Jump to content

davanje u zakup posl.prostora supruzi


Sandra Ko

Preporučene objave

Suprug i ja živimo u kući čiji je on vlasnik. Prizemlje kuće je poslovni prostor koji ja kao obrtnik koristim. Mora li se korištenje prostora rješiti Ugovorom o zakupu i plaćanjem najma? Ili suprug može supruzi dati prostor na korištenje bez naknade?  S obzirom da se radi o istom kućanstvu i plaćanju poreza na dohodak od najma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porezne uprave i uredi za gospodarstvo diljem Hrvatske imaju različite prakse: nekima je dovoljno da se dade izjava o korištenju prostora bez davanja u zakup, odnosno bez plaćanja zakupa. Drugi traže da bude sklopljen ugovor o zakupu pa da posljedično tome stjecatelj prihoda od zakupa plaća porez na taj dohodak. Zato ćete se o tome morati raspitati kod Vama nadležnih institucija.

To nije loša opcija isplate novca iz poslovanja obrta, s obzirom da je porez na prihod od zakupa i najma 12%, a porez na dohodak obrtnika 24% (naravno, sve ovo podrazumijevajući da niste paušalni obrtnik i da knjižite troškove i rashode).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija