Jump to content

Nužni dio, uračunavanje dara nužnom nasljedniku


BrunoZG

Preporučene objave

Pozdrav, u sklopu ostavinske rasprave iza pokojnog gdje smo nas 3 nasljednika (3 sina), jedan je istakao prigovor povrede nužnog dijela.

Obzirom da je svaki od nas nešto darovanjem dobio za života od pokojnog oca, pa tako i ovaj koji smatra da je povrijeđen, mene zanima:

Da li se njemu automatski kod zbrajanja svih darova uračunava i taj dar koji je dobio za života ili ja trebam to posebno tražiti?

Članak 89 stavak 4 zakona o nasljeđivanju kaže da se nužnom nasljedniku u vrijednost njegova nuznog dijela uvijek uračunava dar koji je dobio, ali u istom članku, stavak 1 spominje sa da se NA ZAHTJEV vrši uračunavanje. Pretpostavljam na zahtjev drugih sunasljednika. Ne bih želio da se njegov stan negdje "zagubi" radi tehnikalije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 16 minuta, Borbena7 je napisao:

Da, imate pravo tražiti da mu se dar za koji imate saznanja uračuna u  nasljedni dio.

To znam, ali zanima hoce li se uračunati automatski jer je on nuzni nasljednik koji  se žali na povredu nuznog dijela ili ja (koji se ne žalim na ništa) moram posebno tražiti da se to uračuna?

Pitam iz razloga jer može ispast da se stan koji je on dobio njemu ne uračuna ako netko od nas ostalih to ne zatraži, a onda on dobije (pored tog stana kojeg je vec dobio) i nužni dio, iako je sam taj stan već dovoljan da mu zadovolji nužni dio.

Da pojednostavim, osoba X je umrla, nasljeduju je A, B i C. Osoba A žali se na povredu nužnog dijela, iako je dobila tijekom života nešto od osobe X, kao što su dobili i osobe B i C.

Kod izračuna se zbraja sve što je osoba X dala osobama A, B i C, ali mene zanima (nastavno na članak 89 ZN-a) da li osobe B i C moraju posebno podneskom tražiti da se osobi A uračuna dar. Ili je dosta da je dar naveden u grupnom popisu ostavinske imovine.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 7 minuta, Borbena7 je napisao:

Na ovo pitanje ste već na forumu dobili odgovor, sada sam Vam i ja potvrdila taj odgovor i Vi opet pričate o automatizmu. Ne, nema automatizma, sami morate ukazati na postojanje tog dara, osim ako ga on sam ne spomene.

Dar je već naveden u popisu ostavinske imovine (to je jedna od 7 nekretnina u popisu). Tamo je priložen i orginalni ZK izvadak svakog dara i pise točno tko je vlasnik čega i na temelju kojeg pravnog posla. Ono što ja pokusavam doznati je:

Trebam li ja i pored toga što je dar već naveden još dodatno tražiti da se osobi taj dar uračuna u njezin nužni dio?

Isprike na komplikaciji, znam da je pitanje specifično

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija