Jump to content

Prometna nesreća


ana.bulut@hotmail.com

Preporučene objave

Zanima me što osobu čeka (kakva kazna) u situaciji da je biciklist izletio za vrijeme magle, te nije prelazio cestu na zebri, nije imao reflektirajući prsluk, te mu je prilikom toksikološke obrade nađen alkohol u krvi.  Po svemu sudeći vozač nije krv, međutim u riješenju piše da se vozač morao prilagoditi uvjetima za vrijeme vremenskih nepogoda,makar nije vozio više od 50 km/h,  ali se navodi da je djelo počinjeno iz nehaja.  Biciklist je preminuo na mjestu nesreće 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Presuda je već donesena ili je tek optužnica podignuta?

Dozvoljena brzina kretanja i brzina prilagođena uvjetima vožnje nisu nužno sinonimi. Ukoliko imate maglu takve gustoće da ne vidite više od 10 metara naprijed ili visoki snijeg, to ne znači da smijete voziti brzinom ograničenja na cesti (60 ili 80), jer u takvoj situaciji nećete uspjeti pravovremeno reagirati na ovakve situacije. Jasno, od nikoga se ne traži da mora anticipirati nekakve ekstremne situacije, tipa da mu netko skoči pred auto iz grmlja ili slično.

Inače, ključ kod prometnih delikata je uzročnost, koja se može utvrditi ili isključiti prometno-tehničkim vještačenjem, tj. vještak će se morati decidirano izjasniti bi li do nesreće došlo i u slučaju da je vozač vozio brzinom prilagođenom uvjetima vožnje. Ako je taj odgovor potvrdan, tek onda je odgovornost vozača isključena, u protivnom nije, neovisno o ogromnom doprinosu drugog sudionika u prometu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vještakov nalaz i mišljenje će usmjeriti tijek daljnjeg postupka, tako da trenutno nema druge doli pričekati da on obavi svoj posao.

Inače, da se nadovežem na Sivka - apsolutno se slažem da bi sankcija u ovom predmetu (uz uvjet prvog kaznenog djela, optuženja koje će ići u smjeru nehaja, velikog doprinosa žrtve) bila uvjetna osuda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zapriječena kazna za konkretno kazneno djelo jeste u rasponu od 1 do 8 godina.

Uz sve ove uvjete koje sam iznio u ranijem postu, smatram da bi sankcija najvjerojatnije išla 1 godina zatvora uvjetno na 2 ili vjerojatnije 3 godine (to je tzv. rok provjeravanja), što znači da se izrečena kazna zatvora u trajanju 1 godine neće izvršiti ukoliko optuženik u roku provjeravanja od 3 godine ne počini novo kazneno djelo. Kod uvjetne osude se zapravo "prijeti" izvršenjem kazne. Rok provjeravanja počinje teći od dana pravomoćnosti presude.

Novčana kazna u kaznenom postupku za ovo konkretno kazneno djelo nije moguća ni u kojem slučaju. Optuženika se, doduše, u slučaju osude, obvezuje i platiti troškove kaznenog postupka, koji će zbog vještačenja iznositi par tisuća kuna sigurno.

Ono što ima veze sa novcem biti će vjerojatna tužba obitelji preminulog bicikliste radi naknade štete (prvenstveno neimovinske), iako će se u tom postupku cijeniti doprinos žrtve, koji je bio dosta velik, pa analogno doprinosu, umanjuje se odgovornost vozača.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija