Jump to content

Građevna parcela


SilvanaSilvana

Preporučene objave

Malo je ovo nejasno napisano pa da probamo pojasniti.

Zemljište se nalazi u građevinskom području i prema prostornom planu određeno je kao neizgrađeni dio građevinskog područja? Ukoliko je tako nemate što prenamjenjivati jer je neizgrađeni dio građevinskog područja planiran za daljnji razvoj i mogu se graditi građevine.

Promjena namjene se eventualno radi sa poljoprivrednim zemljištem koje se nalazi u građevnom području a postupak se pokreće po službenoj dužnosti na temelju izvršnog akta kojim se odobrava građenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da tako bi trebalo biti,međutim suprug i ja htjeli smo graditi kuću na toj parceli.Išli smo izvaditi lokacisku dozvolu i nismo je dobili. Rečeno nam je da se na toj parceli nemože graditi jer po novom GUP—u to je građevno u neizgrađenom i dok ne bude novi prostorni plan (a tko zna kada će biti),tu se nemože graditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem slučaju bi se onda radilo o neuređenom građevnom području za koje GUP nema uvjete provedbe zahvata u prostoru sa detaljnošću UPU i čeka se donošenje istoga te bi iz upravnog odjela bili u pravu jer zakonski se ne može u tome slučaju izdati ni lokacijska a niti građevinska. No tada se ne radi prenamjena nego se može inicirati izmjena GUP-a, dakle donošenje uvjeta za provedbu sa detaljnošću UPU što je malo vjerovatno da će proći ako je u planu donošenje UPU, ili nicirati i požurivati donošenje UPU. Inicirati može svatko a bilo bi dobro da vas ima više zainteresiranih pa se iz JLS odluče napraviti što prije jer su ipak u pitanju sredstva of komunalnog doprinosa koja idu njima u blagajnu. 

 

p.s. baš mi i nije jasno što ste tražili lokacijsku jer ona za izgradnju kuće uopće ne bi bila potrebna, a valjda bi i onaj koji vam je radio idejni projekt za lokacijsku trebao znati ima li GUP ili ne uvjete za provedbu zahvata u prostoru sa detaljnošću propisanih za UPU.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isti slučaj je i sa mojom parcelom koja je do njihove. rečeno je od strane gradonačelnika da uloži prigovor i da će bit rješeno. prigovor je uložen  još na početku 6-og mj. 2019,uredno protokoliran,, ali na nj nije nitko odgovorio .sad  kažu di ste bili prije 5 mj. dali su oni morali odgovorit, jer da jesu možda bi i bili se javili prije 5 mj. inače oni ne obavještavaju nikoga što smatram da nije u redu jer ne živimo svi u Trogiru  pa da budemo u toku  s onim šta se radi. Što se tiče zemljišta spada u mješovitu namjenu , neznam šta bi to značilo, jedino što znam da je sve izgrađeno oko našeg zemljišta. Molim vas  za savjet što u ovom slučaju poduzet ili sve ovisi o jednom čovjeku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, jasna jasna je napisao:

rečeno je od strane gradonačelnika da uloži prigovor i da će bit rješeno. prigovor je uložen  još na početku 6-og mj. 2019,uredno protokoliran,, ali na nj nije nitko odgovorio .sad  kažu di ste bili prije 5 mj. dali su oni morali odgovorit,

Ukoliko se radilo o prigovoru temeljem Zakona o općem upravnom postupku upućeno čelniku tijela, da trebao je odgovoriti rješenjem u roku 8 dana.

prije 1 sat, jasna jasna je napisao:

Što se tiče zemljišta spada u mješovitu namjenu , neznam šta bi to značilo,

Da je u stambeno-poslovnoj zoni, tj. da se mogu graditi građevine stambeno-poslovne namjene.

prije 1 sat, jasna jasna je napisao:

Molim vas  za savjet što u ovom slučaju poduzet ili sve ovisi o jednom čovjeku.

Tražite od JP tijela obavijest o uvjetima, načinu i postupku ostvarivanja ili zaštite vašeg prava ili pravnog interesa u određenoj upravnoj stvari. Na zahtjev zainteresirane osobe javnopravno tijelo dužno je u roku od 15 dana od podnošenja zahtjeva izdati obavijest u pisanom obliku. Ukoliko javnopravno tijelo odbije izdati obavijest u pisanom obliku, imate u roku od osam dana ima pravo izjaviti prigovor a ako javnopravno tijelo u propisanom roku ne izda obavijest, opet imate pravo izjaviti prigovor.

Možete izjaviti i prigovor čelniku tijela da vam je ne donošenjem UPU, dakle u slučaju u kojme se ne donosi rješenje, povrijeđeno pravo i pravni interes, te se taj prigovor može izjaviti dok god takovo postupanje traje ili traju njegove posljedice prema čl.156 Zakona o općem upravnom postupku. I naravno da vam se na bilo koji od prigovora mora odgovoriti rješenjem u roku osam dana na koje onda možete izjaviti žalbu ili pokrenuti upravni spor u ovisnosti tko je i postoji li uopće drugostupanjsko tijelo. Valjalo bi se i raspitati ima li GUP uvjete provedbe zahvata u prostoru sa detaljnošću UPU i to također navesti, također u kojoj je fazi donošenje UPU. Uglavnom, probajte s pritiskom na JLS, još malo pa idu izbori ;-)   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, što se tiče donošenja pojedinih UPU to nije posao od nekoliko mjeseci nego više, a što se tiče donošenja samih UPU i izmjena i dopuna istih na tome području, koliko vidim radi se na tome. No, za donošenje izmjena i dopuna UPU nakon Odluke o istome potrebno je cca 9-10 mjeseci a za cijeli UPU i više vremena. Istu Odluku o donošenju ID ili cijelog UPU ne donosi gradonačelnik nego gradsko vijeće. Pa bi u tome smjeru i trebalo ići s traženjem obavijesti, je li uopće donesena odluka za izradu UPU za to vaše područje, ako je u kojoj je fazi, ima li GUP detaljnost UPU i sl. te samim tim traženjem obavijesti ili slanjem prigovora, posebno ako je više osoba u istom problemu, stvorio bi se lagani pritisak na JLS koje kada se približe izbori znaju raditi i "prekovremeno" i ubrzaju stvari za koje inače uvijek ima vremena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Zemljište mi je upalo pod građevno neuređeno.U roku smo se žalili  da se prenamjeni u građevno.Dobili smo negativan odgovor uz obrazloženje da nemamo rješenju infrastrukturu.Do te naše parcele je asfaltirani put početak puta je 3 metra (oko 100metri),a ostatak 5 metri do parcele.Do parcele je dovedena vođa, struja,kanalizacija i telefon.Znači imamo sve što je potrebno . Dali mi netko može pomoći u savjetu šta sada napraviti? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iznad su već bile navedene sve mogućnosti što bi se valjalo poduzeti.

Ako je ovako kako tvrdite preostaje vam upravni spor jer Zakon o prostornom uređenju kaže,

24. neuređeni dio građevinskog područja je neizgrađeni dio građevinskog područja određen prostornim planom na kojemu nije izgrađena planirana osnovna infrastruktura

25. osnovna infrastruktura je građevina za odvodnju otpadnih voda prema mjesnim prilikama određenim prostornim planom i prometna površina preko koje se osigurava pristup do građevne čestice, odnosno zgrade

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isti slučaj , žalili smo se lani u 6 mj. što sam bila prije navela, a odgovor je stigai prije par dana i glasi :" Sukladno čl. 106.Zakona o prostornom uređenju (NN 153/13, 65/17,114/18, 39/19, 98/19) dostavljamo Vam odgovor na primjedbu dostavljenu dana 11.06.2019.g u kojoj ste tražili k.č. 5628/22. 5628/25. 5628/26. k,o. Trogir.Da se izneuređenog građevinskog područja naselja stavi u uređeno građevinsko područje naselja.  odgovor glasi:NE   Obrazloženje: područje se smatra neuređenim dijelom građevinskog područja jer nije izgrađena planirana osnovna infrastruktura. S poštovanjem "

I to je sve , a bez prava prigovora. savjetujte mi šta da radim ako nemam prava prigovora

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija