Jump to content

Na koji način dati dio nekretnine


avatarka

Preporučene objave

Poštovani,

suprug je naslijedio kuću od roditelja darovnim ugovorom. Ja također imam kuću koju namjeravam prodati i novac od prodane kuće uložili bi u ovu njegovu, u kojoj živimo. Odlučili smo i to da će on jedan dio svoje kuće prebaciti na mene pošto ja gubim nekretninu koja glasi na mene. Mene sad zanima koji je najbolji i najsigurniji način da se to obavi, jer imam kćer iz prvog braka kojoj želim osigurati jedan dio za nedaj Bože kakve nesuglasice u budućnosti, da ona ima svoju sigurnost koju joj nitko ne može osporiti. Znam da je darovni ugovor sklizak teren, zato pitam. Možda da se obavi kupoprodajni ugovor? Ne igra mi sad ulogu plaćanje poreza na nekretninu, nego čin kojim bi to bespovratno postalo moje, a potom jednog dana i njeno.

Hvala na Vašem vemenu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darovni ugovor je jednako valjana osnova stjecanja prava vlasništva kao i kupoprodaja, tu nema razlike. Darovanje se može raskinuti pod vrlo uskim i specifičnim uvjetima. Međutim, faktično je tako da Vi iznosom koji stječete prodajom svoje kuće, zapravo kupujete suvlasnički udjel u suprugovoj kući, pa bi to možda bilo najispravnije tumačenje, jer bi inače proizašlo da je suprug Vama darovao nekretninu, a Vi njemu darovali novac, pa bi novac ostao nekako u zraku. Međutim, ne krivim supruga što želi zaobići porez na promet nekretnina, jer je to novac koji ostaje u kućanstvu umjesto da ode za porez na promet nekretnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija