Jump to content

Prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice


tstanic1801

Preporučene objave

Poštovani, molim Vas pomoć.

Naime, za potrebe polaganja ispita iz predmeta Posebni upravni postupci trebala bih usporediti upravne postupke iz Prijedloga  Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice s upravnim postupcima ZUP-a. Odnosno, koji su to posebni upravni postupci iz Prijedloga te propisuju li ih različito od upravnih postupaka iz ZUP-a.

Ako netko ima volje da pripomogne...

Hvala puno!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo pitanje. Ne znam hoće li vam to biti od pomoći no koliko sam uspio ovlaš preletjeti prijedlog valjalo bi obratiti pozornost na nekoliko činjenica koje su u odnosu na ZOUP već propisane kao posebni upravni postupak u drugim zakonima a razlikuju se u ovom prijedlogu. Tako npr. kao posebni upravni postupak prema Zakonu o gradnji je postupak izdavanja građevinske i uporabne dozvole koji se ovim prijedlogom zakona zamjenjuje Rješenjem o obnovi (građ. dozvola) koje izdaje Ministarstvo a ne upravno tijelo, a samo temeljem završnog izvješća nadzornog inženjera obnovljena građevina smatra se postojećom za koju je izdana pravomoćna uporabna dozvola. Također kao posebni upravni postupak propisan je dio poreznog postupka u Zakonu o porezu na promet nekretnina a koji u ovome prijedlogu zakona zaobilazi dijelove spomenutog zakona što se odnosi na darovanje zemljišta Grad Zagreb-onaj kome se gradi nova građevina i obratno, gdje je propisano da se za takovo darovanje ne plaća porez na promet nekretnina. Pa bi se  kao posebni upravni postupak mogao smatrati i propisani način sudjelovanja u troškovima obnove vlasnika građevine ako bi zatražili projektiranje i izvođenje poboljšanja konstrukcije građevine koja je iznad preporučenih razina iz stručnih smjernica, a našlo bi se toga još po pitanju novčane naknade onima koji bi sami obnavljali, što i kako sa najmoprimcima itd. :-)    

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Spitfire je napisao:

Zanimljivo pitanje. Ne znam hoće li vam to biti od pomoći no koliko sam uspio ovlaš preletjeti prijedlog valjalo bi obratiti pozornost na nekoliko činjenica koje su u odnosu na ZOUP već propisane kao posebni upravni postupak u drugim zakonima a razlikuju se u ovom prijedlogu. Tako npr. kao posebni upravni postupak prema Zakonu o gradnji je postupak izdavanja građevinske i uporabne dozvole koji se ovim prijedlogom zakona zamjenjuje Rješenjem o obnovi (građ. dozvola) koje izdaje Ministarstvo a ne upravno tijelo, a samo temeljem završnog izvješća nadzornog inženjera obnovljena građevina smatra se postojećom za koju je izdana pravomoćna uporabna dozvola. Također kao posebni upravni postupak propisan je dio poreznog postupka u Zakonu o porezu na promet nekretnina a koji u ovome prijedlogu zakona zaobilazi dijelove spomenutog zakona što se odnosi na darovanje zemljišta Grad Zagreb-onaj kome se gradi nova građevina i obratno, gdje je propisano da se za takovo darovanje ne plaća porez na promet nekretnina. Pa bi se  kao posebni upravni postupak mogao smatrati i propisani način sudjelovanja u troškovima obnove vlasnika građevine ako bi zatražili projektiranje i izvođenje poboljšanja konstrukcije građevine koja je iznad preporučenih razina iz stručnih smjernica, a našlo bi se toga još po pitanju novčane naknade onima koji bi sami obnavljali, što i kako sa najmoprimcima itd. :-)    

Puno hvala, pomogli ste!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija