Jump to content

Hard Core tema - Borba za ugovor, poslodavac ne daje ugovore radnicima


Joe Jimmy

Preporučene objave

Dakle ovo je baš ono heavy tema, dno dna. 

2018. u 9. mjesecu počeo sam raditi u firmi. Tražio sam ugovor u nekoliko navrata prvih dva tjedna (cca 5 puta sam pitao) ali ga nisam dobio...

Vodeći se slovom zakona koje kaže da ukoliko ugovor nije sklopljen pisanim putem podrazumjeva se da je ugovoren rad na neodređeno i ok, mislim si da sam miran što se toga tiče ovako ionako, radimo - sve štima, dopinosi idu, plaća ide itd.

Međutim, dolazi do nagle promjene u privatnom životu i trebam hitno kredit. Nakon 5,5 mjeseci rada do tada kod njih idem ja u banku, skupim papire itd. naravno trebam ugovor, ponovno ga tražim i tu dolazimo do problema... Direktorica mi nakon tjedan dana natezanja uvaljuje potpuno sulud ugovor, za izmišljeno radno mjesto, apsolutno degradirajuće i koje nema ama baš nikakve veze s ovime što ja radim u firmi... Sav u stresu, moram nešto odnjeti u banku. Ugovor je apsolutno nepovoljan, na određeno vrijeme s trajanjem godinu dana i sa datumom iz 9. mjeseca, a tada je bio 3. mjesec 2019. U banci me čeka šok jer luđakinja na potvrdu da sam zaposlen kod njih napiše da sam na neodređeno, što nije istina i to kad su vidjeli u banci protumačili su kao prevaru i naravno odkantali me u vezi kredita radi toga i prije svega što sam na određeno i fali mi tipa dva tri tjedna da bude 6 mjeseci što im je ok. Drama, živa, prodajem auto i rješavam tu priču. 

Nakon evo godinu i pol dana od početka rada ja ponovno tražim svoj ugovor, ali pošto mi je situacija kudikamo bolja, inzistiram da to bude ugovor sa svim navedenim poslovima koje obavljam, na neodređeno itd. Međutim... Oni se prave grbavi, prolaze dva, tir tjedna navalačimo se... tražim dakle sve ugovore da mi daju, od početka do sad. Daju mi kopiju tog prvog iz 09/2018 koji je istekao 09/2019 s obrazloženjem da ugovor postoji, samo je istekao i da ga treba produžiti... Lažu ko psi, muljaju, ugovora nema... Kažu da njima to radi odvjetnik i da je on sad u banani, korona, potres, nemre raditi , gužva hahaha, itd. Uglavnom zavlače me već mjesec i pol dana ne daju mi ugovor. Ja sam provjerio, prijavljen sam na određeno, nitko od kolega također nema ugovor... 

Pitam se što oni kemijaju, lažiraju ugovore radi poticaja? radi čega? ja stvarno ne znam. Meni nije jasno. 
Zoveš me u firmu, dođem, napravim ti nakon pola godine 100% veći promet i tako rokam zadnjih godinu i pol dana da bi me ovako vozao? Ko je tu lud. Znam da sam budala jer nisam to rješio prvi tjedan tamo u 09/2018 ali jbg. prvi i zadnji put sam napravio takav gaf.

Molim vas za savjete, što da učinim.

Napomena: imam sve prepiske mailom, crno na bijelo u nekoliko komunikacija gdje je čak i vdiljivo priznanje da ugovora nema. Dakle ja praktički od 09/2019 nemam valjan ugovor to je činjenica, radim na određeno što je isto suludo itd. itd. Što da učinim da se zaštitim.

Bojim se da im ovo nije baš previše drago jer sam skužio da su dok sam bio na godišnjem pobrisali s mog računala sve mailove na ovu temu hahaha, ali su se zajebali jer od svakog imam i print i kopiju na privatnom mailu... pa sam ih iznenadio sa par citata u sliedećem mailu, a tu su se počeli lagano tresti..  Čekam već mjesec i pol dana od kako sam pokrenuo tu temu ponovno... tri tjedna od zadnje makljaže oko toga, a obećano mi je tjedan-dva...

Ja imam osjećaj da kupuju vrijeme, pokušavaju očistiti stanje u firmi pa da me se probaju rješiti, ili nešto, ne znam... Svakako, htio bih znati kako da se sada postavim i da se utvrdim dobro. Mogu li ih tužiti? Inspekcija? Što ja imam od toga? Molim pomoć.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 13 minuta, Borbena7 je napisao:

Kako navodite da više Vas radi bez ikakvih ugovora o radu, tada ih možete i anonimno prijaviti inspekciji rada.

Ma je, ali svi šute kao... da ne kažem šta... Spuštene glave i repa, sretni da rade, pogotovo u trenutnoj situaciji.

Jasno je ko dan da sam npr. ja to prijavio... čak me to i ne tangira, ali se bojim da ništa ne postižem, jer inspektor točan kao sat svake godine dolazi po pinku... za to bi trebalo složitk klopku s uskokom... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Joe Jimmy je napisao:

ali se bojim da ništa ne postižem, jer inspektor točan kao sat svake godine dolazi po pinku...

Ne bih baš rekla da je ovakva prijava neučinkovita, jer je u pitanju najteži prekršaj poslodavca gdje mu se kao pravnoj osobi može izreći zapriječena novčana kazna u iznosu od 61.000,00 kn do 100.000,00 kn. Odnosno, novčanom kaznom od 7.000,00 do 10.000,00 kuna za ovakav prekršaj kaznit će se i sam poslodavac kao fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, to znam, no to ne rješava meni apsolutno ništa, osim što njima malkice radi financijsku štetu. Ja u tom slučaju sigurno ostajem bez posla.

Zanima me u principu što je razlog ovakvoj katastrofalnoj praksi? Možda imate iskustva, zašto pojedine firme rade ovako i može li se išta tu napravit da se stvar rješi nogmalno i nastavi radit, jer meni tu štima sve drugo osim papira...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rješava Vam sve, jer ćete nakon toga dobiti valjane ugovore o radu, a financijska šteta nipošto nije cilj prijave, već je to sankcija za nezakoniti rad. Svaki otkaz ugovora o radu mora biti obrazložen, pa tako eventualno i Vaš. Ovo nije samo katastrofalna praksa, već i posve nezakoniti način postupanja koji je očigledno normalan i ustaljen za ovog poslodavca, tako da vjerujem da bez prijave nećete ni doći do ugovora o radu. U motive poslodavca ne bih ulazila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 57 minuta, Joe Jimmy je napisao:

Thanks...

Ako nakon toga dobijete otkaz, moci cete se zaliti, a dokaze da je dokaz neosnovan imate: svoj rad i povecanje prihoda s jedne strane i nezakonito ponasanje poslodavca s druge strane.

Zalosno je to sto Vas (tj. ne samo Vas osobno, nego jako puno ljudi opcenito) brinu i rade probleme stvari koje bi trebale biti normalne, kao normalan ugovor o radu.

Jos zalosnije je ponasanje takvog poslodavca koji iako ste dobar (po pisanju i puno bolji od samo dobar) radnik na svakakve nacine pokusava zaraditi na Vama jos i vise i drzi Vas "na ledu" kako biste morali ovisiti o njemu i hoce li se on "smilovati" za nesto ili ne.

Najzalosnije je to sto Vama ocito rad kao rad u toj firmi odgovara i da morate prelaziti preko takvih stvari samo da biste radili to sto volite i sto radite dobro. Na kraju se opet samo Vi brinete kako cete prezivjeti ako Vam da otkaz, a poslodavcu je svejedno, jer "posao ide", a Vi ste "samo broj".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija