Jump to content

Sanacija nakon potresa-nezainteresiranost suvlasnika


NikolaOliver

Preporučene objave

Postovani,

probao sam naci odgovor na pitanje u ostalim temama ali zbog specificnosti svakog pojedinog slucaja mislim da je ipak bolje da napisem i svoj.

Zivim u zgradi na Tresnjevci koja ima 4 stana i ostecena je u potresu.Zgrada nema upravitelja niti uplacujemo pricuvu a dosada smo sve popravke zajedno dogovarali i financirali u jednakom iznosu.Inspekcija je utvrdila da je zgrada sigurna za stanovanje,dali su nam I onu zelenu oznaku za uporabljivost ali potrebno je izvrsiti sanaciju dimnjaka.

U dogovoru sa stanarima susjeda je izradila obavijest o dogovoru oko angaziranja strucnjaka,majstora,troskovnika itd. te je taj papir stavila pokraj ulaznih vrata zgrade.

U meduvremenu je jednoj starijoj susjedi umro muz te ona bas i nije bila dostupna za ideje i razgovor a u nekoliko navrata proslih godina izjavila je da nju nista na krovu ne zanima jer ona zivi u prizemlju.

Nas ostalih troje suvlasnika smo pronasli ovlastenu tvrtku koja nam je sanirala dimnjak i upozorila da su ostecena jos dva dimnjaka koja se ne koriste ali su ipak fizicki na krovu i da bi trebalo zamijeniti oko 100 crijepova koji su izgleda isto osteceni jer sve to predstavlja opasnost prilikom sljedeceg potresa ili nevremena.

Nas tri suvlasnika smo suglasni da angaziramo istog izvodaca medutim problem je u tome sto ta starija gospodja ne zeli platiti sanaciju niti ovog prvog dimnjaka(poziva se na neku neobavijestenost iako je visestruko obavjescivana) a sigurno ne bi ona financijski sudjelovala ni u drugoj sanaciji

Susjeda je pricala s njom jos jednom o potrebnoj sanaciji I mogucim posljedicama medjutim grubo je izvrijedana ona i njezina obitelj te ustvari nitko sa njom u zgradi zbog njezinog ponasanja nema i ne zeli  imati vise posla.

Moja pitanja su:

Da li postoji neki nacin da ju se prisili da financijski sudjeluje u obnovi zgrade?

Ako postoji,koja je procedura,kako da ju obavijestim da jednostavno mora platiti svoj dio?Postoji li neki dokument koji joj se moze onako gurnuti ispod vrata da procita i shvati da nije u pravu?

Hvala vam unaprijed i zelim vam da nikad ne budete imali takvog susjeda!

Lijepi pozdrav,

Jurica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje bi jedino rješenje bilo (s obzirom da ste u većini složni) da ovlastiti novog upravitelja zgrade i formirate obvezu plaćanja zajedničke pričuve. Tako bi svi sudjelovali u zajedničkim troškovima ravnopravno, neki dobrovoljno, a neki prisilno ukoliko bi odbijali podmirivati pričuvu. Također, preko upravitelja bi mogli naći povoljnije izvođače radova, načine otplate istih, te eventualno podizanje kredita za veće troškove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da ne. Također, nema razloga da se Vi ne bi upustili u radove kao što ste i ove sada izveli, te paralelno sklopili ugovor sa nekim odabranim upraviteljem, a onda neka on tj. pravna služba u ovrsi utjeruje dug u odnosu na tu gospođu. Ali svakako se prije ovih radova konzultirati sa njihovom pravnom službom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija