Jump to content

Obiteljska kuća-nadogradjeni dio-prodaja


little15

Preporučene objave

Poštovani, molim za savjet.Nadogradio sam dio na obiteljsku kuću(1.kat + potkrovlje) i to legalizirao.S obzirom na loše medjuljudske odnose sa drugim suvlasnikom koji živi u istoj kući u prizemlju, želio bih taj nadogradjeni stan prodati i odseliti se.Stanovi imaju odvojene režije osim vode, koju dijelimo na pola. Mogu li ja samostalno prodati stan u kojemu živim ili moram tražiti od drugog suvlasnika  dozvolu. Što uopće mogu napraviti bez 2.suvlasnika?Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za pocetak, kakvi su uopce suvlasnicki odnosi, jeste li suvlasnik u idealnim omjerima, ili je kuca etazirana?

Vi svojim vlasnistvom mozete ustvari samostalno baratati. Ako je kuca etazirana, onda nema bas nikakvih problema za prodaju, a ako nije etazirana, isto u teoriji nema nekih problema, ali vlasnistvo nije cisto. Tj. Vi jeste u posjedu kata i potkrovlja, ali ste vlasnik u idealnom omjeru, npr. ako je vlasnistvo svakog suvlasnika 1/2, Vi ste vlasnik njegove polovice, kao i sto je on vlasnik Vase polovice. Pa bi tu moglo u buducnosti takoder doci do problema sto je cije. Ali ako netko tako kupi, njegov izbor.

Voda se lako rijesi, tj. ne bi trebala biti neki teret za prodaju. Ako se moze uz malo radova razdvojiti kod trenutnog brojila, to je najbolje, a ako to nije moguce, onda kod ulaza na Vas dio se stavi brojilo pa se Vasa potrosnja oduzima od glavnog brojila. Na takav nacin je rijeseno placanje vode u starim zgradama u kojima stanovi nemaju zasebno brojilo. U novije vrijeme su ljudi poceli ugradivati zasebna brojila u stanove pa se ta potrosnja pise direktno njima i oduzima se od glavnog brojila za ostale koji nemaju zasebno brojilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok, hvala Vam puno na brzom odgovoru! Vlasništvo imamo svaki u omjeru 1/2.

Elaborat o etažiranju nemam. Ispričavam se ali nisam baš bio siguran šta znači etažiranje iako se često barata tim izrazom. Koliko sam uspio pronaći na net-u to bi značilo prenamjena prostora, većinom se spominje u terminima tavanskoga prostora u zgradama, ali ovdje je na postojeću obiteljsku kuću prizemnicu nadograđen novi dio, što u tom slučaju znači etažiranje?

Oprostite i hvala Vam puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugrubo receno, ne posve tocno, kako parcelacija rjesava vlasnistvo nad zemljom, tako etaziranje rjesava vlasnistvo nad nekretninama. Etaziranje upravo rjesava ono sto sam napisao ranije, Vi trenutno imate vlasnistvo u idealnom omjeru 1/2. To znaci da je Vasa polovica kuce i polovica okucnice, tj. polovica parcele na kojoj je kuca, ali ne znaci da je 1. kat i potkrovlje Vase, tj. nije odredeno cega ste tocno vlasnik. Elaborat o etaziranju utvrduje sto je Vase pa cete s njim (ako se tako dogovorite sa suvlasnikom) Vi postati iskljucivim vlasnikom 1. kata i potkrovlja. Osnovni preduvjet etaziranja je da su stanovi u kuci (katovi u Vasem slucaju) odvojene stambene cjeline, tj. da ne ulazite na svoj kat kroz dnevnu sobu suvlasnika, a ono sto nije stambena cjelina, je zajednicki prostor, npr. ulazni prostor u kucu.

Kao sto je receno, Vi svoju polovicu mozete prodati, pitanje je hoce li kupci biti zeljni tako kupiti. Ako je "Vas" dio kuce vrjedniji od suvlasnikovog dijela, onda polovica vlasnistva nije pravedna, tj. razvrgnucem suvlasnicke zajednice na drazbi bi mogli Vi ili buduci kupac izgubiti na vrijednosti "svojeg dijela", tj. prodajna cijena kuce bi se djelila 50-50 na suvlasnike bez obzira sto je cije.

Predlazem da ako prodajete bez etaziranja da sto bolje opisete koji dio se prodaje, sto je u Vasem posjedu, tako da barem buduci kupac nema problema sa suvlasnikom oko dijelova kuce koji bi trebali biti njegovi. Ali ni to nije garancija da problema nece biti, kao sto se moze vidjeti po temama na ovom forumu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok, hvala što izdvajate svoje vrijeme na detaljan odgovor. Sada mi je sve puno jasnije. Ulaz u stan je potpuno odvojen. Ali nažalost potpis od drugoga suvlasnika nikada ne ću dobiti i ne mogu se pomiriti sa činjenicom da stan u koji sam sve uložio moram pustiti da propada jer ja u takvom okruženju živjeti ne mogu..da nemam nikakva prava za stan bez tog drugog potpisa osobe koja 1kunu u to nije uložila niti jednu režiju platila...Hvala Vam puno i ugodan dan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To sto ste nadogradili kucu bez rjesavanja svega kad je to trebalo je nazalost samo Vasa greska.

Za prodaju Vam kao sto je vec receno ne treba potpis suvlasnika. Neznam kakvo je stanje na trzistu kuca i u kakvom se stanju prodaju (mislim na to je li kuca etazirana ili nije) pa mozda i necete imati problema pri prodaji, a onda sve kasnije nije Vasa briga.

Ako ste financijski jaci od suvlasnika i mozete ovo isfinancirati, mozete pokreniti razvrgnuce suvlasnicke zajednice. Na sudu mozete ili sklopiti neki dogovor sa suvlasnikom da otkupite njegov dio (ili on Vas), ili da forsirate drazbu koja je zadnje moguce rjesenje. Na toj drazbi mozete sudjelovati i sami i pri tome placate onda samo pola iznosa koji je postignut na drazbi, jer drugu polovicu vec imate u vlasnistvu, a na drazbi se postizu cijene nize od stvarne vrijednosti (jest da je problem ako je Vas dio realno puno vrjedniji od drugog dijela kuce, jer se gleda vlasnistvo koje je 50-50). Po tome bi se mogli rijesiti suvlasnika sudskim putem pa onda etazirati i na kraju prodati prizemlje ako zelite i povratiti investiciju. Moze se dogoditi i da netko treci ponudi na drazbi vise od Vas, ali to Vam samo jos vise odgovara pa cete dobiti i Vi vise novaca, ako se kuca proda trecem.

Mozete takvom "prijetnjom" ici i prema suvlasniku prije nego ista pokrenete pa mozda u meduvremenu shvati da mu je bolje etazirati i rijesiti sve kako treba nego da ostane bez kuce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija