Jump to content

Kupoprodajni ugovor nekretnine - prijenos na devizni račun


deridis

Preporučene objave

Lijep pozdrav,

potrebna mi je pomoć oko kupoprodajnog ugovora nekretnine. Ugovor ide preko agencije, ali prodavatelj se ne slaže oko članka o uplati.

prodavatelj izričito traži da se kapara uplati na njegov devizni račun u €. Ne želi isplatu na ruke.

Kada sam bio u banci rekli su mi da smo oba dvoje državljani RH te da nije moguće uplatiti direktno sa deviznog na devizni račun. Čak bih i pristao, da se umjesto po srednjem tečaju obračun radi po prodajnom, ali prodavatelj i dalje inzistira na direktnoj uplati € na devizni račun.

Prodavatelj također ne želi da se kapara u ugovoru zove "kapara" jer smatra da ukoliko kupac uplati kaparu, te odustane od glavnog ugovora, da ta kapara ne ostaje njemu (prodavatelju), što po meni nije točno. Ugovor je agencijski i gotovo identičan ostalim "šprancama" o kupoprodaji nekretnina.

Da li netko ima iskustva s takvim situacijama?

Da li je po zakonu RH omogućeno sklapanje kupoprodajnih ugovora nekretnina s direktnom isplatom na devzini račun? Postoji li kakav članak o tome?

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , deridis je napisao:

Da li je po zakonu RH omogućeno sklapanje kupoprodajnih ugovora nekretnina s direktnom isplatom na devzini račun? Postoji li kakav članak o tome?

Nije tim zakonom već zakonom o deviznim plaćanjima. Naime kako je kuna zakonsko sredstvo plaćanja sva plaćanja unutar zemlje se moraju odraditi u kunama. Zato banke ne dozvoljavaju uplate u eurima osim u iznimkama.

"Članak 15.

Plaćanje i naplata u stranim sredstvima plaćanja između rezidenata te između rezidenata i nerezidenata u Republici Hrvatskoj dopušteni su u slučajevima propisanima zakonom ili odlukom Hrvatske narodne banke." i onda još 
 Odluci o plaćanju i naplati u stranim sredstvima plaćanja u zemlji  ne piše ništa o kupoprodaji nekretnina tako da se mora odraditi u kunama isplata. Da piše da može mogli bi uplatiti.

Postoji iznimka od tog pravila. Naime opunomoćenici tog računa mogu uplatiti direktno na račun eure bez peripetija s tečajem (navodno). Morate provjeriti s bankom jer ne znam da li se to promijenilo. Ukoliko može tako, nek prodavatelj otvori novi devizni račun, vi uplatite na njega, a on povuče novce, zatvori račun te povuče vama ovlaštenje.
 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija