Jump to content

Raskid ugovora o najmu stana2


blackChandelier

Preporučene objave

Poštovani,

potrebna mi je pomoć oko razrješavanja situacija koja je malo kompleksnija, a koju ne znam kako sama riješiti. Budući da ću je morati razjasniti da bi se shvatila, ovaj post će možda biti duži, ali smatram da je potrebno kako bi bilo jasno.

Naime, 01.03.2020. ušli smo u podstanarstvo kod jednog najmodavca, potpisali tipski ugovor iz NN i prije samog ulaska u stan dali polog od 3000kn (imam dokaz da smo te novce dali). Prije samog useljenja u stan smo utvrdili da je konkretno krevet u spavaćoj sobi bio star 40 godina i na rupe, te smo zamolili ukoliko je moguće da odnese krevet jer smo planirali kupiti svoj na kojem bi čak i mogli spavati. Druga stvar, prostorija koja je bila dječja soba nam je trebala kao radna (i prazna), te smo ga zamolili ako mu odgovara i da taj jedan mali dječji krevet i stol odnese, jer nam je višak, a u drvarnici ne bi bilo mjesta, na što je najmodavac pristao bez ikakvih problema.

Slijedom događaja, kako je dečku bio zbog koronavirusa posao smanjen na pola radnog vremena, a ja sam i ostala bez posla, odlučili smo da si život u tom stanu više nećemo moći priuštiti te smo na vrijeme (mjesec dana najave prije otkaza ugovora) javili vlasniku stana da otkazujemo ugovor, kako bi sve bilo maksimalno korektno i u skladu sa samim ugovorom. Također, ovdje sam se i informirala prije samog otkaza što to znači, kao i što možemo očekivati, te kad sam shvatila da je situacija čista i da, prije svega, ga možemo normalno otkazati bez ikakvih dodatnih troškova i zadržavanja pologa od strane najmodavca, odlučili smo se učiniti isto.

Nadalje, pošto smo račune od struje tek dobili sa odmakom tjedan dana nakon što smo to došli zatražiti u HEP (nisu dolazile uplatnice mjesec za mjesec, a i nismo ih mogli ići zatražiti na šalter zbog koronavirusa), polog je privremeno ostao kod najmodavca kao garancija da ćemo ih platiti jer smo već morali izaći iz stana, danas smo se otišli razračunati sa njime.

I sada dolazimo do problema. Dakle, mi prije svega nismo tražiti od najmodavca da baci sve stvari, nego smo ga još i shvatili da će on njih negdje skladištiti, te kad mi izađemo iz stana da će ih vratiti, no ispada da nije tako. Mi smo samo očekivali da će jedina nadoknada biti bračni krevet, koji smo ga zamolili da odnese, a kasnije saznali da ga je on BACIO (ponavljam, iako se nije tražilo od njega, ali što drugo učiniti sa krevetom starim 40 godina. Da je bio dobar, kako vlasnik tvrdi da njemu je, zašto ga je ipak bacio?), bili smo čak toliko susretljivi da smo pristali na to da mu platimo pola nekog koji on nađe, ili da mu ga sami naručimo na internetu. (Da se razumijemo, tu je bilo kreveta i ispod tisuću kuna na popustu, no vlasnik je naručio kako kaže u vrijednosti od 1500kn!) Vlasnik je i tu bio samovoljan i naručio ono šta je njemu bilo u redu, bez da pita koliko možemo platiti i tako danas imao neku drugu računicu u glavi.

 

Danas, kada nam je trebao vratiti šta smo mi računali barem pola od tih 3000 kn (kad naplatimo struju 3 mjeseca i nekih 500-tinjak kn za krevet), je ispalo da je on NARUČIO  I KREVET ZA DJEČJU SOBU I JEDAN RADNI STOL, o kojem prije toga nije bilo niti spomena, te tako došao na cifru (gle čuda) taman 3000kn i rekao da nam nema što vratiti. Čudi me jedino što se zaustavio na toj cifri, i što nije izabrao namještaj u vrijednosti 500 000 kn.

 

Ogorčeni cijelom situacijom, tim gore što vidi da smo dvoje mladih, s kojima nije imao problema, dapače koji su mu stan uredili da izgleda i bolje nego što smo ga zatekli, (ušli smo u stan koji je za početak trebalo dobro očistiti i riješiti stvari prethodnih stanara, kao i stan koji je bio sa žicama i strujom izvan zidova što smo mogli vidjeti tek kad smo se uselili i krenuli micati namještaj) ne znamo što učiniti, a želimo nešto poduzeti jer smatramo da je ovo vrlo nekorektno ispao. Da ne govorim da me gospodin uvjeravao kako čim smo mu mi izvanredno otkazali taj ugovor smo bili dužni znati da to znači da on automatski zadržava polog, iako to naravno nigdje niti ne stoji kao odredba ugovora, a i tim gore što sam student prava i što sam se prije svega ovdje informirala i saznala najtočnije.

Ne znamo što nam je činiti, prije svega smatram da ga možemo prijaviti poreznoj što nas nije prijavio na adresi (i tu smo mu izašli u susret jer je inzistirao na tome), iako sam svjesna da će to ići i nama na štetu jer ćemo i mi u tom slučaju biti dužni platiti kaznu, ali neka, spremni smo na to, no ne znam možemo li još što? Trenutno smo u razmišljanja da želimo poduzeti i nešto što će nas financijski koštati, naravno ako postoji ikakve naznake da bismo nešto mogli time i postići. 

 

Molim Vas za savjet i hvala svima na čitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gdje je on odnio namještaj to nije Vaš problem i nikako ne bi trebali financijsku trpiti štetu zbog toga. Te stvari su bile u njegovom vlasništvu i slobodno je s njima raspolagao po svojoj volji. Nadalje, moguće da ih je bacio, ali jednako tako je moguće i da ih je nekome prodao. Tako da sam mišljenja da ste po tom pitanju mirni, te da Vam je dužan vratiti polog koji opravdano može umanjiti za troškove za struju, a ostalo ako ugovorom nije drugačije uređeno kao zadržavanje pologa da Vam je dužan vratiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Vam se prije svega na čitanju i odgovoru, no zanima me što sada mi možemo onda učiniti? Pretpostavljam pokrenuti privatnu tužbu, no zanima me koliko je tu stvar jasna i bi li doista to bilo jasno i drugima, odnosno bi se isplatilo isto? Mi smo svjesni što pokretanje postupka znači, s financijske i neke druge strane, no voljni smo i to potegnuti ukoliko ne bi bilo uzalud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija