Jump to content

Snimanje razgovora u tajnosti


Andro567

Preporučene objave

Inicijalno, ta osoba je počinila kazneno djelo neovlaštenog zvučnog snimanja iz čl. 143. KZ-a.

Međutim, u navedenom članku postoji i stavak 4., koji govori o posebnom razlogu isključenja protupravnosti, a prema kojem takvog kaznenog djela nema ukoliko je snimanje učinjeno u javnom interesu ili drugom interesu, koji je pretežniji od zaštite privatnosti snimane osobe. Što se točno smatra pod ovim interesima, stvar je ocjene od slučaja do slučaja.

Mogu navesti jedan primjer za koji imamo pravomoćnu presudu - bivši gradonačelnik Grada Vukovara snimljen je, bez najave, od osobe-vijećnice kojoj je nudio mito u zamjenu za glas prilikom formiranja gradskog vijeća (ako sam dobro zapamtio), njegov branitelj je tijekom postupka upirao u to da se radi o nezakonitom dokazu, jer snimanje nije bilo najavljeno, dakle bilo je neovlašteno, međutim sud to nije uvažio, pozivajući se da postoji javni interes u takvoj situaciji, posebice iz razloga jer se radi o javnoj stvari, a i pokušala se izigrati volja birača na neki način.

Bi li se u vašem slučaju radilo o istom, pitanje je. Ako se udruga financira javnim novcem, pa se rade raznorazne makinacije i malverzacije da se novac izvlači u privatne džepove, po meni, to bi bio javni interes. Međutim, za uvrede to nikako neće biti opravdano, i na taj dio zaboravite, jer ćete se izložiti mogućnosti kaznenog progona za citirano djelo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija