Jump to content

vodni doprinos


lust

Preporučene objave

Pozdrav,

treba mi savjet u vezi vodnog doprinosa nije mi jasno jel moram to platiti i zasto. Ja i moja majka smo nasljedili nekretninu (kucu u gradu) u kojoj zivimo od pokojnog mi djeda..dok je djed bio ziv stizale su uplatince na njega od Hrvatskih voda za placanje vodnog doprinosa taj doprinos nije podmiren i sada je nama doslo rjesenje da mi to moramo platiti, u tim uplatnicama je pisalo ako ste u meduvremenu odustali od akta gradenja ili vam je isti u tijeku graditeljstva odbijen Hrvatske vode mogu ukinuti rjesenje o obracunu vodnog doprinosa,stvar je u tome da se u kuci nije nista gradilo niti mi namjeravamo nesto graditi..pa me zanima jel se taj doprinos mora platiti samo u slucaju gradenja i moramo li mi to sada platiti?

Hvala

uređeno: od lust
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morali bi ste i sami imati više informacija te eventualno napisati ovdje za precizniji odgovor. Naime činilo bi se da je ovdje u pitanju to što je netko (vjerovatno djed) zatražio akt za gradnju/rekonstrukciju na temelju čega mu je obračunat vodni doprinos. Jedna od pitanja su, kada je to zatraženo, je li akt za gradnju dobiven i sl. dakle, valjalo bi saznati je li akt odbijen ili se odustalo od ishodovanja istog te postoji li pisani trag što bi se kao dokaz priložilo uputi o pravnom lijeku da bi se ukinulo rješenje o obračunu doprinosa. A kada je zahtjevan akt za gradnju te kada je dobiveno rješenje o vodnom doprinosu bilo bi oportuno saznati zbog pitanja zastare. Ako se već ne bi saznalo je li akt za gradnju izdan i postao pravomoćan, prema Zakonu o financiranju vodnog gospodarstva na pitanje zastare primjenjuju se odredbe Općeg poreznog zakona koji kaže da pravo za naplatu poreza zastarjeva za 6 godina od dana kada je zastara počela teći. A počela je teći istekom godine u kojoj je obveza nastala Međutim, prema prijašnjim odredbama vodni doprinos se vezivao za Zakon o porezu na dohodak pa je zastara (ako se ja dobro sjećam da se radilo odoprinosu a ne naknadi) prema sudskim odlukama nastupila nakon isteka tri godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru,u obavjesti o stanju duga stoji da je dug dospio 14.02.2016 god za placanje

pa sad ne znam jel se moze primjeniti zastara ako dode do npr.ovrhe za to dugovanje

ali u rjesenju koje se odnosi na mene i moju majku stoji: ovim se rjesenjem zamjenjuje rjesenje o obracunu vodnog doprinosa od 15.01.2016

za nas rjesenje ima dospjece placanja 17.04.2020

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , lust je napisao:

ovim se rjesenjem zamjenjuje rjesenje o obracunu vodnog doprinosa od 15.01.2016

Što bi značilo da je akt za građenje zatražen krajem 2015 a u tome slučaju se ne bi radilo o vezanju za Zakon o porezu na dohodak i zastari od tri godine. Prema tome kao opcija vam preostaje usredotočiti se na ovo,

prije 8 sati , Spitfire je napisao:

valjalo bi saznati je li akt odbijen ili se odustalo od ishodovanja istog te postoji li pisani trag što bi se kao dokaz priložilo uputi o pravnom lijeku da bi se ukinulo rješenje o obračunu doprinosa.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Pozdrav

 

treba mi pomoc vezano za ovaj slucaj meni dolaze opet uplatnice da moramo platiti vodni doprinos za pokojnog djeda koji je umro 01.05.2015, a njegovo rjesenje o doprinosu je od  15.01.2016 koje je ukinuto ove godine i glasi samo na mene rjesenje od 03.08.2020

ja se ne sjecam koji je on to zahtjev za gradenje podnio jer je preminuo i znam sigurno da on a ni mi nista nismo gradili..ja ne znam koje dokumente da posaljem Hrvatskim vodama kad je kuca u istom stanju kao i prije,mi smo poslali email H.vodama ali opet isto dolaze uplatnice ...ako je moj djed jos 2015 preminuo zar to nije otislo u zastaru? I mogu li H.Vode mene sada ovrsiti ako ne budem platio i mogu li se ja pozvati na zastaru u tom slucaju?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija