Jump to content

Uvjet za premjestaj


Adrijana1

Preporučene objave

Poštovani,

Radim u državnoj službi udaljenoj 400 km od svog mjesta prebivališta. Tražila sam premještaj i dobila suglasnost ali u mjesto koje je udaljeno 85 km od mog mjesta prebivališta uz uvjet da u tom mjestu prijavim boravište, a to znači da neću dobiti putne troškove koji bi iznosili cca. 3300 kn. Po kolektivnom ugovoru imam pravo na isplatu putnih troškova na dolazak na posao do 100 km udaljenosti od mjesta prebivališta. Da li mi poslodavac (državna služba) može uopće postavljati takve uvjete i da li ja mogu ukoliko prihvatim takav uvjet, nakon tri mjeseca po isteku boravišta tražiti nadalje putne troškove od mjesta prebivališta te da li je poslodavac tada dužan plaćati iste? 

Hvala na odgovoru. 

Lijep pozdrav 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolika je udaljenost od adrese stanovanja do adrese rada, na prvom i na drugom radnom mjestu? Nije bitno gdje imate prijavljeno prebivalište, već na kojoj Vam je adresi mjesto stanovanja sa kojega putujete svaki dan na radno mjesto. Uz to, ako to mjesto stanovanja duže od 3. mjeseca nije i mjesto gdje imate prijavljeno prebivalište, tada ste dužni prijaviti boravište na tom mjestu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad je 1,5 km znači sad ne dobivam putne troškove jer imam prijavljeno boravište. U slučaju premještaja u drugu županiju bi bila udaljenost 83 km od prebivališta. A uvjet je da je to u istom mjestu rada. Međutim ako ja u mjestu rada prijavim boravište i odjavim nakon 3 mjeseca da li mi je poslodavac dužan isplaćivati putne troškove od mjesta prebivališta? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac Vam je dužan platiti putni trošak od adrese stanovanja (to je adresa sa koje svaki dan zapravo dolazite na posao) do adrese na kojoj obavljate posao. Sve drugo je protuzakonito i zbog toga možete dobiti otkaz uz obvezu povrata lažno naplaćenih putnih troškova. Pa ako odjavite boravište, a i dalje budete dolazili na posao sa te adrese boravišta, te Vam poslodavac bude plaćao putni trošak od adrese na kojoj obavljate posao do adrese na kojoj imate prijavljeno prebivalište, izlažete se riziku otkaza i obvezi povrata preplaćenih putnih troškova, te ne bi bila prva osoba koja je to doživjela. Prema tome, čuvajte se jer su ovo opasne igre. Dovoljno je da netko od kolega prijavi da Vam se isplaćuje neosnovani putni trošak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u tome da mi poslodavac ne želi plaćati putne troškove sa mog mjesta prebivališta već me želi uvjetovati i obvezati da ja živim i prijavim boravište u istom mjestu rada da izbjegne plaćanje putnih troškova. Zar mi poslodavac ima pravo određivati i uvjetovati gdje ću živjeti? Ja želim živjeti u svom mjestu prebivališta gdje mi je kuća. Ako je to uvjet da dobijem premještaj da prijavim u istom mjestu rada i boravište ću napraviti to ali kad mi istekne nakon tri mjeseca ću živjeti u svom mjestu prebivališta i tražiti putne troškove od tamo. Nadam se da ih tada imam pravo potraživati od mjesta prebivališta. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, on Vam je dužan plaćati troškove od adrese rada do adrese sa koje dolazite na posao. Zaboravite na pojmove prebivalište i boravište, jer vidim da Vas u ovoj temi zbunjuju. Vi imate pravo živjeti gdje god želite, ali to morate uredno i prijaviti, to je Vaša zakonska obveza. Ako živite na jednoj adresi i s nje putujete na posao, tada je posve nebitno, je li to adresa prebivališta ili boravišta, jer od te adrese do adrese rada imate pravo na naplatu putnih troškova. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 14 minuta, Adrijana1 je napisao:

Ako je to uvjet da dobijem premještaj da prijavim u istom mjestu rada i boravište ću napraviti to ali kad mi istekne nakon tri mjeseca ću živjeti u svom mjestu prebivališta i tražiti putne troškove od tamo.

Nije mi jasno zašto spominjete tri mjeseca? I dobro provjerite na koje ste sve uvjet pristali kada ste potpisali premještaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem.. Ali je problem u tome da mi poslodavac uvjetuje da ce mi dati premještaj ako ja prijavim boravište u istom mjesecu rada. Time bi izbjegao plaćanje znatnih putnih troškova. Da li ima pravo to tražiti i uvjerovati od mene? Ako ću to morati napraviti a time će plaćati znatno manje putne troškove a ja ću imati puno veći trošak ako ću recimo koji put dolaziti iz svog mjesta da li time ja postupam protuzakonito? Ako cu morati živjeti na boravištu 3 mjeseca a onda ga odjavim i živim dalje na svom prebivalištu onda mi on mora plaćati putne iz prebivališta? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, Adrijana1 je napisao:

Ali je problem u tome da mi poslodavac uvjetuje da ce mi dati premještaj ako ja prijavim boravište u istom mjesecu rada.

Premješta ste dobili, jer ste se preselili na drugu adresu na kojoj ste sada prijavili boravište?

Prije 3 minuta, Adrijana1 je napisao:

Ako ću to morati napraviti a time će plaćati znatno manje putne troškove a ja ću imati puno veći trošak ako ću recimo koji put dolaziti iz svog mjesta da li time ja postupam protuzakonito?

Ne.

Prije 3 minuta, Adrijana1 je napisao:

Ako cu morati živjeti na boravištu 3 mjeseca a onda ga odjavim i živim dalje na svom prebivalištu onda mi on mora plaćati putne iz prebivališta? 

Ovisi na što ste pristali pod tom ponudom, zato Vam kažem da dobro proučite što ste potpisali.

Prije 3 minuta, Adrijana1 je napisao:

Tri mjeseca jer toliko može najmanje trajati boravište. 

Boravište se obvezno prijavljuje, ako će trajati dulje od tri mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 5 minuta, Adrijana1 je napisao:

on mi postavlja uvjet da moram tada živjeti odnosno prijaviti boravište u mjestu rada. 

Boravište morate prijaviti tamo gdje stvarno boravite, gdje živite. A da li ćete prihvatiti ovu ponudu premještaja pod tim uvjetima ili ćete je odbiti, odluka je samo Vaša. Ovo nije prisila poslodavca već ponuda, a na koju ne morate pristati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija