Jump to content

Ostavinska rasprava


corleone10

Preporučene objave

Poštovani,

Nakon 40 god. od smrti oca dobio sam poziv za ostavinsku raspravu na OGS u Zagrebu. U ostavini je stan koji je glasio na pok. oca u kojem je zivio sa nevjencanom suprugom i djetetom iz te veze, a brat i ja smo djeca iz prvoga braka. Stan je kupljen dugorocnim kreditom oca koji je nastavila placati nevjencana supruga do otplate. Auto (tada potpuno nov) nije prijavljen u ostavini. Ostavina je pokrenuta po smrti prije 40 god. ali potom je prekinuta radi dokazivanja ocinstva jer otac to dijete nikada nije priznao, sto je kasnije sud ucinio i priznao ga, ali ostavina nije nastavljena. Sada je opet pokrenuta jer stan nikada nije upisan u ZK te me zanima koje je pravo mene i brata u nasljednom dijelu u tom stanu, i dali imamo kakve obveze u kreditu za stan koji je davno otplacen (otplatila izvanbracna supruga). Otac nije ostavio oporuku, a stanom se sluzila sve godine izvanbracna supruga. 

Po kojem se zakonu provodi ostavina? Onom od prije 40 god ili ovom novijem. Navodno po starom izvanbracna supruga moze dokazivati da je njezin doprinos veći, te time i nasljedni dio je veći. Koje je naše pravo? Na sud nebi htio odlaziti pa me zanima trebam li ovjeriti i sudu dostaviti nasljednicku izjavu da prihvacam nasljedstvo ili ne. Hvala

uređeno: od corleone10
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , corleone10 je napisao:

Po kojem se zakonu provodi ostavina?

Sukladno odredbama čl.253 u vezi čl. 122 Zakona o nasljeđivanju u konkretnom slučaju primjenjuje se Zakon o nasljeđivanju (»Narodne novine«, br. 52/71., 47/78. i 56/00.). s tim što vrijede procesne odredbe trenutno važećeg zakona. 

prije 15 sati , corleone10 je napisao:

Navodno po starom izvanbracna supruga moze dokazivati da je njezin doprinos veći, te time i nasljedni dio je veći

Glede citiranog valja istaknuti da je bitna primjena zakona koji uređuje bračnu, odnosno zajedničku imovinu, a ne Zakon o nasljeđivanju. 

Prema stavu Vrhovnog suda RH, zauzetog u predmetu br. Rev 57/2005-2, od 14. prosinca 2005, za ocjenu prava vlasništva bračnih drugova na bračnoj stečevini, mjerodavni su propisi koji su vrijedili u vrijeme njezina stjecanja. 

Glede navedene odluke Vrhovnog suda RH valja istaknuti da bračnu stečevinu kao imovinu koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine uređivao je i bivši Obiteljski zakon koji se primjenjivao od 1. srpnja 1999. do 21. srpnja 2003. god ( kao i svi sljedeći) te prije njega Zakon o braku i porodičnim odnosima kojim je bilo propisano da imovina bračnih drugova predstavlja zajedničko vlasništvo, te da se kod utvrđivanja suvlasničkih dijelova udio bračnog druga u zajedničkoj imovini određuje prema njegovom doprinosu u stjecanju te imovine (članak 281. st.1. i 2.). Dakle, do 1. srpnja 1999. imovina bračnih drugova stečena u bračnoj zajednici ima status zajedničkog vlasništva, a od toga datuma status suvlasništva u jednakim dijelovima te više nije važno u kojem je omjeru bračni drug doprinio stjecanju zajedničke imovine. 

prije 15 sati , corleone10 je napisao:

time i nasljedni dio je veći

U konkretnom slučaju izdvojeni dio bračne stečevine ili udjela u zajedničkom vlasništvu neče činiti ostavinu, dakle nije riječ o nasljednom dijelu jer se ne radi o imovini osobe iza čije se smrti provodi ostavinski postupak, na što upućuju odredbe čl. 5 st. 3.Zakona o nasljeđivanju

" Ostavina se sastoji od svega što je bilo ostaviteljevo u trenutku njegove smrti, osim onoga što se ne može naslijediti zbog svoje pravne naravi ili po zakonu. No, nije ostavina ono što je tuđi udio u zajedničkoj imovini ili što netko u trenutku ostaviteljeve smrti stekne na posebnom pravnom temelju."

prije 15 sati , corleone10 je napisao:

Na sud nebi htio odlaziti pa me zanima trebam li ovjeriti i sudu dostaviti nasljednicku izjavu da prihvacam nasljedstvo ili ne.

Nema potrebe

Čl. 220.Zakona o nasljeđivanju

(1) Svatko je ovlašten, ali nitko nije dužan dati nasljedničku izjavu.

(2) Za osobu koja nije dala izjavu o odricanju od nasljedstva smatra se da želi biti nasljednikom.

Što će reči da vrijedi predmnjeva o prihvatanju nasljedstva, ovo iz razloga što imovina umrle osobe po sili zakona prelazi na nasljednike koji se tog prava sukladno zakonu može odreći. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozda nisam dobro shvatio, ali postovani Matrix nije napisao da nemate sto naslijediti. Nego da ono sto je steceno zajednicki, druga strana ima pravo izvaditi iz ostavinske mase. Sto znaci da ako su stan kupili tijekom svoje vanbracne zajednice, u ostavini ce biti samo pola stana (ili kako se vec koji zakon se koristi), druga polovica je od vanbracne supruge bez obzira sto je otac jedini upisan kao vlasnik i na njega je glasio kredit.

Druga polovica stana se dakle dijeli na 4 jednaka dijela, vanbracnu suprugu i 3 djece. Tako je i sa ostalim stvarima koje su stekli zajedno, u ostavinu ulazi polovica tih stvari, a ostale stvari koje je otac imao prije te veze, cijele ulaze u ostavinu i sve se dijeli na 4 jednaka dijela.

E sad izracunajte koliko toga svega pripada Vama i isplati li Vam se uzeti njihovu ponudu za isplatom ili cete se i dalje suditi. Ponudite i Vi njima koliko mislite da Vam pripada pa se nadite na pola puta, vjerojatno ce Vas ispasti jeftinije i brze od suda, ako se sve nastavi ovakvim tempom, tko zna kad ce se zavrsiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , corleone10 je napisao:

Ni Vas odgovor, po kojem bas nemamo sto naslijediti,

Žao mi je ako ste tako shvatili odgovor, evo Miroslav je pravilno tumačio. 

 

prije 1 sat, miroslav6 je napisao:

nije napisao da nemate sto naslijediti. Nego da ono sto je steceno zajednicki, druga strana ima pravo izvaditi iz ostavinske mase

👍

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija