Jump to content

Zakazivanje ročišta


cebor

Preporučene objave

Pozdrav,

prije dvije godine imao sam provalu u kući kojom prilikom sam zatekao provalnika i zadržao ga do dolaska policije. Nakon toga sam evo već treći put pozvan na sud kao svjedok na ročišta na koja se okrivljeni ne pojavljuje nego uredno ispričava drugim obavezama. Čak je na drugom ročištu sudac odredio privođenje okrivljenika i sad kad je došao poziv mislio sam da su ga priveli... i da bude priči kraj.

Međutim, okrivljenik je ponovo opravdao nedolazak pa se pitam tko je tu lud? Sudac ponovo određuje (četvrto) ročište za mjesec dana od danas a svi znamo da se okrivljeni neće pojaviti... Je li to sudac zakazuje ročišta 'u prazno' da bi sebi prikazao rezultate rada po slučaju ili...?

Zašto se ročište ne održi kad ulove okrivljenog?

I zašto su ga uopće pustili kad sam ga ulovio?

Zahvalan na pojašnjenju,

uređeno: od cebor
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uvijek kada postoji legitiman razlog neodazivanja, rasprava se odgađa. Pitanje je doduše je li baš svaki put izostanak posve opravdan, posebice ukoliko bi razlog bio zdravstveno stanje, jer ukoliko jeste, tome se dade doskočiti vještačenjem raspravne sposobnosti okrivljenika, pa analogno nalazu i mogućnosti održavanja rasprave bez nazočnosti okrivljenika.

Jasno, to bi trebala biti zadnja stepenica, a upravljanje raspravom ionako je na sucu. Koliko on ima strpljenja, toliko će se to otezati. Tri neodazivanja smatram da potpadaju pod neke gornje granice strpljenja. Ukoliko su razlozi opravdani. Ukoliko nisu, trebalo ga je privesti već drugi put. Kada se protiv vas vodi kazneni postupak, razumna je pretpostavka da želite to čim prije riješiti i staviti iza sebe, neovisno o ishodu, stoga se život mora tome poštelati. Uvijek postoji mogućnost nekih iznimnih situacija, ali da baš svaki put nešto iskrsne - ili je čovjek jedan od najvećih pehista na svijetu ili to ciljano radi.

Glede drugih upita, kod nas nema mogućnosti ekspeditivnog suđenja, iako se to ponekad uopće ne čini lošom idejom. No, postoji procedura koja se mora poštovati, kao i redoslijed zaprimanja predmeta koji su u radu. Za ovo što vi aludirate, trebalo bi uvesti rad nekog posebnog dežurnog suda 0-24h, a znate da ionako sve u ovoj državi funkcionira po principu "koliko para, toliko muzike". Ionako smo po broju sudaca per capita među prvima u Europi, a percepcija pravosuđa u javnosti je ... Pa, eto i sami je dijelite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija