Jump to content

Očuh silovao maloljetnicu, ostala trudna


tannay

Preporučene objave

, tannay je napisao:

Muškarac '72god. 10g je silovao maloljetnicu 5x, jednom je ostala trudna, a 1-2x je bila ć-punoljetna. - prijetio na štetu dvoje ljudi, nedozvoljeno posjedovao oružje i pirotehniku.b U Sisku je, koliko godina mu prijeti zatvora  i kojeg, hvala

Dok ne podignu optužnicu može se samo nagađati.Ako je posjedovao a više nema ne mogu mu ništa kao ni za prijetnju ako ova dva ne prijave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Užas. Nadam se da će kazna biti stroga i pravedna. 

Teško je to prognozirati, a kad je takav slučaj u pitanju, možda je i bolje da ne prognoziramo. Samo ću dati link na jedan slučaj iz Zadra koji je u dosta toga podudaran:

 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/zadarski-fritzl-osuden-na-40-godina-zatvora-silovao-vlastitu-kcer-vise-od-1500-puta-a-ona-je-tri-put-zatrudnjela-i-jednom-mu-rodila-dijete-6593865

Pravomoćno je Vrhovni sud presudio 30 godina. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo će biti vrlo, vrlo kompliciran slučaj, ne samo zbog težine i brojnosti djela, već i različitih Kaznenih zakona, koji će se moguće primijeniti. Nastavno ću navesti i pokušati argumentirati svoje viđenje.

Prije svega, treba naglasiti kako će se na sva silovanja počinjena do 31/12/2012 primijeniti raniji Kazneni zakon (NN 1997 pa sve do 2011) kao blaži zakon. Po navedenom zakonu (koji inače nije bio baš najbolji po pitanju regulative spolnih delikata), a obzirom na dob žrtve prilikom počinjenja prvog djela (15 godina) u obzir dolazi kvalificirani oblik kaznenog djela silovanja iz čl. 188. st. 4. u vezi st. 1. KZ-a, za koje je zapriječena kazna zatvora u rasponu od 3-15 godina (možda i stavak 5., ali to ovisi o nalazu vještaka psihijatra). Nažalost, po režimu ranijeg KZ-a, postojala je mogućnost konstrukcije koncepta produljenog kaznenog djela u slučaju počinjenja istih/istovrsnih djela počinjenih na štetu iste žrtve (čak i kod spolnih delikata!), pa bi počinitelj u tom pogledu odgovarao za jedno produljeno kazneno djelo silovanja, kako je opisano. Kazna ostaje identična, neovisno o broju silovanja u konceptu, dakle u rasponu od 3-15 godina.

Za silovanja nakon 01/01/2013 u primjenu dolazi aktualni Kazneni zakon, koji je stvari postavio bitno drukčije. Prije svega, isključena je mogućnost formiranja koncepta produljenog kaznenog djela kod spolnih delikata (i to posve opravdano), stoga ćemo ovdje imati stjecaj kaznenih djela (onoliko koliko je bilo čina silovanja). Glede samih djela, po meni, u obzir dolazi stjecaj teških kaznenih djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 2. u vezi st. 1. t. 1., 2. i 7. KZ-a (točka 7. za slučaj kada je žrtva ostala trudna, jer koliko sam vas shvatio to je bilo negdje tijekom 2013.). Za svako od ovih djela zapriječena je kazna zatvora u rasponu 5-15 godina i u tom rasponu će se odrediti za svako pojedino djelo, a kroz primjenu odredaba o stjecaju, jedinstvena kazna ima jedini limit u općem zakonskom maksimumu od 40 godina.

Glede nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih stvari iz čl. 331. st. 1. KZ-a, zapriječena je kazna zatvora u trajanju od 3 mjeseca do 3 godine.

Za stjecaj dva kaznena djela prijetnje iz čl. 139. st. 3. u vezi st. 2. KZ-a (ili dva kaznena djela iz čl. 139. st. 2. KZ-a), za pojedino kazneno djelo zapriječena je kazna zatvora u rasponu od 6 mjeseci do 5 godina (st. 3.) odnosno od 3 mjeseca do 3 godine (stavak 2.).

Dakle sveukupno, ovdje bi se radilo o stjecaju produljenog kaznenog djela silovanja (prema ranijem KZ-u), više teških kaznenih djela protiv spolne slobode (onoliko koliko je bilo čina silovanja), nedozvoljenog posjedovanja oružja i dva kaznena djela prijetnje - maksimalna kazna može iznositi 40 godina zatvora i osobno bih je izrekao u toj visini ili vrlo blizu iste ovisno o svim okolnostima slučaja (iako će vjerojatno VSRH ili VKS to smanjiti, pa bude u rasponu od 25-35 godina).

Sve u svemu, vrlo kompliciran slučaj, zbog brojnosti djela i različitih zakona, a obrana će vjerojatno ići u smjeru (uz poricanje pretpostavljam) da nije bilo uporabe sile ili izravne prijetnje, već da je to sve bilo dobrovoljno, što bi moglo osjetno "spustiti" kvalifikaciju i posljedično visinu kazne. Nadam se da se to ipak neće desiti i da će ŽDO uspjeti dokazati svoje tvrdnje iz optužnice.

Najbitnija stvar je da se djelo prijavilo i da se spriječi daljnje zlostavljanje. Takvi "ljudi" nemaju mjesta u "slobodnom" svijetu već zaslužuju da budu zatvoreni.

I možda ću si ovime uzeti malo više slobode doli mi pripada, ali na mjestu DO-a, ja bih pokrenuo i postupak protiv majke, koja ne može reći da nije bila svjesna što joj se događa pod vlastitim krovom u vlastitoj obitelji čitavih 10 godina. Nju treba procesuirati za primjer drugima u similarnoj situaciji, jer za ovakvo što nikad nema opravdanja. Niti će ikad biti moguć 100%-tni oporavak mladog života.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , G-man je napisao:

Ovo će biti vrlo, vrlo kompliciran slučaj, ne samo zbog težine i brojnosti djela, već i različitih Kaznenih zakona, koji će se moguće primijeniti. Nastavno ću navesti i pokušati argumentirati svoje viđenje.

Nastavno na zadnji Vaš navod. Jeste li upućeni u ZD slučaj? S obzirom da je pravomoćna presuda i više manje se sve zna, postoji detaljan intervju s majkom (mogu ga poslati na privatno ako bi išli u sferu off topica), zanima me vaše viđenje cjelokupne situacije na temelju utvrđenih činjenica u konkretnom slučaju i pravomoćno okončanog postupka. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 20 sati , tannay je napisao:

Ajoj, a prvo silovanje 15.kolovoz,2010g. trudnoća u  2012g.

Onda bi za djela do 31/12/2012 išla "jača" kvalifikacija, dakle jedno produljeno kazneno djelo silovanja iz čl. 188. st. 5. u vezi st. 3. i 1. KZ 97, za što je zapriječena kazna zatvora u trajanju od 5 do 15 godina, neovisno o broju silovanja.

Ostalo ostaje isto.

prije 18 sati , atomic95 je napisao:

Jeste li upućeni u ZD slučaj?

Nisam sa detaljima niti obrazloženjem presude. Čuo sam kad se desilo, ali to je to.

prije 18 sati , atomic95 je napisao:

S obzirom da je pravomoćna presuda i više manje se sve zna, postoji detaljan intervju s majkom (mogu ga poslati na privatno ako bi išli u sferu off topica), zanima me vaše viđenje cjelokupne situacije na temelju utvrđenih činjenica u konkretnom slučaju i pravomoćno okončanog postupka. 

Možete i ovdje nastaviti, vidim da se i inicijator teme slaže s tim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je, nažalost, klasičan primjer vlastitih i institucionalnih propusta.

Razumijem neke stvari koje majka govori, ali nakon pokušaja suicida, jednostavno nema opravdanja, jer ukoliko suicid nije posljedica depresije ili nekog sličnog psihološkog stanja, u pravilu, ima vrlo mračnu genezu, koju je trebalo otkriti. Ne forsiranjem, jer to nikad ne dovede do uspjeha, već putem stručnjaka, kojih doduše u RH ima malo, ali ih ipak ima. Najlakše je "nakljukati" nekoga tabletama, napraviti od njega zombija i dalje se praviti kao da se ništa nije desilo. To je u prvom redu, poraz roditelja. Ne možete mi reći da maloljetna sestra ili brat mogu prije detektirati takve stvari od roditelja. Koliko vidim, čak im se u jednom momentu nudio odlazak u sigurnu kuću, no majka nije ni na to pristala.

Podredno, i same institucije su zakazale. Njihovu inertnost u 90-ima još mogu razumjeti, jer to su bila druga vremena, i po općoj situaciji u zemlji i po mentalitetu ("tradicija" patrijarhalnog društva) i po razini profesionalnosti i stručnosti kadrova, ali nakon ulaska u novi milenij - opet, nema opravdanja. Posebice nakon pokušaja suicida, pa i trudnoće. Za takve stvari se u uređenim zemljama plaća "glavom", metaforički rečeno te procesuiranjem, za primjer drugima. Ne možete se voditi onom "pa neće valjda ili nije to baš tako, dvoje je potrebno za tango" i sličnim glupostima od opravdanja.

Neznanje također igra svoju ulogu, zato vrlo često i ovdje sugeriram ljudima da odu direktno kod DO-a i podnesu kaznenu prijavu na zapisnik (to je zakonska mogućnost i nitko je ne može uskratiti pojedincu) ukoliko imaju dojam da su prijave podnesene drugim instancama "izgubljene u prijevodu".

U sličnim situacijama, kada ih stjerate u kut, ljudi se dijele na dvije vrste - onu češću, koja će to trpjeti i gutati i, u konačnici, verojatno se okrenuti autoagresiji (suicidu) i onu rjeđu, koja će iz tog kuta izaći udarajući sve što joj se nađe na putu. Eto, neki dan ŽDO u predmetu dvaju ubojstava u CSS je istaknuo gorčinu i žal zbog mnogobrojnih institucionalnih i društvenih propusta, koji su nažalost rezultirali tragedijom. Sustav je dobar ukoliko funkcionira u stvarnom svijetu, ne na papiru, a nekako imam dojam da se ovim multipliciranjem dokumentacije svega i svačega upravo ide u tom (krivom) smjeru - pokažimo izvješća u tri primjerka da je sve u redu. Jasno, ljudski faktor će uvijek biti prisutan, ali ne možete svaki ibogi slučaj podvoditi pod to i braniti se time (an act of a mad man). Sve više fali nekakve ljudskosti u tim službenim interakcijama sa strankama, a to može biti okidač tragedija.

Vjerujem da je na to mislio i predsjednik prvostupanjskog vijeća u ovom predmetu kada je obrazlagao presudu. Hoće li to što promijeniti? Bez stvarnih postupaka i sankcija - neće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Glede očinstva, treba voditi računa o maksimalnom roku do kojeg dijete može podnijeti tužbu za utvrđivanje/osporavanje očinstva, a to je 25 godina života djeteta.

Kćer žrtvi nitko ne može oduzeti samo tako, to su komplicirani postupci, koji se koriste samo kad nijedna druga opcija ne dolazi u obzir.

Silovanje smo već pojasnili i ako žrtva želi pravdu, prvi korak joj je podnošenje kaznene prijave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija