Jump to content

Na koji način se odreći zemlje u vlasništvu??


mBlonde

Preporučene objave

Pozdrav svima, opet tražim pomoć. :-)
Naime, zanima me da li je moguće i pod kojim uvjetima odreći se zemlje u vlasništvu?? Čitala sam neke teme već ovdje, no trebala bih detaljnije informacije. Moja majka je suvlasnik zemljišta, te navedeno zemljište godinama nije koršteno, održavano (od smrti njezinih roditelja)...i poćelo je predstavljati teret. Pošto majka nije u mogućnosti navedeno održavati, vrlo je vjerojatno da će uskoro primiti i neku opomenu. Da napomenem kako je jedan od suvlasnika i jedinica lokalne samouprave (Općina), koja šalje takve opomene, i nakon opomene rješenja o kazni. Da li je realno očekivati da fizička osoba poduzme navedene korake (košnja trave, sanacija korova...itd...itd...),, a jednake uvjete i obvezu ima i Općina???

 

Hvala svima na pomoći :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitajte opcinu ili ostale suvlasnike zele li otkupiti Vas dio ili im darujte. Ovisno o vrijednosti parcele (pretpostavljam da je vrijednost jako mala, inace bi i Vi i ostali suvlasnici imali interesa urediti i koristiti tu parcelu), ponudite da Vi platite troskove upisa u ZK i poreza na promet nekretnina, samo da se rijesite toga. Upis u ZK je 250 kn, a porez je 3% procijenjene vrijednosti. Jos 1-2 ovjere potpisa kod javnog biljeznika i vjerojatno Vas ispadne manje nego da platite kaznu, a kazna bi mogla dolaziti svake godine.

Ako nece ici nikako drugacije, rjesite cijelo majcino vlasnistvo (nekretnine, pokretnine, racuni u banci i sl.) ugovorima o uzdrzavanju, darivanjem ili sl. nacinom pa kad u daljnjoj buducnosti majke vise ne bude na ovom svijetu na ostavinskoj raspravi se odreknite nasljedstva. Nasljedstvo ce biti ustvari samo ta parcela koja ce u konacnici pripasti opcini ako se svi nasljednici odreknu.

Znam da to nece rjesiti trenutni problem, ali ako se majka nece moci rjesiti tog zemljista, najgore sto se moze desiti da ono u buducnosti pripadne Vama pa da se cijeli problem samo nastavi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima. Nadam se da ću uspjeti rješiti problem na način kako ste opisali. Možda mogu kao olakotnu okolnost navesti da je mama već dugi niz godina u invalidskoj mirovini, te da zbog "niske" mirovine i zdravstvenog stanja nije u mogućnosti brinuti se za zemljište. Samo ne znam da li u takvoj situaciji moj otac ili ja možemo biti na neki način "prisiljeni" riješiti problem umjesto nje, pošto smo financijski stabilni, također i zdravstveno. Ali nismo vlasnici ni sluvlasnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija