćete li dobiti brutto iznos (znači da sami morate napraviti joppd i platiti doprinose) ili netto (znači da vam naručitelj obračuna i plati doprinose, a vi dobijete na ruke ono što ostane nakon oporezivanja). Možete vi imati status redovnog studenta ali nećete imati studentska prava (prehrana i slično).  Ista stvar ide ako je naručitelj u inozemstvu (samo on vam onda plaća doprinose po njigobim propisima) ili vi ovdje. 

 

prije 3 sati , EditaC je napisao:

S obzirom na to da se bavim umjetničkim radom, bi li autorski ugovor bio dobra opcija?

Da. S obzirom da sam tek sad vidio da bi radili preko autorskog ugovora morate prijaviti zaradu u godišnjoj prijavi.

Što se tiče stipendije treba vidjeti u uvjetima stipendiranja. 

uređeno: od BRKICA00
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija