Jump to content

Ozljeda na radu


VelePop

Preporučene objave

Prije 25 minuta, VelePop je napisao:

Imao sam ozljedu na radu, a nisam upoznat sa svojim pravima.

Prije svega potrebno je prijaviti ozljedu na radu, a rok je 8 dana od dana nastanka ozljede. To bi trebalo po službenoj dužnosti napraviti sam poslodavac, a ako on to ne napravi tada je to dužnost Vašeg izabranog doktora opće medicine. U konačnici, prijavu možete podnijeti i sami. Ako Vam bude priznata ova prijava, tada imate pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad i to u visini od 100 % od osnovice za naknadu utvrđenu zakonom i u maksimalnom trajanju od 18 mjeseci. Nakon proteka ovog roka pripada Vam pravo na naknadu plaće u iznosu od 50 % zadnje isplaćene naknade plaće na ime te privremene nesposobnosti i tako sve dok za privremenu nesposobnost postoji medicinsko opravdanje. Ukoliko su posljedice ozljede na radu dovele do trajno smanjenja radne sposobnost, tada možete ostvariti povoljnije financijske uvjete pri određivanju visine invalidske mirovine. Uz to na temelju priznate ozljede na radu možete ostvariti i pravo na financijsku nadoknadu zbog tjelesnog oštećenja.

Prije 25 minuta, VelePop je napisao:

Dali naknada za prijevoz i za topli obrok ulaze u 1/4 ovrhe?

Prema Ovršnom zakonu izuzetim od ovrhe su naknade troškova za službeno putovanje i naknade troškova prijevoza na posao i s posla do propisanih iznosa do kojih se ne smatraju oporezivim primicima po osnovi od nesamostalnog rada.  Naknada za topli obrok može biti predmet ovrhe, ako se isplaćuju na Vaš račun, a ako npr. topli obrok dobivate u naravi, te ga plaća poslodavac, tada ne može biti premet ovrhe.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve se meni čini da nije bilo ni inspekcijskog nadzora. Puno premalo informacija za konkretan odgovor. Ako je tako kako pretpostavljam u prvoj rečenici, i ozlijeđeni će se itekako morati namučiti dokazati išta. Nije to samo tako kad se radi o ozljedi na radu. Ako nije prijavio poslodavac ozljedu inspektoratu (pod uvjetom da ju je morao prijaviti, ne mora prijaviti sve ozljede, i ne postoje više lakše i teže ozljede prema Zakonu o radu, samo nemam sad vremena...), pitati će se radnika zašto nije prijavio čim je mogao itd. A i ako nema očevida ni od strane ikojeg javnopravnog tijela, kako će dokazati ozljedu? Trebali bi svjedoci. Koji to neće pristati biti itd.

I onaj koji smatra da je poslodavac kriv za njegovu ozljedu - to nije na ozlijeđenom da odlučuje - ima određene obveze i može čak i trpiti sankcije. Ljudi se lako daju navući na nagovore liječnika/odvjetnika/kolege/supruge, a onda se samo još više zakopaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija