Jump to content

Ostavinska rasprava- braća


Sestra123

Preporučene objave

Lijep pozdrav.

Dobili smo poziv za raspravu nakon smrti brata- psihički bolesne osobe, koja je zadnjih 12 godina bila ili u bolnici ili u domu. Nema potomke, pa su na raspravu pozvana braća i nećaci, potomci umrle braće- ima ih jako puno. 

U tih dvanaest godina skoro nitko nije pitao za umrlog, nisu ga posjetili niti u bolnici niti u domu. Nisu mu došli na sprovod. Posjećivala ga je i brinula se za njega samo jedna sestra.

U pozivu piše da ukoliko ne daju izjavu ili dođu na ročište, smatrati će se da žele biti nasljednici. 

To nije pošteno i nema nikakve logike. Može li se to kako osporiti na raspravi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Ja znam da je sve u skladu sa zakonom, ali smatram da nemaju moralno pravo na nasljedstvo. Ukoliko ne dođu na raspravu i ne daju izjavu, može li sestra koja se brinula za umrlog nekako tužbom ili nečim dokazati da ga je jedina posjećivala, brinula o njemu, organizirala pogreb ( o tome postoje dokazi) i osporiti njihovo pravo na nasljedstvo? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 14 minuta, Sestra123 je napisao:

osporiti njihovo pravo na nasljedstvo?

Pravo na nasljedstvo im ne mozete osporiti jer je neosporivo, steceno je prakticki rodenjem i cinjenicom da nasljednika iz prvog nasljednog reda nema.

Mozete jedino traziti da se troskovi sprovoda podijele na sve nasljednike ako ste Vi platili cijeli iznos. A i druge troskove koje ste imali brinuci se za pokojnika, ali za to isto trebate imati dokaze pa bi se time moglo smanjiti njihovo nasljedstvo. Po zakonu niste bili u obvezi uzdrzavati ga (ako ga jeste uzdrzavali) pa ce ostalim nasljednicima to biti protuargument. Na Vama je da odlucite sto i kako dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Može li se bar kod javnog bilježnika dati nekakva izjava o tome da ih nije bilo briga za umrlog, da nisu došli na sprovod i da ga nikad nisu posjetili, pa da to čitaju skupa s rješenjem o nasljedstvu?

 

I još jedno pitanje. Ima li kakve veze što neki od braće nisu braća nego polubraća?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Sestra123 je napisao:

 Može li se bar kod javnog bilježnika dati nekakva izjava o tome da ih nije bilo briga za umrlog, da nisu došli na sprovod i da ga nikad nisu posjetili, pa da to čitaju skupa s rješenjem o nasljedstvu

Može, no bez namjeravanog  je učinka  takva izjava. 

 

Prije 7 minuta, Sestra123 je napisao:

neki od braće nisu braća nego polubraća

činjenica da se radi o polubraći glede nasljeđivanja neumanjuje činjenicu da su oni braća. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 6 minuta, Sestra123 je napisao:

Ima li kakve veze što neki od braće nisu braća nego polubraća?

Da, onda imaju pravo na nasljedstvo od zajednickog roditelja. Nasljedstvo se podijeli na pokojnikove roditelje pa se polovica nasljedstva jednog roditelja dijeli na jedake dijelove njegovoj djeci, a polovica drugog roditelja se dijeli na jednake djelove njegovoj djeci. Cl. 12 st. 3. Zakona o nasljedivanju.

prije 1 sat , Sestra123 je napisao:

Može li se bar kod javnog bilježnika dati nekakva izjava o tome da ih nije bilo briga za umrlog, da nisu došli na sprovod i da ga nikad nisu posjetili, pa da to čitaju skupa s rješenjem o nasljedstvu?

Neznam da li bi to utjecalo na ista, osim sto ce se oni mozda osjecati posramljeno (da razmisljaju o sramu, ne bi ni bilo ove teme), a i tesko mozete tvrditi da li ih je bilo briga za umrlog i jesu li ga ikad posjetili. Ali slobodno me netko ispravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za posjete se može provjeriti, jer su u Vrapču i u domu svi posjeti evidentirani, ali to nije sad jako bitno. 

Ovo drugo je jako zanimljivo i poteže drugo pitanje. Naime, kuća je bila vlasništvo dva brata bez potomaka. Nakon smrti roditelja jedan polubrat je dobio dio i po majci i očuhu. Ne znam kako. Nakon smrti prvog brata, polubrat i nećaci od pokojne polusestre su dobili jednaki dio kao i prava braća. Javni bilježnik je znao da su polubraća. Može li se što naknadno napraviti ili je to to kad se dobije rješenje? 

Sad je umro i drugi brat. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je ono sto zakon kaze, ako ga ja dobro citam, izgleda mi da je dobro, a i logicno je. Na ostavinskoj se moze izmedu nasljednika dogovoriti i drugacija podjela, ocito se nitko nije bunio, rjesenje je pravomocno i to je to. Zaliti se moze onaj tko nije prisustvovao ostavinskoj, ako uopce moze i pitanje je kad bi se to uopce rijesilo, ako ikada i bi, jos ako je recimo bilo prije 20-30 g. ...

Prije 24 minuta, Sestra123 je napisao:

Nakon smrti roditelja jedan polubrat je dobio dio i po majci i očuhu.

Smrt roditelja i njihovo nasljedstvo je neka posve druga stvar i ne dijeli se tako kako je gore opisano, pitanje je tko je zadnji umro i kakvo je bilo vlasnistvo, potrebno je vise informacija, ali mislim da je nebitno za ovu temu.

uređeno: od miroslav6
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija