Jump to content

Ovrha-povrat poreza?


PointBlank

Preporučene objave

Iznimno poslodavac odnosno drugi isplatitelj stalnog novčanog primanja neće zastati s provedbom ovrhe na plaći odnosno stalnom novčanom primanju ako se ovrha provodi radi namirenja tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta, druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću, tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine i ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U blokadi sam već dugo, putem FINA-e. Ranije ovog mjeseca dobio sam puni iznos plaće, dio na zaštićeni račun, a dio na blokirani tekući račun u Zagrebačkoj banci koji je u međuvremenu deblokiran ovim novim zakonom. Mogao sam s tim novcem raspolagati. 

Obzirom da sam u firmi gdje radim na autorskom ugovoru svake godine imam pravo na povrat poreza. Neki dan sam dobio izveštaj koliko mi duguju. Obzirom da sam inače blokiran, protekle tri godine nisam mogao raspolagati tim novcem, a sada bih mogao obzirom da su mi računi deblokirani. Koliko vidim, iz ovoga što ste izdvojili iz novog Zakona, nigdje ne piše kako je povrat poreza izuzet iz njega. Dakle, ako sam dobro shvatio s tim novcem bi mogao raspolagati. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitala sam, jer se ovdje primjenjuje drugi zakon s obzirom da je u pitanju ovrha na novčanim sredstvima preko Fine. I da, također i po njemu vrijedi da će se zastati s provedbom ovakve ovrhe i da ćete moći raspolagati sa predmetnim novcima.

Evo linka za taj dio Zakona o dopuni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako niste naveli po kojim dugovanjima imate pokrenute ovršne postupke, očito je iz dosadašnjeg postupanja Fine da se ne radi o dugovima na ime zakonskog uzdržavanja djeteta, zatim o dugovima kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću, tražbina po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine…

Ovaj Zakon vrijedi 3. mjeseca od stupanja na snagu (17.4.2020.) s tim da postoji velika mogućnost da se ovaj rok odlukom Vlade RH produžiti za još 3. mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija