Jump to content

Prevara u humanitarnoj akciji


RA_1992

Preporučene objave

Poštovani,

Što u slučaju kad osoba kojoj je organizirana humanitarna pomoć, prevari organizatore i uzima novac za vlastite potrebe i prikuplja mimo hum.akcije varajući i lažući ljude o svrsi uplata?

Što poduzeti? Kome se obratiti?

Poslikat će se razgovori s dotičnom da se zna kako organizatori nisu imali veze s tim i izvod s računa u banci da se zna kako se nisu okoristili novcima.

Unaprijed hvala svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko postoji opisana sumnja, organizator  treba podnijeti kaznenu prijavu mjesno nadležnom Općinskom DORH-u radi sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare iz čl. 236. KZ-a (ovisno o iznosu ide stavak 1. ili 2., graničnik je na 60.000,00 kn).

Prijavi priložite sve dokaze kojima raspolažete, posebice one pisane u vidu inkriminirajuće korespondencije s prevarantom i bankarske izvode (plus i druge stvari koje imate).

Ukoliko se sumnja pokaže točnom, slijedi podizanje optužnice i vrlo izgledna osuda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , G-man je napisao:

(ovisno o iznosu ide stavak 1. ili 2., graničnik je na 60.000,00 kn).

Za iznos nismo sigurni, jer je dotična na početku imala obrazloženje za sve. Znamo koliko joj je trebalo, toliko joj se davalo. Isključivo za te potrebe i stan dok je bila bez posla. Za ostalo je imala 2 posla po 3 tjedna. Na prvom puno ljudi iz firme dobilo otkaz. Drugi je dobila prije cca mjesec dana. Taj mjesec smo poslali 3 ili 4 uplate. Cca 10.000kn koje su trebale ići za obnovu kuće i posjet djeci. Moramo izvaditi iz banke to da se vidi. Ali je mimo toga tražila novce na osobno račun, što smo tek saznali. Ne znam koliko je tu moglo biti, ali nije otišla djeci i kako saznajemo, novac nije išao na kuću nego je njena obitelj dobila neke stvari od Grada i započela obnovu doma. Još to moramo istražiti jer bez dokaza ne možemo puno i tko zna koliko bi trajalo. A postoji mogućnost da je još jedna osoba s njom sudjelovala u prevari. I nju bismo spomenuli u prijavi za sudjelovanje u kaznenom djelu. Sve skupa može biti od 10 do 30.000kn.

Kolike su kazne za to i kako se koji tereti na osnovu sumnje?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Supočinitelj je, sukladno teoriji o vlasti nad djelom, osoba koja sudjeluje u izvršenju kaznenog djela (dakle i sama poduzima radnju počinjenja kaznenog djela) ili na drugi način bitno pridonosi počinjenju djela (na način da je bez njenog udjela kazneno djelo nemoguće za izvršiti ili bi bilo izuzetno otežano za izvršiti).

Pomagač je osoba koja na svaki drugi način podupire počinitelja kaznenog djela u izvršenju samog djela, dakle daje doprinos koji nije ključan za izvršenje djela (kao kod supočinitelja) već njen doprinos ubrzava, intenzivira ili olakšava počinjenje djela.

Primjer - dvije osobe odlučile ubiti treću na način da jača od njih žrtvu savlada fizički i obujmi/obuzda je na način da je zgrabi od iza sa prikliještenim rukama, a druga osoba dolazi tada sprijeda i ubada je nožem više puta, sve dok ne nastupi smrt (ovdje se radi o supočiniteljima, jer svladavanje i obuzdavanje žrtve je bitan doprinos u samom procesu ubojstva), a pomagač bi bila osoba koja bi, primjerice dodala nož osobi koja će izvršiti sam čin ubojstva, dakle njegova je uloga "limitirana" na ubrzavanje procesa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , RA_1992 je napisao:

Razumijem sad 😅 brutalan opis.

Je brutalan, ali se desio u stvarnom životu.

prije 1 sat , RA_1992 je napisao:

U ovom slučaju može biti da se druga osoba (približno) jednako okoristila novcima, ili je poticala dotičnu na takvo što, možda, uvjeravajući ju da je to njen novac i da može s njim što hoće... 😒

Poticanje može imati više modaliteta i to se uvijek procjenjuje kazuistički, no zajednički nazivnik je da mora biti učinjeno s namjerom. Sam poticatelj ne mora nužno imate koristi od djela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija