Jump to content

Alimentacija nakon 18-te


3ma

Preporučene objave

Poštovani, 
imam pitanje u vezi alimentacijije tj prekida plaćanja iste zbog punoljetnosti djeteta te završetka školovanja.
Sin ove godine završava sa srednjoškolskim obrazovanjem (neće na fakultet), a prošle godine je napunio 18 godina.
Od 2017 alimentaciju smo ostvarili putem izravne naplate preko FINE pa sve dok za to postoje zakonski uvjeti, što bi bilo završetkom ove šk.godine.
Mene zanima koja je sad procedura ?
Do kada sin ima pravo na alimentaciju i hoće li FINA sama prekinuti ustezati primanja bivšeg supruga nakon 8. mjeseca ?
Mirovinsko to samo odradi, obustavi isplatu dječjeg doplatka sa krajem školske godine tj 31.8.
Da li sam ja, majka, dužna obavijestiti FINU ? Ili je na bivšem suprugu da pokrene postupak za obustavu isplate ?
Bojim se da se uplata ne nastavi pa da bivši suprug potražuje dugovanja za preplaćene iznose.
Napominjem da s njim nemamo kontakta više od 8 godina niti znam gdje je niti mogu do njega.


Svaki savjet je dobrodošao.
 
Unaprijed se zahvaljujem 
 
Lp
 
Ema
 
 
 
 
AIbEiAIAAABDCOCNzPyh_oqJOiILdmNhcmRfcGhvdG8qKDJjYWFmMjZmOGJmMjVkYjU1MTBmYzI4NThlNDg1Nzk0NzI5ZTI0MzQwAYzy2DmZ5nQz8Fdr1sIohWmKAg6F?sz=80
OdgovorProslijedi
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje, a ne može se zaposliti, roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja, ako dijete nije navršilo 26. godina. Tako da Vaš sin ima pravo još uvijek na alimentaciju, i tako dok se ne zaposli ili dok ne prođe rok od godine dana od završetak obrazovanja. E, tek kada nastupe ove okolnosti, pođite na Finu i povucite svoj zahtjev za izravnu naplatu. I to bi bilo to što ste Vi dužni. Naime, Fina ovo ne radi po automatizmu, a bivši bi trebao pokrenuti sudski postupak da se utvrdi da su nastupile okolnosti zbog kojih više nije dužan podmirivati sinu alimentaciju, jer je ovu odluku donio sud, pa bi on trebao i utvrditi da su prestali postojati zakonski uvjeti za istu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Ekokong je napisao:

Ispričavam se na upadu u temu ali zanima me ako ona ne ode u Finu...njemu se obustavlja dok ne pokrene prekid izdržavanja.

Ukoliko to potraje duže od tih godinu dana nakon završetka školovanja može li on pokrenuti neku tužbu za povrat preplaćenog iznosa?

On sada ni ne može tražiti od suda da utvrdi da mu je obveza prestala, jer nisu ispunjeni zakonski uvjeti za to. Znači, on još uvijek mora čekati da se ispune okolnosti za prestanak obveze plaćanja alimentacije. Eventualno može pokrenuti postupak za smanjenja iznosa alimentacije. Kad se ispune uvjeti za prestanak njegove obveze da sinu plaća alimentaciju, tada može pokrenuti parnicu radi utvrđenja prestanka obveze uzdržavanja, te istovremeno može tražiti od suda da donese privremenu mjeru o zabrani naplate uzdržavanja na temelju ovršne isprave putem koje se prisilno naplaćuje i to do pravomoćnog okončanja ovog spora. A ako ne bi zatražio donošenje privremene mjere, pa se alimentacija naplaćuje i za vrijeme spora, tad ima pravo kasnije tražiti povrat pretplaćene alimentacije zajedno sa zakonskim pripadajućim kamatama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Pozdrav,
nastavak na moj prvi upit iznad, prije par mjeseci, slijedi...
Bivši suprug je sinu poslao "pismo" u kojem mu daje rok od 15 dana da mu pošalje dokaz o redovnom školovanju pozivajući se na čl. 291 st. 2. iz OZ.

Ako to ne učini u tom roku otac će "nažalost biti prisiljen pokrenuti postupak pred sudom radi prestanka uzdržavanja".

Kako je u odgovorima iznad navedeno postoji čl. 290 st. 2., nije mi jasno kako to misli izvesti i očito uz blagoslov odvjetnika ?!
Postoji li ipak mogućnost da on pokrene postupak i prije isteka uvjeta i da moramo dokazivati i natezati se s njim po sudu ? Može li on uspjeti u svom naumu ?

Napominjem da je sin završio srednju školu s 31.8.2020, ne namjerava na fakultet i ima 19 godina. 

Ema
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , 3ma je napisao:

Postoji li ipak mogućnost da on pokrene postupak i prije isteka uvjeta i da moramo dokazivati i natezati se s njim po sudu ? Može li on uspjeti u svom naumu ?

Napominjem da je sin završio srednju školu s 31.8.2020, ne namjerava na fakultet i ima 19 godina. 
 

Poštovana, kao što Vam je u svom postu odgovorila i poštovana Borbena7, a i Vi u svom postu spominjete čl. 290. st, 2. ObZ, roditelj, obveznik uzdržavanja djeteta, dužan je uzdržavati dijete još godinu dana od prestanka redovnog školovanja ako se isto nemože zaposliti ili ako nije, u međuvremenu, navršilo 26 godina života

Iz Vašeg posta razvidno je da je riječ upravo o citiranom članku ObZ, tako da otac može pokušati, ali neće uspjeti u tome do proteka godine dana, tj. do 31.8.2021. godine, jer se nisu stekli zakonski osnovi za prestanak uzdržavanja...no ako se sin u međuvremenu zaposli, dužan je oca izvjestiti da se zaposlio i samim tim gubi pravo na uzdržavanje, tj. roditelju prestaje dužnost uzdržavanja sa danom njegovog zaposlenja....

Dakle, neka se sin pozove na citirani članak i na isti neka upozori roditelja (oca)..

Sretno Vama i sinu...!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija