Jump to content

Urušavanje nakon potresa


zvjezdica_zg

Preporučene objave

Poštovani,

 

Imamo slijedeći problem. Tijekom zagrebačkog potresa, kući koja se nalazi na međi sa našim prolazom do naše kuće, urušio se zabatni zid, na naš prolaz, oštetilo fasadu naše kuće i prikolicu koja je u prolazu bila parkirana. 

Naime, u toj kući nitko ne živi već 10+ godina, niti je itko posjećuje ili održava. Dio krovišta doslovno visi i dalje nad prolazom i doslovno prijeti potpunim urušavanjem svaki čas u naš prolaz, koji je ujedno i jedini prema ulazu u našu kuću. Sa zadnjim manjim potresom od 3.2 je opet pao dio krovišta kod nas.

Vlasnike smo kontaktirali (2 su suvlasnika), ali njih doslovno nije briga - riječ je o nesređenim suvlasničkim odnosima. 

Sve institucije koje smo kontaktirali (građevinsku inspekciju, komunalno redarstvo, općinu...) doslovno peru ruke i kažu da je odgovornost na vlasnicima. Čak su i susjedi prijavili komunalnom redarstvu da se u tom dvorištu skupljaju glodavci i ostale raznorazne gadarije zbog neodržavanja - nitko im se nije javio.

 

Pitanje jest - koja prava mi imamo da zaštitimo prvenstveno svoj život, pa onda i imovinu od ovakog načina postupanja sa susjednom nekretninom? Realno, radi se osim o potresu i o sustavnom zanemarivanju nekretnine, do čijeg bi urušavanja došlo i da potresa nije bilo.

Tužba vlasnicima će trajati godinama, a svaki dan ulazeći u vlastitu nekretninu riskiramo život...

 

Što nam je činiti?

 

Hvala puno na odgovoru!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, MsBourne je napisao:

Ako institucije nisu reagirale (nadam se da sve imate na pismeno), preostaje vam tuziti vlasnike te zgrade koja prijeti urusavanjem i ostecenjem vase nekretnine po clanku 111. ZOV, pa neka sud donese rjesenje 

Znači ako u međuvremenu netko pogine jer mu se krovište srušilo na glavu - "tough luck"...divno. 🙄

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonom o građevinskoj inspekciji propisano je da kod provođenja nadzora komunalni redar rješenjem naređuje vlasniku uklanjanje ruševne zgrade. Pri tome mu daje rok u kojem je dužan postupiti po njegovom rješenju, te upozorava vlasnika da će se pristupiti izvršenju tog rješenja, ako se utvrdi da u ostavljenom roku nije postupio po njemu, te da će se ove radnje provesti na njegovu odgovornost i trošak. Znači, da bi se hitno trebali obratiti komunalnom redaru sa ovim navodima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija