Jump to content

tjelesno oštećenje


markun

Preporučene objave

Radnik tvrtke ima već dugi niz godina problema s testisima. Prema procjeni urologa, ne radi se o ozljedi na radu niti profesionalnoj bolesti. Nakon 10 ak godina bezuspješnog liječenja raznim medikamentima, odlučeno je da se kirurški odstrane. Zanima nas kao poslodavca , a glede tjelesnog oštećenja prema ZOMO. Da li radnik ostvaruje kakvo pravo u slučaju navedene kirurške operacije neovisno što nije ozljeda na radu ili prof. bolest?Ako se ostvaruje kakvo pravo, da li je ono isključivo novčane naravi ili mu se uračunava i u staž za neku od ranijih mirovina ?

unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijepo od Vas što pitate. U staž se ne uračunava sigurno. Dosta je to sad postroženo i vrlo rijetki ostvaruju pravo na staž s uvećanim trajanjem; ja imam 70% tjelesno oštećenje na donjim ekstremitetima i po novome potvrđen invaliditet pa nemam beneficirani staž. 

Potražite Zakon o stažu osiguranja s povećanim trajanjem

3. osiguranici – osobe s invaliditetom: osobe oboljele od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, oboljeli od paraplegije, cerebralne i dječje paralize, multiple skleroze i srodnih bolesti, slijepe osobe, gluhe osobe, gluhoslijepe osobe, osobe oboljele od reumatoidnog artritisa i drugih sustavnih upalnih bolesti zglobova i vezivnog tkiva (ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis, seronegativni artritis, sistemski eritemski lupus, sklerodermija i polimiozitis/dermatomiozitis), osobe kod kojih postoje funkcionalni poremećaji zbog kojih se ne mogu samostalno kretati bez uporabe invalidskih kolica te osobe s Downovim sindromom.

 

Koliko znam nema pravo niti na novčanu naknadu, ali možda netko bolje upućen više zna. Postoje neka sitna prava i povlastice. O tomu se je najbolje uputiti u udrugama.  Nemojte da Vas odbije naziv udruge, primjerice Udruga invalida rada grada Zagreba ima vrlo dobru službu i kvalitetno radi, mislim da broji 10 000 članova, od kojih velik dio nisu invalidi rada. Na takvim mjestima uvijek postoji besplatna pravna služba koja takve stvari najbolje zna. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija