Jump to content

Ugovor o darivanju nekretnina


Viktoria10000

Preporučene objave

Poštovani, molim vas informaciju.

Naime, brat, sestra i ja smo naslijedili po ocu (umrlom) dio kuće od bake (umrla) 2016. god. Brat je imao ugovor o uzdržavanju bake tj. plaćao je dom za starije i režije. Nitko od nas ne živi niti je živio u toj kući. Sestra i ja imamo 1/6. 

Na ostavini se nisam odrekla svog dijela iz nekih sad nebitnih razloga, no sada bih svoju 1/6 darovala bratu. Ugovor je standardni, onaj koji možete kupiti u svakoj papirnici, na njemu piše da on plaća porez itd. E sad, obzirom da se kuća prodaje i moj dio bi bio oko 40000 kn kada se proda, koliko bi on platio porez na to? Ili to određuje netko drugi? Mislim, ne želim mu uvaliti ugovor pa onda plaća preko 1000 kn poreza. Da li bi na neki način mogli biti oslobođeni plaćanja tog poreza ili ne?

On ima 4/6 kuće. Koje dokumente moram imati uz darovni ugovor (Izvadak iz ZK?,Izvod iz katastarskog plana?Izvod iz posjedovnog lista?, nešto drugo?)

 

Hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete biti oslobođeni od tog poreza. Osim ako ne darujete roditelju koji će onda dati bratu. Između svakog koraka darovanja mora proći tri godine .

 Tu imate popis oslobođenja. Platio bi poreza u iznosu od 1.200 kn ako porezna prihvati cijenu s ugovora. Ako pak smatraju da je cijena u ugovoru nerealna u odnosu na tržišnu onda će vam razrezati porez po nekim svojim tablicama.

Od navednog ne trebate imati ništa ali činjenice o nekretnini navedene u darovnom ugovoru moraju se poklapati s onima u vlasničkom listu. Inače će vam odbiti uknjižbu. Nisam siguran da vam treba energetski certifikat 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , Viktoria10000 je napisao:

sada bih svoju 1/6 darovala bratu.

 

prije 23 sati , Viktoria10000 je napisao:

obzirom da se kuća prodaje

Zašto bi darovali ako se kuća već prodaje, jednostavnije je da u toj kupoprodaji i vi nastupite kao jedan od prodavatelja, nego da svoj suvlasnički dio prenosite na brata i time proizvedete bespotrebno plaćanje poreza. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija