Jump to content

Autocesta - vožnja lijevom trakom


Antonio144

Preporučene objave

Ovakva je bila situacija neki dan. 

Vozim se autocestom 130 km/h desnom trakom. Ispred mene je vozilo koje se vozi cca 120 km/h. Ja odlučim to vozilo prestići. Pogledam retrovizore i vidim da nema vozila iza mene i krenem ja. Kako je lagano padala kiša i kolnik je bio mokar odlučim ja malo ranije krenuti u prestrojavanje u lijevu traku. Ako uzmemo da je obavezni razmak vozila 70m + veći razmak zbog kiše + duljina vozila ispred mene, gledam nekih 160 m ukupne razlike što moram preći što je cca nešto manje od minute u lijevoj traci vožnje 130 km/h. I tako krenem ja i nedugo nakon prestizanja doleti jedan "gospodin" i počne blicati kao da je na raveu. Nisam mu oduzeo prednost jer sam se vozio lijevom trakom barem 15 sekundi. Ja sam ostao u svojoj traci iz razloga što ne mogu zakočiti jer mi je zaljepljen na guzici s trenutnim ljepilom, ne mogu natrag u desnu traku jer nemam dovoljan razmak od vozila u toj traci. Pređem ja vozilo i vratim se natrag u desnu traku. "Gospodin" je došao lijepo odmah ispred mene, bez signalizacije, na udaljenost usporedno veličini njegova penisa. Kako je kolnik bio mokar sve je meni prskalo u vjetrobran izgubio sam na preglednosti a ne mogu zakočiti jer imam vozilo iza mene. Tamo se zadržao nekih 5-10 sekundi te odjurio dalje.

Pitanja: 

1. Sam ja prekršio neki zakon?

2. Sam se predugo zadržao u lijevoj traci (zakonski)? 

3. Sam trebao drugačije postupiti (zakonski)? 

4. Da sam imao kameru i snimio događaj, bih mogao pokrenuti neki zakonski postupak protiv vozača? Ako mogu, bi on bio uspješan? 

5. Ovo sve me sjetilo na još jednu situaciju gdje je bila kolnička traka s dvije prometne trake. U lijevoj su išli brza vozila, a u desnoj spora (makar je na znaku navedeno da je lijeva spora a desna brza, al ajde, navika je ljudima da je desna.). Tu sam se ja vozio lijevom trakom po ograničenju i "gospođi" iza mene, koja ima drugo mišljenje ograničenje brzine, je počela blicati i trubiti. Ja se naravno nisam maknuo jer se vozim po ograničenju. Na kraju je otišla mene preticati na kraju gdje se spajaju prometne trake gdje je iscrtano kosim crtama. Sam tu ja nešto krivo napravio (opet, zakonski)? 

6. Zbog ovog gore je pitanje: Ako se vozim 130 gdje je ograničenje 130 na autocesti, mogu li se voziti lijevom trakom (zakonski)? Jer ako se vozim desnom trakom i ima više vozila na autocesti koji se voze ispod ograničenja moram raditi slalom ako se želim voziti 130 (a želim jer mogu, zakonski). Slalom u tom slučaju je dozvoljen ili ne?

7. Da li zakon o oduzimanju prednosti vrijedi ako odem u traku lijevo brzinom 130 km/h (zbog potrebe prestizanja) a vozač kojem sam ja "oduzeo" prednost se vozi daleko iznad ograničenja te je prisiljeni zakočiti na mizernih 130 km/h?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. po mojoj ocjeni niste

2. isto mislim da niste, jer ste se brže kretali od vozila koje je prometovalo desnom trakom

3. ako je vaš opis točan, onda niste trebali drukčije postupiti

4. mogli bi prijaviti policiji i dostaviti im snimku, a ako bi prvo trebali utvrditi tko je vozio to vozilo. ako bi identitet te osobe bio utvrđen, moglo bi ga se onda teretiti za nedržanje sigurnosnog razmaka i požurivanje vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih signala (članak 142. stavak 3. i 4., kažnjivo po stavku 7. istog članka ZSPC)

5. ne znam uopće na koji znak mislite. po zakonu možete koristiti i lijevom prometnom trakom ali uz uvjet da ne ometate druge sudionike u prometu (članak 48. stavak 2. ZSPC)
Opet sam sklon vjerovati da ništa niste krivo napravili, ali ja u ovakvim situacijama ako mogu prestrojim se u drugu traku da oni mogu brže proći. Vi ne kršite zakon ako se na takvoj cesti krećete u lijevoj prometnoj traci propisanoj brzini. Kad sam u tom scenariju propustim ove iza sebe jer se nabijaju na nos, stvaraju potencijalno opasne situacije itd.

6. ne smijete se voziti stalno lijevom trakom (iznimka je samo u slučaju kada je desna traka zakrčena kolonom) i ne smijete raditi slalom, ni u kojem slučaju nije dopušteno (članak 142. stavak 1., 2. i 3. ZSPC)

7. niste vi tu da procjenjujete tuđu brzinu. ne znači ako ovaj u lijevoj traci vozi brže od dopuštenog, da vi ne trebate poštivati odredbe koje se tiču mijenjanja prometne trake. prometnu traku smijete mijenjat samo onda ako ste se uvjerili da je to moguće izvesti bez opasnosti za druge sudionike u prometu (članak 43. stavak 1. ZSPC)
u slučaju da se dogodi nešto kako ste vi opisali, vjerojatno bi vas obadvoje teretili u slučaju prometne...

uređeno: od Iustitia_ZD
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru te navedenim zakonima! 

5. Znak je ovaj s naznakom brzine u lijevoj traci. U situaciji u kojoj sam ja bio morao bih spustiti svoj brzinu da bih se mogao prestrojiti u traku u kojoj se voze sporije a pošto je gospođa isto bila zalijepljena nisam mogao to sigurno napraviti. Da je desna traka bila slobodna gdje je ogranicenje npr 50 a ja se vozim 90, da popustim vozilu iza ja bih bio taj koji bi kršio zakon vozeći se te se tom trakom. U stavki zakona piše da se mogu voziti lijevom trakom u naselju. Nisam našao u zakonu što u situaciji van naselja gdje postoje dvije prometne trake s navedenim znakom? Tu sam obavezan držati se desna sporije trake?

6. Ajmo pretpostaviti neku idealnu situaciju da se vozila u desnoj traci voze 120 km/h a ja se vozim 130 km/h. Dođem do vozila u desnoj traci i napravim kao što sam i napravio i "preteknem" vozilo. Za minutu dođem do sporijeg vozila te napravim ponovno "preticanje". To se ponavlja neko vrijeme. Dakle, provedem jednu minutu u lijevoj traci i jednu u desnoj i tako neko određeno vrijeme. To se kategorizira kao slalom vožnja? U zakonu ne piše koliko vremena se potrebno provesti u trakama da se kategorizira kao slalom vožnja.

6a. Dodatno pitanje: ako ima kolona vozila koja se voze 120 km/h i ako se ja želim voziti 130 km/h moram dulje vremena provesti u lijevoj traci da dođem do prostora gdje se pri toj brzini mogu vratiti u desnu traku. Smijem/Ne smijem? Članak 142. stavka 2. kaže da mogu biti u lijevoj traci radi bržeg kretanja. Po mojem razumijevanju citiranih zakona, ja mogu provesti koliko god želim vremena u lijevoj traci dok god se vozim brže od vozila desne trake zbog kojih bi morao raditi "slalom" da se ne vozim lijevom trakom. 

7. Ja moram procijeniti brzinu vozila da bih znao da li mogu sigurno se prestrojiti. Mislio sam na situaciju ako ja vidim u retrovizoru da je vozilo daleko (i time je teže vidjeti vozili se on 130 ili 190) te se prestrojim u lijevu traku i te on doleti velikom brzinom te je prisiljeni smanjiti brzinu, da li on može reći da sam mu oduzeo prednost?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

5. Krivo tumačite prometni znak. Sukladno Pravilniku o prometnim znakovima radi se o znaku C87 - Označava mjesto gdje počinje dodatna prometna traka za kretanje vozila u istom smjeru.

Dakle ovo drugo što pišete da se radi o znaku koji označava brzu i sporu traku nije točno. Znak isključivo daje obavijest o novoj traci.

Za ostali dio pitanja mislim da sam vam dobro rekao, neda mi se sad ići tražiti članak po članak, možete i sami proučavati ZSPC.

6. Ne znam zašto bi to bila slalom vožnja, u ovoj idealnoj situaciji se to nebi moglo nazivati slalom vožnjom.

I inače na ocesti ne postoji pretjecanje u smislu ZSPC.  Radi se o mijenjanju prometne trake radi bržeg kretanja 

6a. Nigdje nisam vidio kolonu koja kontinuirano vozi 120.

Možete koristit lijevu traku dok ste brži od ovih na desnoj traci.

7. Oduzeli ste mu prednost i policija bi sigurno vas teretila pa vi onda dokazuje da je on vozio brzo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

5. Mislio sam na znak koji je u prilogu, nisam mogao naći sliku takvog znaka pa sam sada s google maps-a uzeo. Taj znak označava da je u lijevoj traci ograničenje 50, dok je u desnoj ograničenje brzine ceste, u ovom slučaju, van naselja 90 km/h. Tako je?

6a. Zna biti gužve nakon izlaza naplatnih kučica Sv. Helene gdje se spaja stara cesta iz Varaždina. Tu definitivno ima kolone koja se vozi 120 a i sporije.

Screenshot from 2020-05-20 11-50-09.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 14 minuta, Antonio144 je napisao:

5. Mislio sam na znak koji je u prilogu, nisam mogao naći sliku takvog znaka pa sam sada s google maps-a uzeo. Taj znak označava da je u lijevoj traci ograničenje 50, dok je u desnoj ograničenje brzine ceste, u ovom slučaju, van naselja 90 km/h. Tako je?

Screenshot from 2020-05-20 11-50-09.png

Ovaj znak objasnjava da je to dopustena brzina, tj. najmanja brzina kojom se vozila trebaju kretati u toj traci.

c89-2019.jpg&w=200&h=180&zc=3

Ovaj znak npr. dodatno zabranjuje teretnim vozilima voznju u lijevoj traci.

Makar je po meni puno logicnije da brza vozila moraju mijenati traku (horizontalna signalizacija na cesti je krivo napravljena), jer kad se opet trake spajaju u jednu, sporo vozilo mora propustiti brzo, sto nema smisla, pogotovo sto se trake nekad spajaju na mjestu gdje je jos uvijek uzbrdica pa dolazi do problema. Primjer je obnovljena cesta Novi Marof-Varazdin, prije obnove je bilo sve logicno, nakon obnove su promjenili. Google je taman u vrijeme obnove snimao StreetView pa nema ni nove ni stare horizontalne signalizacije niti znakova. :(

uređeno: od miroslav6
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija