Jump to content

Oporuka slijepe i dementne osobe


User879

Preporučene objave

Poštovani, moj slučaj je sljedeći.

Osoba koja je prije smrti bila slijepa i dementna ( zavedeno u medicinskom kartonu) je oporukom (dok je bila bolesna) ostavila nekretninu svojem sinu (mojem bratu) , 

Oporuka je napisana programski, te je pred dva svjedoka ( dugogodišnji prijatelji potomka) potpisana, i potpisana od strane oporucitelja otiskom prsta ( jer je slijepa osoba ).

Moje pitanje je sljedeće, imam li ja kao sin oporučitelja pravo na podjelu nekretnine na dva dijela s obzirom da smatram da moj otac u vrijeme potpisivanja oporuke nije bio pri zdravoj pameti.

Zanimljiva je činjenica da smo samo nekoliko mjeseci prije oporuke ostalu zemlju podijelili kod javnog bilježnika, te je otac nekretninu iz ove situacije ostavio sebi kao "sigurnost".

Mora li oporuka za slijepu i dementu osobu biti sastavljena od strane ovlaštene osobe ( sudac ), te treba li biti potpisana od strane javnog bilježnika, jer nacin na koji je potpisano je svakako upitno jer otisak prsta može biti od druge osobe,  s obzirom da je to jedini element na oporuci ( bez pečata ).

 

 

 

uređeno: od User879
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, User879 je napisao:

Osoba koja je prije smrti bila slijepa i dementna

Demencija sama po sebi ne znači automatski nesposobnost za rasuđivanje,kao jedan od uvjeta za valjanost oporuke, odnosno oporučitelj nije bio sposoban za rasuđivanje ako u tom trenutku nije bio u stanju shvatiti značenje svojeg očitovanja i njegove posljedice, ili nije bio u stanju vladati svojom voljom toliko da postupa u skladu s tim znanjem. 

 

, User879 je napisao:

prije smrti bila slijepa

Ukoliko se radi o obliku pisane oporuke pred svjedocima, a ne javne oporuke, u citiranoj činjenici možete tražiti osnov za njeno pobijanje , odnosno isticati njenu ništavost.

Ovo iz razloga što prema odredbama čl. 31 Zakona o nasljeđivanju je propisano da oporučitelj koji zna čitati i pisati može sastaviti oporuku na taj način da će ispravu koju mu je netko drugi napisao vlastoručno potpisati u prisutnosti dva svjedoka, izjavljujući pred njima da je to njegova oporuka.

Prema stajalištu Vrhovnog suda RH zauzetog u predmetu broj: Rev 1277/1993-2 od 02.02.1995.god., osobom koja ne zna čitati i pisati treba smatrati i onu koja nije u mogućnosti čitati i pisati npr. zbog gubitka ili oštećenja vida.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija