Jump to content

Redovno studiranje + ugovor o radu


jackiehyde

Preporučene objave

Pozdrav, trebala bih pomoć vezano uz studiranje i rad. Naime, trenutno završavam preddiplomski studij, no postoji mogućnost da ću morati upisati "praznu godinu" u kojoj bi riješila 1-2 kolegija koliko će mi ih ostati. To bi bila svojevrsna apsolventska godina. Imam li mogućnost tijekom nje raditi na regularan ugovor o radu koji nije studentski? Poslodavac mi nudi ugovor na neodređeno koji bi htjela prihvatiti, no ne znam kako to sve utječe na moj status na fakultetu. 

Čitala sam da je problem HZZO zbog dvostruke prijave, no vjerujem da se i to može na neki način riješiti potpisivanjem nekog dokumenta u kojem bi se odrekla onog što mi daje faks i prihvatila samo ono što dobivam od poslodavca. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može se raditi na regularan ugovor o radu raditi i biti student (trenutno znam dvoje takvih). Kada vas poslodavac prijavi kao osiguranu osobu u radnom odnosu mijenja se status iz studenta (osiguranje na trošak proračuna) u radnik (na teret poslodavca). Samom tom prijavom gubite automatski i besplatno dopunsko kojeg onda morate plaćati (preporučam Alliaznovo koje košta kao 45 kn, a dobijete sve kao i kod HZZO-a). Poslije toga se ide u referadu u kojoj obavještavate da je došlo do promjene statusa. Oni bi vam trebali koliko znam ukinuti pravo na prehranu, a za rad preko sc-a ne znam. Iksica kao takva ostaje samo se ne može više dobiti jeftina hrana u kantini već se plaća puna cijena. ovo ostalo sve ostaje isto navodno (samo ne znam kako ćete izvesti rad i dolazak na predavanja jer će sigurno netko imati dolaznost kao uvjet za potpis).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@BRKICA00 hvala :)  Kompletno osiguranje plaća poslodavac preko Croatia osiguranja pa sam što se toga tiče podmirena. Sve kolegije sam odslušala pa nije potreban dolazak, a i već dosta dugo radim praktički puno radno vrijeme (preko tjedna 8h bar 5 dana) te sam već navikla na takav ritam. Kako stvari sad stoje, imat ću samo 1 ispit i završni rad za napraviti pa smatram da mi posao ne bi stvarao nikakav problem. Ako sam dobro razumijela, nakon potpisivanja ugovora s poslodavcem samo je potrebno u referadi javiti tu promjenu i to je to? Čula sam svakakvih priča vezano uz ovo pa me samo strah da se ne zeznem i na kraju izgubim pravo na studiranje... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, prema onome što znam tako ide. Najbolje bi bilo čak da prije potpisivanja ugovora odete do njih i da provjerite. Ukoliko vam budu stvarali probleme provjerite da li bi vam se priznali položeni kolegiji i potpisi ukoliko biste se prebacili na izvanredno jer onda sigurno možete raditi i polagati ispite. U svakom slučaju javite rezultat. Vjerojatno će se naći još neko s istim pitanjem kroz neko vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

čini mi se da ovisi šta ste prije. ja sam bio stalno zaposlen nekih 8 godina kad sam odlučio upisati fax kao redoviti student. na poslu sam tražio i dobio pola radnog vremena kako bih mogao obavljati i studentske obaveze. dobio sam iksicu i mogu je koristiti u studentskim menzama. ostala studentska prava nisam pokušao koristiti pa ne mogu tvrditi da je sve u potpunosti isto. u svakom slučaju, nitko me nikad nije tražio da išta mijenjam u smislu zdravstvenog i sličnog. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Pozdrav, ja također imam jedno pitanje. Naime preko ljeta sam radila na prijavu a ne preko studentskog ugovora. I upisala sam godinu kao redovan student no vidjela sam da sam izgubila pravo na iksicu, sad me zanima hoce li mi se vratiti to pravo pošto vise nisam u radnom odnosu nego sam bila samo preko ljeta ili o u cijelu godinu necu imati iksicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija