Jump to content

Dodatak suvlasnika u vlasnistvo stana


MissTipfeler

Preporučene objave

Postovani,

Prije nekoliko godina kupila sam stan uz dugi stambeni kredit. Kao vlasnica sam upisana ja, a tadasnji decko je suduznik u kreditu. Iz nekih tadasnjih razloga samo sam ja upisana kao vlasnica, u istoj nekretnini zivimo zajedno od kupnje. Sada suprug nasljedio je veci iznos novca koji bi trebao "zatvoriti" najveci dio kredita (ne u potpunosti). Moje je pitanje mozemo li ga dodati u vlasnistvo stana a obzirom da ce jos trajati kredit komercijalne banke ili nesto mijenja to sto smo sad u braku pa da, ne znam, po sili zakona ionako njemu pripada polovica?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teoretski ako je stan na Vase ime i kupljen je prije braka, onda je on u cijelosti Vas. Ovisno kakva je Vasa veza bila prije braka (moze li se nazvati izvanbracnom zajednicom, sto je po Obiteljskom zakonu isto sto i brak), onda se stan moze gledati kao bracna stecevina.

Obiteljski zakon tu daje mogucnost (clanak 36. stavak 4. i 5.) da ovjerenom izjavom oba supruznika zatrazite da se u ZK upise vlasnistvo na oba supruznika (obicno na pola, ili kako se dogovorite).

prije 6 sati , MissTipfeler je napisao:

obzirom da ce jos trajati kredit komercijalne banke

Ako banka nije upisala zabranu otudenja, a to obicno ne rade koliko znam, onda nema veze sto je stan pod hipotekom (napisali ste samo kredit, ali pretpostavljam da je kredit vezan na taj stan). Hipoteka ionako prati stan, a ne vlasnika, tako da ce se banka u svakom slucaju namiriti ako dode do kakvih problema s placanjem.

P.S. lijepo je vidjeti na ovom forumu da se stvari rjesavaju proaktivno i posteno. Obicno se citaju samo problemi i traze nacini kako ne podijeliti stan izmedu supruznika koji nisu u dobrim odnosima ili kako doci do polovice stana ako je jedan supruznik kupio stan na svoje ime prije braka (a tu su ustvari banke najveci krivci jer forsiraju jednog vlasnika i ljudi ne razmisljaju o buducnosti pa kad dodu problemi onda se svatko bori za svoje ili za ono sto mu ustvari ne pripada). Vama zelim svu srecu, brak bez problema i da nikad ne postavite takva ili slicna pitanja :).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na vrlo korisnom odgovoru! Puno ste mi olakšali. Zaista nisam uspjela pronaci nista o ovoj temi na bespucima neatrucnog interneta.

Na drugom dijelu Vam također puno hvala, a i nasmijali ste me 😁 Vjerujem da se ovakav upit rijetko vidi, mada meni djeluje jedino posteno i smisleno u nasoj situaciji. Hvala i na lijepim zeljama, a ja Vama zelim sto manje zamršenih situacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija