Jump to content

Bračna stečevina - utvrđivanje udjela u nekretnini


Ziher99

Preporučene objave

Pozdrav, živim u stanu sa suprugom koja je na papiru vlasnica te nekretnine 1/1. 

Nekretninu smo stekli u braku na sljedeći način:

  • otprilike 50 % zajedničkom ušteđevinom, svadbenim darom i dijelom novcima koje sam ja unio u brak, ali to je teško utvrditi. Najjednostavnije je reći da je to zajednička ušteđevina.
  • otprilike 10 % darom od mojih roditelja i roditelja supruge nama/meni/njoj pri čemu su novci transferirani u gotovini ili jednostavnom uplatom na tekući račun nekoga od nas
  • otprilike 40% darom od baka/djedova supruge uz naznaku: dar osobi XY za kupovinu stana.

Stan smo obnovili iz temelja, opet zajedničkim sredstvima, posudbama koje smo vratili i gotovinskim kreditom kojeg smo otplatili.

Ovaj dar - ispostavilo se kasnije - nije baš dar nego određeni dio tog dara (više od polovine) opet vraćamo onima koji su nam "darovali" jer su se "darovateljima" pojavili neki novi troškovi na drugim frontovima. 

Sa suprugom i cijelom obitelji vlada skladan odnos i izvorno su ovi "darovi" formulirani tako da bi se porezno opravdala kupovina stana pri podnošenju porezne prijave na promet nekretnina. Međutim s vremenom me to sve više počelo interesirati u smislu - kolikog sam ja udjela suvlasnik ako dođe do nekog problema.

Mene sad načelno zanima, je li ovaj stan u punoj mjeri bračna stečevina ili bi se na vrlo kompliciran način analizom tijeka novca, u eventualnom sporu, trebalo ustvrditi koliki je suvlasnički udio bračnih drugova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darovi ne ulaze u bračnu stečevinu, dakle, sami znate koliko je tko dobio od koga i taj dio je vlastiti. Vlastita imovina od prije braka također ne ulazi u bračnu stečevinu (no ovdje imate problem jer kažete da to ne možete dokazati). Zajedničko je sve ostalo.

Što Vam točno znači vraćanje dara? Vraćate po ugovoru ili trenutno pomažete baki i djedu? Ukoliko pomažete, to je Vaš dar njima i nema veze s "povratom dara".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija