Jump to content

Odjava iz porezne rezidentnosti


jumbojett

Preporučene objave

Postovanje,

Dakle vec sam jako dobro upoznat s cijelim cirkusom oko TI Obrasca i porezne, sto po pricama, sto po citanju iskustva s foruma i slicno.

Situacija je da trenutno studiram u inozemstvu gdje sam ujedno i porezni rezident jer i radim. Htio bi iskoristit ovu priliku za odjavu rezidentnosti u HR, medjutim jos uvijek imam HZZO zdravstveno na temelju hr evidencije da sam nezaposlen (mada bi umjesto nezaposlenog stadija mogao imat i evidenciju na temelju toga da studiram, ako posaljem papire). S obzirom da jos uvijek imam HZZO zdravstveno (jer mi je europska kartica dovoljna ovdje), mislim da nema prevelike sanse da me odjave kao poreznog rezidenta.

E sada, u jednom trenutku kada uzmem zdravstveno tu (moguce i prije kraja studija), nece mi vise trebat HZZO pa ce to bit otklonjeno, medjutim tu je taj problem samog TI Obrasca. Vidim i citam da traze svakakve neke potvrde, ne znam je li ih uopce traze prevedene na hrvatski, ili engleski (to sve kosta pa je zgodno znati unaprijed), a isto tako nekima proces bude odmah "potvrdjen" a nekima traje mjesecima, neki su probali preko ambasada se odjavit pa nikad nisu itd..

Dodatno, muci me i ova spika sa "zivotnim interesima", naime ja imam motorno vozilo na svoje ime u hrvatskoj, ali ga ja uopce ne koristim, a vidim to je pitanje od presudne vaznosti u upitniku. Isto tako trebao bi jednog dana nasljedit nekretninu, a znam da sam tek onda u problemu jer ce porezna tumacit da su mi zivotni interesti u hr pa je sto bolje to sad rijesit...a i bez toga ne pada mi napamet popunjiavat sulude obrasce i dozvolit im da mi u buducnosti racunaju nadoplate poreza i slicno.... nedaj boze da zavrsim u dubaiu pa se sjete mi naplatit razliku poreza koja bi u tom slucaju bila maksimalna zbog 0% u Dubaiu.

Mene sad zanima najbolji nacin i trenutak za skinuti ih sa grbace, jer ono sto ne zelim je zaposlit se vani i onda se mjesecima natezat s uhljebima (tko zna mozda mi kazu da moram cekat novu kalendarsu godinu, mada nisam vec bio u hrvatskoj vise od godinu dana i slicno).

Vec sam imao jedno neugodno iskustvo s njima gdje su mi naplatili 1000kn poreza na temelju krivog tumacenja i nije mi se dalo natezat radi toga s njima, ali ovaj put zelim bit pripremljen mjesecima unaprijed ako treba. Idealni scenarij je rijesit to u jednom danu a ne cekat mjesecima potvrdu i gristi nokte jeli tamo neki uhljeb obavio svoj posao.

Molim ako netko moze podijelit iskustva ili pomoci sa savjetom, isto tako spreman bih bio i angazirat odvjetnika (uopce me ne zanima cijena, jer je cijena mojih zivaca prevelika, tako da moze i savjet vezano i za to :)) prije nego se cijela ova trakavica uopce pokrene i doslovce usetat s njim u poreznu da ih se odmah isti dan rijesim i da mi izbrisu iz sustava.

 

Hvala unaprijed i lijep pozdrav

uređeno: od Spitfire
Izražavanje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje je da prevedete sve jer samo tako možete biti sigurni (neki malo mlađi referent prihvatiti će vam na engleskom ali onaj stariji koji ga ne zna neće sigurno i tražit će prijevod - ovo spada u kategoriju čuo sam od xxx koji radi tamo tako da nije provjerena i službeno potvrđena informacija tako da vam zbog toga savjetujem prijevod). Vrijeme obrade ovisi o mjestu prebivališta i broju predmeta koje imaju zaprimljene jer oni imaju prednost. Koliko znam nikad se nije mogao TI predati preko ambasade već je bilo potrebno riješiti to u nadležnoj poreznoj. Dosta često traže potvrdu o rezidentnosti od strane porezne, ugovor o radu, ugovor o najmu stana/vlasnički list ako ste ga kupili, ugovor o vođenju računa u banci, potvrdu o prebivalištu u toj državi i potvrdu s našeg mupa o prijavljenom privremenom odlasku, potvrdu o odjavi našeg zdravstvenog i prijavi njihovog zdravstvenog.

Što se tiče vozila prebacite ga na nekoga od bliske rodbine i riješite se muke. Ili ga odvezite u državu gdje boravite i prebacite na njihove tablice. Netko će vam morati bolje objasniti ovo sa životnim interesima ali jednino što znam da ako bračni drug tamo radi i da djeca idu u školu tamo da im se onda priznaje da su životni interesi u toj državi u kojoj su se uselili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru!

nemam zenu i djecu tako da to nije problem, ali jeli ovo za vozilo zaista toliki problem?

moram opet pitat za ugovor o najmu... bas zato sam spomenuo odvjetnika... pa sta ce im to, cisto za usporedbu moj prijasnji ugovor o najmu je imao 30 stranica (sadasnji je samo par, a buduci hoce li ga biti ili ako bude koliko ce to bit dugacko...) pa to bi moglo kostat tisuce i tisuce kuna da se prevede na hrvatski jezik, kakve veze ima gdje zivim glavno da sam porezni rezident.... radije cu platit odvjetnika 10 000kn nego ulozit 10 000 kn u prijevod jednog dokumenta. bas zato hocu pripremit optimalnu strategiju

 

ovo je prvi put inace da cujem da je potrebna odjava s MUPa jer godinama slusam ljude kako govore da su prebivaliste za poreznu i MUP dvije razlicite stvari, no dobro barem je to lako ishodit haha :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

pogledaj da li izmedju RH i drzave u kojoj zivis postoji ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ako postoji, onda se porezna rezidentnost definira po njemu, a ne po Opcem poreznom zakonu ili Zakonu o porezu na dohodak.

HZZO se rijesava vrlo jednostavno. Osobno svakome savjetujem podnosenje TI obrasca, jer se time obavlja zakonska obaveza, te izbjegavaju bilo koje negativne posljedice. Osoba koja podnosi TI obrazac sama daje dokaze u svoju korist tom prilikom.

privremeni odlazak u inozemstvo ne bi radio, nego trajnu odjavu. Privremeni odlazak u inozemstvo ne mijenja prebivaliste, nego samo boraviste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Pozdrav.

Živim i radim u Saudijskoj Arabiji već točno dvije godine. Prije toga sam živio tri godine Slovačkoj. Radim u Arabiji za britansku firmu i od nje dobivam plaću. Nikad u Hrvatskoj nisam bio zaposlen, osim preko studentskog ugovora. U Hrvatskoj nemam apsolutno ništa. Ni obitelj, ni nekretnine ni bankovni račun. Dolazim u Hrvatsku 3 do 4 puta godišnje po maksimalno 10 dana. Znači ukupno sam u Hrvatskoj oko 40 dana godišnje, s tim da ove godine zbog Covida nisam bio ni 10 dana. U Saudijskoj Arabiji ne plaćam nikakav porez jer ne postoji. Mogu li odjaviti poreznu rezistentnost i na koji način? Navodno traže dokaz o plaćanju poreza drugoj državi i navodno se bez toga ne može. 

Hvala

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija