Jump to content

protupravno oduzimanje slobode djelovanjem prevare


artus

Preporučene objave

Unuka i kćer iselile su vlasnicu stana iz koristoljublja  mimo njezinog pristanka i njezine volje u starački dom djelovanjem prevare. Obećale su vratiti majku natrag u krug obitelji budu li uvjeti u domu neprimjereni. Nažalost prekršile su dogovor.  Pisani tragovi takovog dogovora ne postoje ,već samo SMS poruka odaslana njezinoj kćeri iz koje je vidljivo da se majka iz  doma želi vratiti u natrag svoj stan, odnosno u svoju obitelj svojoj  unuci i kćeri  onako kako je bilo i dogovoreno.

1. dali se radi o kaznenom djelu čl. 136. st. 1. Kaznenog zakona ili nekom drugom Zakonu ?

2. U slučaju podnošenja prijave ODO-u  može li Sud tražiti od mobilnog operatera i uvažiti sadržaj te poruke iz koje je vidljivo da su unuka i kćer zloupotrebile  povjerenje vlasnice stana oduzele joj slobodu, pravo na samostalno odlučivanje i ljudsko dostojanstvo, te opravdanost krivične prijave ?

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko mogu iščitati iz vaše objave, gospođa je svojom voljom, a po dogovoru s kćeri i unukom, pristala otići u dom, vjerojatno zbog njege i zdravstvenog stanja. Obećanje ludom radovanje, kaže se. No, nije kazneno djelo u ovom slučaju.

Međutim, ako dobro shvaćam, gospođa je još uvijek vlasnica stana? U tom slučaju, i pod pretpostavkom da nije lišena poslovne sposobnosti te joj nije imenovan skrbnik, i sposobna je sama brinuti o sebi - nema apsolutno nikakve zapreke da se vrati u svoj stan, koji je u njenom vlasništvu. Problem privremene naravi, mogao bi biti ukoliko je njen dom trenutno u posjedu kćeri ili unuke, jer onda će, ukoliko kćer/unuka dobrovoljno to ne učine, trebati tražiti predaju stana u posjed i iseljenje kćeri/unuke.

U svakom slučaju, postoji rješenje, moguće ne instant rješenje, ali postoji, ali se sugerira angažiranje stručne pomoći, posebice uzevši u obzir dob (i vjerujem zdravstveno stanje) gospođe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani G-man, dugo  godina član sam na ovome site-u , iskreno Vaše postove , odgovore i komentare izuzetno cijenim,  pa iako nisam iz pravne struke, da tako kažem, "pismen sam" , odnosno hoću reći vjerujem da mogu prepoznati kvalitetan odgovor ili komentar. Čini mi se da  ovoga puta nisam dobo sročio svoj tekst - upit, ipak hvala  Vam na odgooru. . Lijepi pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Konkretno, zanima me je stav Zakona prema moralu. U ovome slučaju nemoralu. Gospođa je bila vlasnica stana , psihofizčki zdrava osoba primjereno svojim godinama. Nakana unuke i kćeri bila je doći u posjed stana na način koji sam već u gornjem postu opisao : zlouporaba povjerenja iz koristoljublja daklem prevarom ! Ovo je slučaj u kojemu je kćer izigrala rođenu majku, stoga ne mogu prihvatiti poštapalicu «obećanje ludom radovanje», vjerujem da tu Zakon ima nešto za reći , barem mi se tako čini, ili možda griješim. Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, ukoliko je ta moja konkretna opaska bila neprimjerena, ispričavam se, nije bilo nikakve maliciozne namjere na mojoj strani, jednostavno sam posegnuo za narodnim žargonom ne vodeći računa da bi vas to moglo povrijediti. Moja greška i priznajem je.

Glede samog upita, nadovezat ću se na ranije - kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode znači da ste drugoj osobi protiv njezine volje i bez apsolutno ikakvog pravnog temelja oduzeli ili ograničili slobodu kretanja, najčešće u vidu zatvaranja u neki objekt. Smještaj u dom u startu to isključuje iz više razloga - prije svega, implicirao bi da je osoba koja vodi taj dom supočiniteljem kaznenog djela, što mislim da ćete se složiti da je apsurd, jer time si ta osoba potpisuje "smrtnu presudu" budući će izgubiti taj posao te moguće završiti u zatvoru (a zbog čega?), a drugo, gospođa, koja je, kako vi kažete, psihofizički zdrava, mogla je sasvim slobodno otići iz tog doma (ili ako griješim, ispravite me) do prve policijske postaje i sve prijaviti te zatražiti zaštitu. Ili griješim, pa su je tamo zavezali za krevet i nisu pustili van?

Dakle, opisani kazneno-pravni segment jednostavno ne vidim iz vašeg prikaza stvari. Ja ne sumnjam niti dovodim u pitanje istinitost vaših riječi, prečesto se danas, viđa sličan scenarij, da članovi obitelji prema svojim starijim pripadnicima, ne prezaju ni pred čim u svrhu materijalne gratifikacije, tako da je to ovdje nesporno. Međutim, osim ukoliko je gospođa u međuvremenu toliko oslabljela da više ne može sama o sebi skrbiti niti si može osigurati pomoć (kad su već kći i unuka takve), nema apsolutno nikakve zapreke da učini nešto od predloženoga iz drugog pasusa mog inicijalnog posta ovdje. Opet ponavljam, ukoliko griješim, ispravite me.

Pozivanje i inzistiranje na nekakvom oralnom/usmenom ugovoru ima u sebi u startu (i da ima osnove) veliki problem, a to je (ne)mogućnost dokazivanja. Morate shvatiti da "stvarna" istina i "istina" koju možete dokazati u sudskom postupku nisu sinonimi, dapače. Vrlo često se razlikuju.

Dakle, moja sugestija je pod broj 1. naći stručnu pravnu pomoć. Ukoliko vlasništvo nije preneseno na kći/unuku te ukoliko vlasnica stana može sama o sebi brinuti ili si može osigurati pomoć iz svojih prihoda i imovine (može sklopiti primjerice ugovor o doživotnom uzdržavanju), slobodno može napustiti dom u kojem se nalazi, zatraži predaju stana u posjed, a ukoliko kći/unuka tome ne udovolje, nažalost, neće se moći izbjeći sudski postupak radi predaje stana i iseljenja. Također, mogu sugerirati da se pokuša i podnijeti kaznena prijava (prijedlog za progon) zbog kaznenog djela narušavanja nepovredivosti doma iz čl. 141. KZ-a (iako je upitan ishod, ali možda psihološki posluži svrsi i makne kći/unuku iz stana). Nakon cijele te priče, gospođa može odlučiti što će sa svojom imovinom, jer za pretpostaviti je da su svi mostovi sa kćeri i unukom nepovratno srušeni.

To je to što vidim, pravno gledano. Možda nije ono što biste voljeli čuti, ali slobodno se i drugi uključe ovdje i daju možda neku drugu perspektivu, slobodno potražite i mišljenje dva, tri, četiri odvjetnika, jer ovo je mišljenje samo jednog čovjeka. Ali, zapravo u cijeloj priči čini mi se ključnim - što dotična gospođa želi i je li spremna/u mogućnosti boriti se za to (pravnim putem, da ne bude zabune)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvla na Vašem iscrpnom postu. Dužan sam protuispiku radi emotivnog istupa koz našu korespodenciju, što svakako s moje strane nije bilo potrebno budući da Zakon ne zanimaju ničije emocije. Kao laik i dalje sam mišljenja da je moral iznad svh zakona. Vama osobno još jednom hvala i svako dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 5 minuta, artus je napisao:

Hvala na Vašem iscrpnom postu. Dužan sam protuispiku radi emotivnog istupa koz našu korespodenciju, što svakako s moje strane nije bilo potrebno budući da Zakon ne zanimaju ničije emocije.

Nema problema i niste dužni protu-ispriku, uviđam da je moj komentar mogao zvučati pomalo pokroviteljski, lakonski pa i arogantno čak, tako da je sve u redu. :palac:

Prije 6 minuta, artus je napisao:

Kao laik i dalje sam mišljenja da je moral iznad svh zakona.

I ja se slažem s Vama, međutim, na prvoj godini prava studente se uči kako su pravo i moral dvije različite stvari, a jednako tako su i pravo i pravda dvije različite stvari. Za prvi stav se dadu pronaći sasvim validni argumenti, ali za drugi, po meni, ne bi smjeli. Ali...

Prije 11 minuta, artus je napisao:

Vama osobno još jednom hvala i svako dobro.

Hvala lijepo, također svako dobro i Vama.

Nadam se da će gospođa iz predmeta uspjeti sve riješiti bez nekih prevelikih problema.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija