manoval objavljeno: 14. lipanj 2020. Dijeli objavljeno: 14. lipanj 2020. Nakon 20-tak godina sam pogledao neke papire o naslijeđenim česticama (od pok. majke) i imam problem sa rođacima oko nekih parcela, za koje oni kažu da su ih obrađivali i polažu neka prava na njih Preko interneta sam skinuo posjedovni list u kojemu jasno piše da smo vlasnici brat i ja Ali rođaci kažu da to šta piše nije točno jer na dnu piše "ovaj prijepis posjedovnog lista nije dokaz o vlasništvu na katastarskim česticama upisanim u posjedovnom listu" Nije mi jasno kako to nije dokaz kad jasno piše da smo vlasnici brat i ja Čemu onda služe posjedovni listovi Ima li ko objašnjenje za to Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Matrix odgovoreno: 14. lipanj 2020. Dijeli odgovoreno: 14. lipanj 2020. prije 2 sati , manoval je napisao: posjedovni list Vidite zemljišno-knjižni izvadak Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
manoval odgovoreno: 14. lipanj 2020. Autor Dijeli odgovoreno: 14. lipanj 2020. Ne razumijem, zar nije "Posjedovni list" i "zemljišno-knjižni izvadak" jedno te isto U posjedovnm listu piše da smo vlasnici brat i ja (naslijeđeno od pok. majke) Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Matrix odgovoreno: 14. lipanj 2020. Dijeli odgovoreno: 14. lipanj 2020. Prije 16 minuta, manoval je napisao: zar nije "Posjedovni list" i "zemljišno-knjižni izvadak" jedno te isto Nije. Sustav registriranja nekretnina i prava na njima u Republici Hrvatskoj temelji se na dva registra – katastru i zemljišnim knjigama. Katastar je nadležan za opisivanje nekretnina, dok je zemljišna knjiga nadležna za prava na prethodno opisanim nekretninama. Iz povijesnih razloga ova dva registra na području Republike Hrvatske nisu vođena u suglasju tako da postoje brojne situacije u kojima su stvarni nositelji prava upisani u samo jednom od registara. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
manoval odgovoreno: 14. lipanj 2020. Autor Dijeli odgovoreno: 14. lipanj 2020. (uređeno) Izvinjavam se na mom neznanju Ovo piše na jednoj web stranici „Vlasnički list možete pronaći i na internetu pa ne trebate više odlaziti na sud u gruntovnicu po vlasnički list“ Zemljišno-knjižni izvaci dostupni su na stranici www.pravosudje.hr Upisom broja katastarske čestice određene nekretnine dobijete „zemljišno-knjižni izvadak“ Na toj stranici sam sve potrebno upisao i dobio sam „posjedovni list“ gdje smo upisani samo brat i ja I sad nije mi jasno kako da dođem do tog „zemljišno-knjižnog izvatka“ online bez odlaska na sud (kako gore piše) uređeno: 14. lipanj 2020. od manoval Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
manoval odgovoreno: 14. lipanj 2020. Autor Dijeli odgovoreno: 14. lipanj 2020. Evo sam uspio nekako doči do vlasničkog lista ovde https://oss.uredjenazemlja.hr/public/cadServices.jsp?action=dkpViewerPublic Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Matrix odgovoreno: 14. lipanj 2020. Dijeli odgovoreno: 14. lipanj 2020. Prije 52 minuta, manoval je napisao: Evo sam uspio nekako doči do vlasničkog lista ovde I što "kaže" vlasnički list Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
manoval odgovoreno: 15. lipanj 2020. Autor Dijeli odgovoreno: 15. lipanj 2020. (uređeno) Evo sad gledam neke podatke i šta više gledam manje razumijem Evo konkretno o čemu se radi k.č 123/1 k.u. Solin k.o Dugopolje Na stranici https://oss.uredjenazemlja.hr/public/cadServices.jsp?action=dkpViewerPublic odaberem „pregled katastarskog operata“ i dobijem „prijepis posjedovnog lista“gdje smo upisani samo ja i brat (po ½) Zatim na istoj stranici dobijem „izvadak iz zemljišne knjige” i u gornjem dijelu gdje piše “posjedovnica” prikaže mi 28 katastarskih čestica (među njima je i 123/1) ali u donjem dijelu “vlastovnica” ima jedno 20-ak suvlasnika ali nigdje mene i brata Ako ima ko volje može da to provjeri uređeno: 15. lipanj 2020. od manoval Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
miroslav6 odgovoreno: 15. lipanj 2020. Dijeli odgovoreno: 15. lipanj 2020. prije 2 sati , manoval je napisao: Na stranici https://oss.uredjenazemlja.hr/public/cadServices.jsp?action=dkpViewerPublic odaberem „pregled katastarskog operata“ i dobijem „prijepis posjedovnog lista“gdje smo upisani samo ja i brat (po ½) Samo Vi i brat, ali samo na 1/3 cestice. prije 2 sati , manoval je napisao: Zatim na istoj stranici dobijem „izvadak iz zemljišne knjige” i u gornjem dijelu gdje piše “posjedovnica” prikaže mi 28 katastarskih čestica (među njima je i 123/1) ali u donjem dijelu “vlastovnica” ima jedno 20-ak suvlasnika ali nigdje mene i brata Znaci da niste vlasnici, nego posjednici, tj. koristite se 1/3 te cestice, paralelu mozete povuci npr. s najmom stana; date stan u najam, ostajete vlasnik, ali niste vise posjednik, posjednik je najmoprimac koji tada ima neka prava u tom stanu. Ako je majka bila vlasnik, onda biste trebali krenuti u ispravni postupak, dokazati vlasnistvo. Ako je takoder bila posjednik onda je tako kako je. Problem je u tome da se nekada katastar smatrao registrom vlasnistva, sto nije istina, a i katastar i zemljisne knjige se nisu smatrale necim vrlo bitnim i nisu se ni vlasnici ni posjednici upisivali prilikom stjecanja vlasnistva ili posjeda. Mozda zbog izbjegavanja poreza ili neceg drugog. Rezultat toga je ovaj Vas problem. Kako dalje, tesko je reci, trebate vidjeti kakvu dokumentaciju imate, sto kazu vlasnici, mozda provjeriti povijesno stanje u ZK i katastru. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
manoval odgovoreno: 16. lipanj 2020. Autor Dijeli odgovoreno: 16. lipanj 2020. Evo imam još jednu nejasnoću, ima jedna stara kuća u Dugopolju gdje su živjeli moji otac i majka i gdje smo rođeni brat i ja, i kuća sad ima samo kamene zidove jer niko nije u nju kročio oko 40 g Evo podataka k.č 133/4 - k.u. Solin - k.o Dugopolje Kad idem na https://oss.uredjenazemlja.hr/ kliknem na pregled čestica i upišem sve podatke piše: k.č. 133/4 - kuća – površina 58 m2 – p.l. 421 Kliknem na pregled p.l. i prikaže mi posjedovni list gdje piše da je posjednik, samo brat od mog oca Kad odem potražiti ko je upisan kao vlasnik, otvorim https://oss.uredjenazemlja.hr/ kliknem na „pregled katastarskog operata“ (izvadak iz ZK) upišem sve podatke i kad kliknem na traži piše „nije pronađen nijedan entitet! Znači znamo ko je posjednik (brat od mog oca) ali kako da doznam ko je stvarni vlasnik te parcele Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Spitfire odgovoreno: 16. lipanj 2020. Dijeli odgovoreno: 16. lipanj 2020. Prije 27 minuta, manoval je napisao: Kad odem potražiti ko je upisan kao vlasnik, otvorim https://oss.uredjenazemlja.hr/ kliknem na „pregled katastarskog operata“ (izvadak iz ZK) upišem sve podatke i kad kliknem na traži piše „nije pronađen nijedan entitet! Pogrešno tražite jer uvijek idete preko katastra a neke čestice nisu povezane sa Glavnom knjigom u Zemljišnoknjižnom odjelu, posebno ako se radi o česticama sa zvjezdicom (čestica zgrade). Za vlasništvo u ZK odjelu se ide na Ministarstvo pravosuđa, pregled glavne knjige, ili ako vam je jednostavnije ovdje. Dobit ćete za traženu česticu da je u ZK ulošku više ZK tijela, ista je čestica zgrade, te da je suvlasništvo slično (malo manje ima suvlasnika) kao za prethodno traženu česticu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
manoval odgovoreno: 16. lipanj 2020. Autor Dijeli odgovoreno: 16. lipanj 2020. Pogledao sam i tu i u rubrici "vlastovnica" ima 8 suvlasnika, da li to znači da su oni vlasnici te parcele Tu nema nigdje moje majke ni oca Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Spitfire odgovoreno: 16. lipanj 2020. Dijeli odgovoreno: 16. lipanj 2020. Prije 32 minuta, manoval je napisao: ima 8 suvlasnika, da li to znači da su oni vlasnici te parcele Građevine. Suvlasnici, da. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
manoval odgovoreno: 16. lipanj 2020. Autor Dijeli odgovoreno: 16. lipanj 2020. (uređeno) Evo sad mi neki kažu da su svi ti u rubrici "Vlastovnica" stvarni vlasnici te parcele Znači to je to šta sam htio znati uređeno: 16. lipanj 2020. od manoval Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.