Jump to content

put između dva susjeda


boky1

Preporučene objave

Slijepi put graniči se između mene i susjeda. Slijepi prilaz je sporedni ulaz u moju kuću, a ujedno i neovisni ulaz na kat kuće. Susjed je "bacio" oko na taj dio puta i samostalno ga ogradio, pod izlikom da mu treba za izvođenje građevinskih radova. Nakon godinu dana, ograđuje ga kapijom i postavlja zahtjev za "proširenje okućnice" , kuće koja postoji više od 40 godina. 

Nisam suglasan da se taj dio put pretvori u njegovo vlasništvo jer time gubim sporedni ulaz, Ogradni zid koji sam učinio potpuno na svojoj parceli (jer sam graničio s općinskim putem) uslijed radova na "njegovoj" strani i uzdizanja terena za 1 metar, postaje potporni zid, iako nije učinjen za tu svrhu. Opasno se počeo naginjati i prijeti mu urušavanje, kroz izvjesno vrijeme. Osim toga taj zid po uzancama (desno od glavnog ulaza) trebao bi raditi susjed, što će i učiniti (sudski?), kad mi ga uruši. Uporan je i poziva geodetskog vještaka koji čini elaborat izdvajanja dijela parcele (građevinskog puta-ceste) uz formiranje nove, koju će očigledno kupiti. Pozvan sam na uvid u grafički dio elaborata.

Interesira me : 

- da li moje neslaganje s elaboratom može usporiti proces , odnosno ima li ikakvu ulogu ?

- mogu li zahtijevati pravo prolaza ili bar ucrtavanje pješačkog puta ?

- mogu li i ja kupiti taj "put" , ili nema javnog natječaja jer je to tobožnje "formiranje okućnice", nakon 40 godina ?

- mogu li bar zahtijevati nekakvu zaštitu svog ogradnog zida (koji je ustvarnosti "suhozid u malti") ili ga moram rušiti kako nekog nebi ozlijedio?

Pitanja je mnogo, susjed ne želi ni razgovarati, parnica će trajati 100 godina pa je zasad nisam pokrenio jer zid još uvijek stoji.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija