Jump to content

Alimentacija i zaposlenje


Terhi

Preporučene objave

Poštovani članovi foruma,imam slijedeću situaciju. Sin mi studira i ja plaćam uredno alimentaciju. Prije par mjeseci se zaposlio na ugovor o djelu i rekao mi da su mu u firmi uplaćivali za zdravstveno i mirovinsko dva mjeseca,ali su ga zbog povoljnijeg ugovora, zaposlili na studenski ugovor. I čekaju da diplomira da ga zaposle na neodređeno. Ja sam na burzi i iako mi nije jednostavno plaćati alimentaciju, ne razmišljam o izbjegavanju,smanjenju ili bilo čemu sličnom. Moje pitanje je obzirom na njegove sada već trajne prihode,kakav je utjecaj tih prihoda na plaćanje alimentacije obzirom da redovito studira? Pozdrav i hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Obiteljskom zakonu, dijete koje ima prihode dužno je pridonositi za svoje uzdržavanje. Vi kao roditelj kojemu je određena obveza uzdržavanja imate se pravo obratiti sudu, te tražiti da sud izmijeni odluku o uzdržavanju i to na način da smanji iznos koji ste do sada bili dužni uplaćivati, a sve navedeno jer su se promijenjene okolnosti, odnosno da Vaše dijete ostvaruje svoje prihode. Sud je taj koji donosi konačnu odluku, jesu li ispunjeni zakonski uvjeti za umanjenje obveze uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijepo je čuti da imate kvalitetan odnos sa svojim djetetom. Svakako podržavam Vaš prijedlog da zajedno ovo uređujete, jer sam mišljenja da su itekako ispunjeni uvjeti za smanjenje (ne samo jer sin ima svoje prihode, već i jer ste Vi ostali bez prihoda). Ukoliko su vam odnosi funkcionalni do te razine da se ne bojite da će Vas sin jednog dana ovršiti za neisplaćenu alimentaciju ili isplaćenu, ali u umanjenom iznosu, tada se možete i bez suda dogovoriti da mu npr. privremeno do nekog roka ili do zaposlenja uplaćujete nekakvi umanjeni dio, a koji bi opet bio dostatan za njegove osobne potrebe. Naravno, dostatan zato što se zaposlio i ima uz alimentaciju i svoje prihode. Te da po ispunjenu uvjeta za prestanak obveze uzdržavanja (a koji je prema Vašem upitu vrlo skoro) samo od suda tražite utvrđenje ove činjenice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija