Jump to content

Kazneno djelo


Sunshine 9

Preporučene objave

Znači svi ti kazneni postupci odvili su se u jednom danu, osoba prije nije osuđivana, radi se o tome da sam kod supruge našao poruke drugog muškarca, naravno poludio sam i učinio pogreške, ja ju nisam tukao niti išta tak, psovao sam, prijetio i nisam joj dao ići nikud dok mi to ne pojasni.. Supruga otišla na policiju i prijavila me, i eto sad u 6 mj imam sud, pa me zanima šta mogu očekivati.. Mi smo situaciju razjasnili i sada je sa nama sve u redu. Zabrinjava nas sad sud i posljedice, ja nikako ne mogu u zatvor, jedini radim i financijski uzdržavam obitelj. Uzeo sam odvjetnika pa se nadam samo novčanoj kazni. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uuu, ovo nije baš bezazleno. Po meni, iako ne baratam svim podacima iz spisa, nasilje u obitelji (čl. 179a KZ) bi moglo otpasti kao supsidijarno kazneno djelo nauštrb prijetnje (prividni stjecaj), ukoliko se za to djelo teretite da ste ga počinili na štetu supruge, ne nekog drugog člana obitelji (djeteta). Ako je na štetu drugog člana obitelji, onda ide i to djelo.

Ako sve ovo opstane do kraja, znači budete osuđeni za sva 3 djela (protupravno oduzimanje slobode, prijetnju i nasilje u obitelji), ovo bude jako teško završilo bez barem djelomične uvjetne osude (što znači da morate u zatvor na najmanje 6 mjeseci). Novčana kazna u ovakvim slučajevima nije moguća sankcija.

Nadam se da se varam, no eto vam par savjeta da minimizirate štetu ili barem pokušate to učiniti.

Supruga uživa blagodat nesvjedočenja protiv vas, što znači da ju se ne može natjerati zakonski da svjedoči za kaznena djela počinjena na njenu štetu (ponavljam da se to neće odnositi na nasilje u obitelji, ukoliko je počinjeno na štetu drugog člana obitelji, tamo će morati iskazivati). Stoga, ukoliko supruga nije dala iskaz u formi dokazne radnje pred DORH-om ili policijom, na raspravi se može pozvati na tu blagodat i ne može joj se ništa. Pretpostavljam da od dokaza, DORH ima samo nju (budući materijalnih posljedica djela u vidu ozljeda nema), a bez nje (i ranijeg iskaza), nemaju ništa i u takvim slučajevima, vrlo često odustaju od optužbe na raspravi, jer u godišnjoj statistici DORH-a, odbijajuća presuda izgleda daleko bolje od oslobađajuće (za odbijajuće ih nitko ništa ne pita).

Ako ovo prethodno ne može doći u obzir, dakle supruga odluči iskazivati ili je dala iskaz u formi dokazne radnje pred DORH-om ili policijom, onda potencirati do neba kako se vaš odnos popravio, kako je bolji nego ikad, oprostila vam je sve, prihvaća i svoj mali dio odgovornosti u cijeloj priči u vidu generiranja cijele situacije, počeli ste raditi na djeci, supruga moli sud za blagu sankciju plus ovaj dio o financijama - kako će se to reflektirati na financijsko stanje cijele obitelji, to isto treba potencirati. Naravno, vi u takvoj situaciji priznajete djelo, kajete se, pojašnjavate trenutak ljudske slabosti, obećajete nikad više, spremni ste podvrgnuti se tretmanu uređenja psihosocijalnog ponašanja i također molite za blagu sankciju.

Ova potonja opcija možda upali u kontekstu izbjegavanja zatvora, ali nema garancija. Još jednom, imajte na umu da ja nemam uvid u spis pa samim time, niti sve podatke.

I još jedna stvar, a možete me slobodno sterati u rodno mjesto ako si uzimam previše slobode, ali nemojte više nikad rješavati svađe na taj način. Ovo je najbolji razlog zašto, jedino ostaje nada da cijena koju ćete platiti ne bude previsoka.

I jasno - angažirajte odvjetnika kaznenjaka, koji će znati prepoznati smjer u kojem postupak ide i koju od ove 2 opcije koje sam iznio treba primijeniti.

Ako neće biti problem i ako se sjetite, volio bih da povratno javite ishod.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, to znači da bi mogla doći u obzir opcija 1, ukoliko nije dala iskaz DORH-u ili policiji (u formi dokazne radnje).

Jer, bez nje, DORH praktički nema ništa od dokaza, a onda se postavlja smisao vođenja postupka budući zaziru od oslobađajućih presuda.

I još jedna stvar - ako supruga ide na blagodat, nemaju ništa drugo, vi se tada branite šutnjom, tako im dodatno uskraćujete manevarski prostor.

Javite svakako ishod, biti će od koristi drugim našim korisnicima u sličnim situacijama.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija