Jump to content

''Nesređeni papiri'' - vlasništvo i posjedništvo


sickee

Preporučene objave

Poštovani, molio bih za savjet. Naime, tema je zemljište koje moja obitelj već preko 30 godina obrađuje, kosi i uređuje. U zk ulošku postoji 18 suvlasnika (svi u udjelima 3/144 ili 4/144 te JEDAN u udjelu 100/144).  Prije nego smo počeli obrađivati navedenu zemlju neki od suvlasnika (koje smo mogli pronaći) su obaviješteni o tome i dobili smo dozvolu za isto. Prije desetak godina otkupili smo 100/144 dijelova od tog jednog suvlasnika te smo sad većinski vlasnik te parcele.  No, veći problem su posjednici. Ta ista parcela nalazi se u u 3 različita posjedovna lista sa nekim drugim ljudima upisanim u posjedu (opet ih je mnogo...od 4 do 7 upisa po posjedovnom listu). 

Mi bi zaista željeli nakon 32 godine postati 1/1 vlasnici tog zemljišta jer u tom dugom nizu godina nitko od suvlasnika niti posjednika nikada nije pitao, došao pogledati ili se bunio što smo tamo. 

Moje je pitanje postoji li način kako to ostvariti? Dosjelost, kupnja? Što se kupnje tiče vrlo nam je teško doći do ostalih  suvlasnika pošto su to stari upisi u vlasničkom listu a mnogi od nasljednika žive po inozemstvu ili niti ne znamo tko su, no još su nam više problem posjednici koji bi možda mogli tražiti neka prava. Uglavnom zanima me je li parnica dobra ili loša zamisao u ovoj situaciji ili postoji neki drugi i bezbolniji način kako riješiti ovu situaciju i ''srediti'' te papire?

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, sickee je napisao:

zanima me je li parnica dobra ili loša zamisao

Ako se mora vagati, više je loša iz razloga što se radi o suvlasništvu. 

 

, sickee je napisao:

postoji neki drugi i bezbolniji način kako riješiti ovu situaciju i ''srediti'' te papire?

Postupak razvrgnuća suvlasništva isplatom uz prijedlog da se protustrankama postavi privremeni skrbnik. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
, Matrix je napisao:

Postupak razvrgnuća suvlasništva isplatom uz prijedlog da se protustrankama postavi privremeni skrbnik. 

Prvo zahvaljujem na odgovoru, jos bih pitao sto kada su skoro svi suvlasnici (njih petnaestak) pokojni? Kako doci do nasljednika kada za nekolicinu mislimo da zive u inozemstvu a pogotovo kad se radi o svega par kvadrata po suvlasniku, zelim reci da se radi o relativno malim novcanim ciframa..

I druga stvar, mislite li da je bolje prvo rijesiti vlasnistvo a nakon toga krenuti rijesavati posjednistvo? Sto ako netko od posjednika zeli pokrenuti Pojedinacni ispravni postupak, kako se braniti protiv toga a ponavljam da se nitko u proteklih 30 godina nikad nije bunio, dolazio ili svojatao to zemljiste.. 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija