Jump to content

Prodaja suvlasničkog dijela obiteljske kuće


DodoZG

Preporučene objave

Poštovani.

Situacija je sljedeća: teta i ja smo suvlasnici obiteljske kuće, ona u 2/3 i ja u 1/3 dijela. U njeno ime, sin (moj bratić) želi otkupiti moj dio kuće. Dogovorili smo se oko cijene te krenuli u realizaciju. Bratić bi u ime kupoprodaje digao kredit s hipotekom, ali je banka trenutno zaustavila postupak jer "... se kao ne može postaviti hipoteka jer je suvlasništvo u idealnim dijelovima pa se ne zna na koji točno dio nekretnine ide hipoteka." (po riječima bratića koji se negdje pravno savjetovao)

Dodatno, kuća je sagrađena 1968., navodno nema građevinsku ni uporabnu dozvolu i nije legalizirana pa bratić kaže da sada mora najprije legalizirati nekretninu što uključuje velike troškove i bratić želi drastično sniziti dogovorenu cijenu mog dijela što mi je neprihvatljivo. Napominjem da sam 2005. godine dao izraditi i posjedujem etažni elaborat nekretnine koji, po riječima bratića, nije uveden u ZK. To još nisam provjerio. Nekretnina je zajedno sa omjerima suvlasništva i bez tereta uredno upisana u Gruntovnicu.

S obzirom na sve navedene okolnosti, mogu li povoljnije prodati svoj dio trećoj zainteresiranoj osobi koja bi izvršila plaćanje u gotovu novcu.

Unaprijed hvala na odgovoru.

 

uređeno: od DodoZG
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi svoj udio mozete prodati kome zelite i za koliko zelite. Ako je kupac svjestan sto kupuje, nema prepreka u prodaji.

P.S. Za kupca bi bilo dobro da je etazni elaborat upisan u ZK i da ste Vi vlasnik te etaze, a ne idealni vlasnik nedefiniranog dijela kuce, zbog mogucih nesuglasica sa suvlasnicom i da je kuca legalna i ima uporabnu dozvolu ili dokument istovjetan uporabnoj dozvoli. Ali ako se on sa svim slaze, "tko sam ja da mu sudim".

uređeno: od miroslav6
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemojte nasjedati na takve izjave, jer vas taj kupac malo vuče za nos. Vaša je nekretnina vi ste odredili cijenu, a on ako želi neka kupi ili odustane, isplata odmah inače ćete ostat bez para. Ako nemate građevinsku izvadite u katastru da je kuća izgrađena do 1968 i s tim uvjerenjem tražite od ureda za prostorno uređenje izdavanje uporabne dozvole i nekretnina je legalna (cijena oko 1000 kn).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija