Jump to content

Što bi se dogodilo da unajmim plaćenog ubojicu da ubije mene?


nachocheese

Preporučene objave

Razmišljao sam o jednoj hipotetskoj situaciji. Ne znam kakvi su zakoni što se toga tiče u Hrvatskoj, a primjerice variraju u UK i SAD-u. 

Npr. da unajmim plaćenog ubojicu, ali ne da ubije nekoga drugoga, već mene i to ne uspije (npr. plaćeni ubojica je uhvaćen, ili ispadne da je to zapravo policajac ili nešto slično).
Dakle ostanem živ. Bi li me sudski teretili za neki zločin? Ako da koji bi to bili zločini i kakve bi bile kazne? Bi li me recimo radije poslali na psihijatriju nego u zatvor? Također, izuzmimo iz toga da je to prevara osiguranja ili nešto slično. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo pitanje.

Moje mišljenje - ukoliko se ne bi radilo o suicidu, pa pomoći u istome (jer tu onda postoji zasebno kazneno djelo sudjelovanja u samoubojstvu iz čl. 114. KZ-a), po meni, iako samoubojstvo (pa i pokušaj), samo po sebi, pravno gledajući nije kazneno djelo (jer bi bilo apsurdno) što bi navodilo na zaključak kako osoba, osim prava na život, ima pravo da sama odlučuje i o kraju tog istog života, smatram da to pravo ne ide toliko daleko da se od drugoga traži da okonča taj život umjesto same osobe o čijem životu se radi. Jedina iznimka bila bi tzv. eutanazija, o čemu i sam KZ govori u čl. 112. st. 3. kao privilegiranom obliku kaznenog djela ubojstva. Stoga sam mišljenja da osoba koja "naruči" svoje ubojstvo kao oblik provođenja eutanazije nikako ne može da bude kazneno-pravno odgovorna, međutim ne isključujem mogućnost njene kazneno-pravne odgovornosti u vidu poticatelja u svim drugim slučajevima (i jasno, pod pretpostavkom da ubojstvo ne bude dovršeno).

Sve ovo rečeno, ovo je samo moje mišljenje, nažalost, ne disponiram sudskom praksom (našom) kojom bi ga mogao potkrijepiti (inače nam je sudska praksa vrlo, vrlo skromna po pitanju usmrćenja na zahtjev, osobno znadem za samo jednu presudu VSRH-a iz 2004. i to je to).

Također, u svakom postupku koji se vodi zbog ubojstva (bilo kojeg oblika), obavezno se provodi psihijatrijsko vještačenje optuženika, tako da ovisno o nalazu i mišljenju vještaka zavisi i sam ishod postupka - da li će završiti kao prema svakom ubrojivom optuženiku ili će se optuženiku suditi kao neubrojivom, u kojem postupku vrijede posebna pravila i nema osuđujuće presude već tzv. utvrđujuća presuda, nakon čije pravomoćnosti daljnji tretman takvog osuđenika biva reguliran Zakonom o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

I zaključno, nadam se da je ovaj upit čisto informativne naravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija