Jump to content

Štrajk


doris_ri

Preporučene objave

Pozdrav 😊 par pitanja vezana uz štrajk ako bi mi netko od dobrih poznavaoca radnog prava znao odgovoriti. Dakle ovako : je li (relativna) klauzula mira regulirana u hrv zakonodavstvu? Može li odgovor poslodavca na nezakoniti štrajk biti lockout tj isključenje s rada? Može li poslodavac privremeno nesposobnom radniku dati otkaz? Hvala 😊

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, doris_ri je napisao:

...je li (relativna) klauzula mira regulirana u hrv zakonodavstvu?

Izrijekom nije, no posredno proizlazi iz odredbe čl. 192. st. 1. Zakona o radu.

Dakle, svaki KU ima dvije komponentne u sebi - obveznopravnu (regulira prava i obveze ugovornih strana) te normativnu (regulira pitanja iz radnog odnosa te u vezi s istim).

Spomenuta klauzula, po meni, potpadala bi pod prvu komponentu, znači da se na istu imaju primjenjivati opća pravila obveznog prava, koja kao jedine granice slobodi uređivanja obveznih odnosa postavljaju Ustav, prisilne propise i moral društva. Stoga, klauzula nije nešto što bi bilo zabranjeno, dapače, česta je sastavnica KU-a (kod nas).

, doris_ri je napisao:

Može li odgovor poslodavca na nezakoniti štrajk biti lockout tj isključenje s rada?

Sudjelovanje radnika u organizaciji ili provođenju nezakonitog štrajka osnova je za izvanredan otkaz ugovora o radu, te imajući u vidu kratke rokove unutar koji se sud mora izjasniti o (ne)zakonitosti štrajka (u korelaciji sa najmanje 8 dana od početka štrajka kada poslodavac uopće može posegnuti za lock-outom), smatram daleko boljom opcijom po poslodavca da im otkaže ugovor o radu doli da posegne za lock-outom u opisanom slučaju.

Ali po meni, u teoriji, prije nego li bi sud utvrdio nezakonitost štrajka, smatram da bi mogao ići i u tom smjeru. No, to je pomalo nelogično obzirom na rokove.

, doris_ri je napisao:

Može li poslodavac privremeno nesposobnom radniku dati otkaz? Hvala 😊

Striktna zabrana postoji samo u čl. 38. Zakona o radu -

"Radniku koji je pretrpio ozljedu na radu ili je obolio od profesionalne bolesti, za vrijeme privremene nesposobnosti za rad tijekom liječenja ili oporavka od ozljede na radu ili profesionalne bolesti, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu."

Ostalo, u teoriji može, ali postoje odgovarajuća ograničenja ovisno o okolnostima slučaja (čl. 40. i 41. ZR-a), kao i činjenica da otkazni rok ne teče za vrijeme privremene nesposobnosti za rad (osim ako je poslodavac radnika oslobodio obveze rada tijekom otkaznog roka, a ugovorom o radu, pravilnikom o radu ili KU nije drugačije određeno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija